13 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ 7 ΜΗΝΕΣ! Πίπες ΣΥΡΙΖΑ για ΝΔ και λίστα Λαγκάρντ

Το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ προστέθηκε στα θέματα διαμάχης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, στην προεκλογική περίοδο, με αφορμή τις εξελίξεις με την κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί.


Μετά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο στην Καλαμάτα, την οποία ολοκλήρωσε αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του την Κυριακή επιτίθεται στη ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε την λίστα της τράπεζας HSBC, πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα, προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάτι που δεν είχε διαπιστώσει στο παρελθόν». Οπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, ο πρώην τραπεζικός δήλωσε ότι ακόμη «αν η επόμενη κυβέρνηση αφήσει [τους εισαγγελείς] να εργαστούν, θα τα καταφέρουμε».

«Πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;», διερωτάται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως. «Η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην 'Καθημερινή') πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος ''ειδικών αποστολών'' του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) ''κράτησε όρθια την χώρα'', μπορεί να πει το ίδιο;», ρωτά η Κουμουνδούρου και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων της δικομματικής εναλλαγής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι 'εξυπηρετήσεις' σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».

Στο μεταξύ, μιλώντας στο «Βήμα», ο Φαλτσιανί δηλώνει βέβαιος για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο θέμα της λίστας. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας Λαγκάρντ δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και "αχυρανθρώπους" αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα», είπε μιλώντας στην εφημερίδα, μετά από την κατάθεσή του στους Ελληνες εισαγγελείς, στο Παρίσι. ««Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση» επανέλαβε πολλές φορές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απάντησε: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή».