12 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΟΡΜΙΑ ΑΝΑ 6ΜΗΝΟ! Όλγα: Είμαι μόλις 40 ετών. Δεν βιάζομαι να γίνω Πρόεδρος

H Όλγα Κεφαλογιάννη θέτει ως πρώτο της μέλημα τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο που έχει παίξει στην ανάκαμψη του κόμματος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Η κα. Κεφαλογιάννη τονίζει πως “δεν βιάζεται” να γίνει Πρόεδρος της ΝΔ, αφήνει ανοιχτές τις επόμενες κινήσεις της, αλλά επισημαίνει πως αυτό που προέχει είναι η εκλογική μάχη και η ομαλοποίηση της χώρας, μέσα από μία σταθερή κυβέρνηση.

Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης της κας. Κεφαλογιάννη που δημοσιεύεται στην “Εφημερίδα των Συντακτών”:

• Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνουν σχεδόν μαζί. Θεωρείτε πιθανή την πρωτιά, έστω με βραχεία κεφαλή;

Η Νέα Δημοκρατία, από τις ημέρες της μεγάλης κρίσης του Ιουλίου, έχει κάνει μια πολύ συγκροτημένη προσπάθεια ανασύνταξης ολόκληρου του χώρου της Κεντροδεξιάς. Επρεπε να είμαστε ενωμένοι για να αντεπεξέλθουμε στην κρισιμότητα και τις δυσκολίες των ημερών.

Στην προεκλογική περίοδο, με τον προγραμματικό λόγο που εκφράζουμε, απευθυνόμαστε σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας νέες συμμαχίες. Μιλάμε τη γλώσσα της λογικής. Χωρίς ψεύτικες ελπίδες, χωρίς λόγο οργής και δημαγωγίας. Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί καθιστά τη Νέα Δημοκρατία ως τον πιθανότερο νικητή των εκλογών.

• Στην περίπτωση νίκης, ο Β. Μεϊμαράκης θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ.;

Σε αυτή την πορεία της Νέας Δημοκρατίας όλο το τελευταίο διάστημα ο ρόλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι καθοριστικός. Κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα, να μιλήσει σε ευρύτερες κεντροδεξιές δυνάμεις, να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Είναι αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών. Ο νικητής, πάντα λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο.

• Αν τελικά η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα, θα πρέπει να αλλάξει τον αρχηγό της;

Θα ήταν μεγάλο λάθος να συμμετέχω σε υποθετικές συζητήσεις που αφορούν σενάρια για μια ήττα του κόμματός μου στις εκλογές. Το ίδιο νομίζω αφορά και τα υπόλοιπα στελέχη. Ιδίως τώρα που η Νέα Δημοκρατία είναι πραγματικά ενωμένη. Ξέρετε, αυτό που δημιούργησε τις συνθήκες ενότητας ήταν ότι σταμάτησε η εσωστρέφεια που σε πολλές φάσεις της ιστορίας μας έκανε την εμφάνισή της σε λάθος στιγμές.

• Σε ό,τι σας αφορά, θα είστε υποψήφια για την ηγεσία, όπως ακούγεται;

Εχω έναν και μόνο στόχο. Να κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να με απασχολεί αυτό το διάστημα. Συμμετέχω με όλες τις δυνάμεις μου σε μια μεγάλη προσπάθεια που θα καθορίσει τις τύχες και το μέλλον του τόπου. Οπως σας είπα και πριν, η εσωστρέφεια ήταν μια παθογένεια της παράταξής μας στο παρελθόν. Δεν θα κάνω κι εγώ λοιπόν τα λάθη που έκαναν άλλοι πολιτικοί παλαιότερα. Είμαι μόλις 40 ετών. Σκέφτομαι και πράττω διαφορετικά. Και επιπλέον, έχω μάθει να μη βιάζομαι.

• Είστε υπέρ ή κατά των συνεργασιών με άλλα κόμματα στην κυβέρνηση; Πόσο πιθανή βλέπετε μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε σε μια ιστορική περίοδο που το μέγεθος και η φύση των προβλημάτων απαιτούν ευρύτερες συμμαχίες που στο παρελθόν θα φάνταζαν εξωπραγματικές. Τα κόμματα, με τη μορφή, τη δύναμη και την εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν από μόνα τους να αντεπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα των προβλημάτων. Χρειάζονται λοιπόν ευρύτερες συνεργασίες.

Από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας το είπαμε. Και αυτό μας έκανε πιο αξιόπιστους, πιο ειλικρινείς. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Να μην μπούμε σε μια νέα προεκλογική περιπέτεια. Να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σταθεροποίησης. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μια συγκροτημένη προγραμματική συμφωνία σε βασικές αρχές. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή η θέση μας στην ευρωζώνη. Χρειάζονται λοιπόν συγκεκριμένες στοχοθεσίες και όχι ευκαιριακές προσεγγίσεις.

• Από αυτές τις εκλογές μπορεί να προκύψει κυβέρνηση τετραετίας;

Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και η δέσμευση των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Κουράσαμε τον κόσμο με τις εκλογές και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σχεδιάσει σε βάθος τετραετίας. Θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση. Θα δουλέψει σκληρά, θα μιλάει λίγο και θα πράττει πολλά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποδώσει και να φέρει εις πέρας τους στόχους της.