25 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΩΔΙΚΟΣ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η εκκίνηση των διαδικασιών εκλογής νεου αρχηγού στην ΝΔ γίνεται στην πιο κρίσιμη ιστορικά χρονική συγκυρία για την πατρίδα μας. Είναι πια πασιφανές ότι, πέραν της υπαρξιακής μας ανάγκης για οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη, χρειαζόμαστε εκτεταμένες μεταβολές, που θα δημιουργήσουν συνθήκες - ανάσες πολιτικού εκσυγχρονισμού και διαφάνειας και θα αποκαταστήσουν τη σχέση πολίτη – πολιτικού.
Διότι αν δεν
αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα, αν δεν αλλάξει το πολιτικό κλίμα, η συνεχής αμφισβήτηση και η φοβική σήμερα ψυχολογία του λαού, καμία πραγματική ΑΝΑΤΡΟΠΗ δε θα μπορέσει να στεριώσει, καμία ΠΡΟΤΑΣΗ για παραταξιακή επανίδρυση ή ανσυγκρότηση δε θα φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η οικονομική αναζωογόνηση της πατρίδας προυποθέτει περιβάλλον θεσμικών υπερβάσεων και πολιτικού εκσυγχρονισμού. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί η πεποίθηση στο λαό ότι οι θυσίες του δε θα πάνε, ακόμη μία φορά, χαμένες, μόνο τότε η ΝΤΡΟΠΗ θα γίνει ΤΡΟΠΗ και ο κάθε έλληνας θα «βάλει πλάτη» για να χτίσουμε την πατρίδα από την αρχή, με διαφάνεια, αξιοσύνη και αξιοπρέπεια, μόνο τότε Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Α. Ας σκεφτούμε πως θα νοιώσει ο καθένας από εμάς αν υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι πιο κάτω ενδεικτικές προτάσεις:

1. Καθιέρωση 16 ετούς Βουλευτικής θητείας (χωρίς προαπαιτούμενα ή άλλες προυποθέσεις πχ συνεχόμενες θητείες). Μόνο έτσι, σε συνδυασμό με το διαχωρισμό νομοθετικής - εκτελεστικής εξουσίας (ασυμβίβαστο βουλευτή - υπουργού) μπορεί να υπάρχει συνεχής ανανέωση προσώπων και ιδεών και θα ξεφύγουμε δια παντός από την «επαγγελματοποίηση της πολιτικής». Η δυνατότητα της δια βίου εκλογής ενός βουλευτή προκαλεί αλαζονεία και στεγανά, ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις και δημιουργεί αντικίνητρα σε κάθε νέα υποψηφιότητα.

2. Θέσπιση ηλικιακών ορίων στην εκλογή βουλευτών (κατώτατα και ανώτατα πχ. 30 κ 65 έτη αντίστοιχα), διότι ούτε ο πολύ νέος άνθρωπος, που δεν έχει μπεί ακόμη στην παραγωγή, ούτε ο μεγαλύτερος που είναι στα όρια συνταξιοδότησης, μπορούν να αφουγκραστούν τις πραγματικές και μεταβαλλόμενες ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας. Μάλιστα, στις προυποθέσεις που πρέπει να απαιτούνται για την υποβολή βουλευτικής υποψηφιότητας (πχ λευκό ποινικό μητρώο), οφείλουμε να εντάξουμε, ως προαπαιτούμενο, το πιστοποιητικό εργασίας (επαγγέλματος) εκάστου ενδιαφερομένου, σύμφωνα με το οποίο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πιστοποιεί ότι έχει, προηγούμενα, εργαστεί για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών. Διότι αυτός που επιθυμεί να εκπροσωπήσει το λαό, οφείλει, πριν απ’ όλα, να γνωρίζει τους πόνους και τις αγωνίες του, να ξέρει τι θα πεί εργασία, να έχει κολλήσει ο ίδιος ένσημα, γιατί αλλιώς θα τα «κολλήσει» στις πλάτες μας…

3. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, όπως άλλωστε προβλέπεται από τα όρια του Συντάγματος , γιατί το παράδειγμα στις εποχές που ζούμε πρέπει να δίνεται από ψηλά.

4. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όλοι οι πολίτες (πολιτικοί και μη) πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους νόμους και στην ίδια δικονομική διαδικασία. Διότι αυτός που νομοθετεί για άλλους και εξαιρεί τον εαυτό του, δεν είναι νομοθέτης αλλά τύραννος!!!! Καθιέρωση ιδιώνυμου εγκλήματος (όπου θα περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, ζημίας δημοσίου και παράνομου πλουτισμού), για όλους τους ασκούντες δημόσια εξουσία (υπουργούς - υφυπουργούς, ΓΓ, επικεφαλής δημοσίων οργανισμών και νπδδ κοκ), που δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε παραγραφή (κατά τα πρότυπα του εγκλήματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος). Δήμευση περιουσίας που αποκτήθηκε παράνομα και αυτόματη αναστολή της εν λόγω ιδιότητας εκάστου «εγκληματία». Μεικτή Σύνθεση των εξεταστικών επιτροπών, από κοινοβουλευτικά μέλη και δικαστικούς λειτουργούς (στους οποίους θα ανήκει και η πλειοψηφία).

5. Καθιέρωση πόθεν έσχες για όλους όσους ασκούν δημόσια εξουσία (όχι μόνο τους υπουργούς - πχ προέδρους νπδδ, ασφαλιστικών οργανισμών, προισταμένους εφοριών, πολεοδομιών κλπ). Τυχόν μη υποβολή ή εξακρίβωση αναληθούς πόθεν έσχες, να συνεπάγεται και την αυτόματη αναστολή της ιδιότητας του εμπλεκομένου προσώπου.

6. Κατάργηση - περιορισμός όλων του βουλευτικών προνομίων (αυτοκινήτων, απόσπασης υπαλλήλων, χορήγησης εισιτηρίων, χρήσης κινητών τηλεφώνων κοκ). Κάθε βουλευτής να δικαιούται μόνο ένα μετακλητό υπάλληλο και ένα επιστημονικό συνεργάτη. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, αφού ο διατελέσας (κατά ανώτατο όριο 16 ετών) βουλευτής θα πρέπει να λαμβάνει μόνο τη σύνταξη του κύριου ασφαλιστικού του φορέα (πχ ο δικηγόρος από το ΤΝ), στην οποία θα προσμετράται βεβαίως και η χρονική διάρκεια της βουλευτικής του ιδιότητας. Η βουλευτική ιδιότητα είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα, για να θεμελιώνει συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους δικαιούχους.

7. Καθιέρωση μόνιμου εξωκοινοβουλευτικού υφυπουργού εξωτερικών, παιδείας και οικονομίας (προυπολογισμού), διότι πρέπει πια, σ' αυτούς τους τομείς, να έχουμε εθνική στρατηγική, συνέπεια και συνέχεια. Οι εν λόγω υφυπουργοί θα ορίζονται διακομματικά, με πενταετή θητεία, από αρμόδια επιτροπή της βουλής. Θέσπιση μόνιμου συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής.

8. Θέσπιση ανεξάρτητης Επιτροπής προμηθειών, ελέγχου και διαφάνειας, υπαγόμενη απευθείας στον πρωθυπουργό, αποτελούμενη από δικαστικούς λειτουργούς, η οποία θα έχει ως μοναδικό της έργο τον πλήρη οικονομικό σχετικό έλεγχο σε κάθε υπουργείο.

9. Μόνιμο και σταθερό μεικτό εκλογικό σύστημα με κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

10. Μείωση του δημοσίου τομέα και συνεχής αξιολόγηση όλων των κρατικών υπαλλήλων οποιασδήποτε βαθμίδας και από τους πολίτες. Συνδεση των αμοιβών με το παραγώμενο έργο.

11. Μόνιμο και σταθερό φορολογικό σύστημα, για τουλάχιστον μία 10ετία.

Β. Με ποιο πολιτικό προσωπικό όμως, θα γκρεμίσουμε τους "θεσμούς της διαφθοράς" και θα δημιουργήσουμε τους παραπάνω «φύλακες της διαφάνειας, αξιοσύνης και αξιοπρέπειας»; Ποιοι μπορούν πράγματι να υπηρετήσουν γνήσια τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να εγκαθιδρύσουν τη «νέα μεταπολίτευση»; Ποιοι μπορούν να πείσουν τους συμπολίτες μας ότι θα πραγματοποιήσουν τις κοσμογονικές αλλαγές που απαιτούνται χωρίς χρονοτριβή και παρεκλίσεις;

  • Μήπως αυτοί που μεγάλωσαν ή γέρασαν βουλευτές ή μήπως αυτοί που «κληρονόμησαν» τη βουλευτική ιδιότητα;
  • Μήπως οι γόνοι και απόγονοι των πολιτικών δυναστειών ή μήπως οι εν δυνάμει «δεινόσαυροι» του πολιτικού συστήματος;
  • Μήπως αυτοί που στηρίχτηκαν στις βαρύγδουπες-πολυέξοδες προεκλογικές καμπάνιες ή μήπως οι άλλοι που στηρίχτηκαν στους «…ικούς» και «παλαιούς», θυμίζοντας «ιπποδρομίες;

Ας μην κρυβόμαστε, η ΝΔ έχει δομικό πρόβλημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι βασίστηκε σε παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες, που δημιούργησαν ομάδες και βιλαέτια, στρατηγούς και όχι στρατιώτες. Τα περισσότερα στελέχη της έχουν έλλειψη αυτογνωσίας, βαζουν μπροστά το εγω και όχι το εμείς και κυρίως δεν εχουν μάθει να ακούν την κοινωνία και να επικοινωνούν μαζί της. Θεωρητικολογούν και υστερούν στις πραξεις, διότι δεν προέρχονται από τα πλατιά λαικα στρωματα, δεν έχουν οι ίδιοι παραστάσεις κοινωνικής διαστρωμάτωσης και δεν έχουν ιδρώσει για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται! Ασκούν κριτική οταν είναι εκτός των κέντρων εξουσίας και αρνούνται την κριτική όταν βρίσκονται μεσα σε αυτά. Εξοργίζονται με τους αποκλεισμούς "δικών τους" στελεχών και αποκλείουν οι ίδιοι στελεχη "των άλλων"...

Για να επικρατήσει ξανά , χρειάζεται ανθρώπους της αγοράς και της εργασίας, οικείες, καθημερινές νέες και ακομπλεξαριστες φυσιογνωμίες, άτομα αυτοδημιούργητα, με ένσημα και κοινωνική δραση, στελέχη με αυτόφωτη πολιτική άποψη που αναγνωρίζουν ρόλους, αντιθέσεις και συλλογική δραση, που αρνούνται την μετριότητα για να επιβιώνουν οι ίδιοι.
Πολιτικούς που μάχονται για τις ιδέες και τους ανθρώπους που γουστάρουν, χωρίς ομως να δημιουργούν "εικονικούς εχθρους".
Πολιτικούς που τιμούν και σέβονται τις φιλίες και τους κοινούς αγώνες, πολιτικούς με συναίσθημα και όχι με σκοπιμότητα, με καθαρό μυαλό και όχι με παρωπίδες.
Αυτούς που έχουν πάρει τη ζωή στα χέρια τους, αυτούς που εργάζονται και συντηρούν τις οικογένειές τους, τους επιτυχημένους επαγγελματίες, αυτούς που αντέχουν να ζουν και με λίγα και με πολλά, αυτούς που βιώνουν και εκφράζονται αληθινά, αυτούς που παθιάζονται, φωνάζουν, κλαίνε, τσαντίζονται, πανηγυρίζουν, ανατριχιάζουν, τους συναισθηματικούς όχι τους «ψυχρά λογικούς», τους γνήσιους και αυθεντικούς ΕΛΛΗΝΕΣ.
Αυτούς που κουβαλούν τον άγραφο αξιακό κώδικα του έθνους που περιλαμβάνει την τιμή , το φιλότιμο , την δικαιοσύνη , την αλληλεγγύη , την αυτοθυσία για υψηλά ιδανικά πρώτιστα για την ΠΑΤΡΙΔΑ.

Η Νεα Ελλάδα, δεν μπορεί να βασιστεί σε παρωχημένες λογικές, σε φθαρμένα υλικά και σε ξεπερασμένες κομματικές δομές και νοοτροπίες. Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ, παρά τη συγκράτηση των δυνάμεων της, είναι ένα κόμμα που σήμερα δεν ελκύει την κοινωνία και κυρίως δεν δημιουργεί προσδοκίες στους πολίτες.

Σε αυτή τη συγκυρία, η ΝΔ έχει την τελευταία ευκαιρία να αλλάξει τον εαυτό της, όχι να τον ρετουσάρει αλλά να τον αναποδογυρίσει. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να ξεπεράσουμε πολύχρονες αγκυλώσεις και πρακτικές. Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο, αδρανήσαμε αδικαιολόγητα να τα αλλάξουμε όλα, συμβιβαστήκαμε με το
κομματικό κατεστημένο, φοβηθήκαμε τις ρήξεις, αναστήσαμε τη λογική των ισορροπιών και έτσι διατηρήσαμε ένα κομματικό οργανισμό σκουριασμένο και φοβικό. Αυτό το κόμμα, αν και σήμερα δεν χτιστεί από την αρχή, δεν θα μπορέσει να εκφράσει ποτέ την νέα πραγματικότητα και θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.
Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να ξαναμιλήσει με τον κόσμο που έχασε την δουλειά του. Να μετεξελιχθεί σε κόμμα με λαϊκές αναφορές που θα απαντά σε συγκεκριμένα ζητήματα: πως θα βρουν δουλειά οι άνεργοι, πως θα αυξηθούν τα εισοδήματα, πως θα έλθει ανάπτυξη.
Το δίλημμά της δεν μπορει ούτε πρέπει να είναι αν θα πάει πιο «φιλελεύθερα» ή περισσότερο λαϊκο-δεξιά; Η προοπτική της είναι ούτε κέντρο, ούτε δεξιά: ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ μήπως και βγάλουμε καμιά άκρη. Με σύνθεση ανάλογα με το θέμα , συμβατή με την ιδεολογία μας . Λαϊκά και Όχι λαϊκίστικα.

* Ας κάνουμε λοιπόν την αυτοκριτική μας:

1. Για συγκεκριμένα κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις μας.

2. Για ρουσφέτια πάσης φύσεως.

3. Για αδιαφανείς και κλειστές διαδικασίες ανάδειξης στελεχών , συχνά εις βάρος αξιότερων.

4. Για την άθλια οικονομική κατάσταση του κόμματος και τον επαχθή δανεισμό του.

5. Για τη δημιουργία στρατιάς κομματικών και μετακλητών υπαλλήλων.

6. Για τις κρυφές υψηλές αμοιβές και παροχές των κομματικών παραγόντων.

* Ας προχωρήσουμε σε ριζικές τομές, που θα τις μάθει η κοινωνία, για την αντιμετώπιση-ρύθμιση των προβλημάτων, όπως:

1. Κατάργηση του θεσμού του μετακλητού κομματικού υπαλλήλου και άμεση μείωση του προσωπικού και των πάσης φύσεως «εξυπηρετήσεων».

2. Δημοσιοποίηση των αμοιβών των κομματικών στελεχών της τελευταίας δεκαετίας και μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων.

3. Κατάργηση τυχόν πρόσθετων παροχών (πχ. κινητά τηλέφωνα)

4. Ανάρτηση στο διαδίκτυο του κομματικού προυπολογισμού και των πάσης φύσεως χρημαδοτήσεων.

5. Αίτηση ρύθμισης-διακανονισμού του δανεισμού και σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών, με συγκεκριμένα κατά μήνα ποσά και τρόπο προέλευσης αυτών.

6. Επεξεργασία σχεδίου μεταφοράς μας σε μικρότερα και οικονομικότερα γραφεία.

* Ας μιλήσουμε λοιπόν ειλικρινά και ας τολμήσουμε:

1. Την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των κομμάτων από τον κρατικό προυπολογισμό.

2. Την περαιτέρω μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην χώρα μας.

3. Το πλήρες ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της παράλληλης κατοχής κομματικής θέσης-ιδιότητας. Ολες οι θεσμοθετημένες κομματικές θέσεις θα καταλαμβάνονται από μη βουλευτές, αυτοί δε που τις καταλαμβάνουν δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εκλογές, ακόμη και αν παραιτηθούν.

4. Ουσιαστική και συχνή λειτουργία των οργάνων, κατοχυρωμένη καταστατικά, Μείωση των μελών της ΠΕ σε 150. Αιρετά μέλη παντού.

5. Συγκρότηση οργάνου υπό την Π.Ε. που θα αποτελείται από όλους τους εκλεγμένους Προέδρους ΝΟΔΕ.

6. Θέσπιση λοιπών απαραίτητων κριτηρίων - προυποθέσεων για την νομιμοποίηση υποψηφιοτήτων (πχ. ποινικό μητρώο, απόδειξη εργασιακού βίου κλπ).

7. Θέσπιση θητείας για όλους όσους καταλαμβάνουν κομματικές θέσεις, με ανώτερο όριο τα 8 έτη. Έτσι επιτυγχάνεται η αυτόματη ανανέωση των προσώπων, η αξιοποίηση περισσοτέρων στελεχών και τελικά η αξιολόγηση όλων.

8. Θέσπιση 16ετούς θητείας για τους βουλευτές, ευρωβουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές. Επιλογή του 50% των υποψηφίων βουλευτών-ευρωβουλευτών από τις τοπικές κοινωνίες, με την διενέργεια αντιστοίχων εκλογών σε επίπεδο ΝΟΔΕ.

9. Εσωτερικά δεσμευτικά δημοψηφίσματα, για συγκεκριμένα και προβλεπόμενα θέματα.

10. Καθιέρωση μόνιμης επιτροπής αξιολόγησης στελεχών.

Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων-κινήσεων θα δώσει ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία ότι η ΝΔ αποφάσισε να αλλάξει, ότι, ακόμη και αν διατηρεί το ίδιο όνομα, δημιουργεί κάτι καινούργιο, ότι έπαθε και έμαθε, ότι τελικά ακούει το λαό, προσαρμόζεται και ανοίγει νέους δρόμους. Χρειαζόμαστε λοιπόν αρχηγό που να εκφράζει γνήσια την ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ που ονειρευόμαστε.

Έναν άνθρωπο που να προέρχεται από την κοινωνική βάση της παράταξης, που να μην έχει δεσμεύσεις και προτιμήσεις, που να μην έχει βάρος ή βαρίδια, αντισυμβατικό, νέο και αυθεντικό, αυτοδημιούργητο και συνθετικό, άνθρωπο της εργασίας και της αγοράς, αποφασισμένο να τα αλλάξει όλα, Να σαρώσει και να ξεπεράσει το παλιό, όπου και αν βρίσκεται. Έχουμε ανάγκη από έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, από εναν άνθρωπο της γενιάς μας, αυτής που έκανε παντοδύναμη την ΔΑΠ στα πανεπιστήμια, αυτής που σήμερα είναι στην πιο παραγωγική της ηλικία.
Αρχιτέκτονα θέλουμε, όχι πολιτικό μηχανικό ή εργοδηγό!!

Αργιανάς Ηλίας

logiastarata.gr