09 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατρός από Θεσσαλονίκη: Είμαι υποψήφιος γιατί η κοινωνία θυμίζει ασθενή!

«Βασικός λόγος που κατεβαίνω υποψήφιος στις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι γιατί μέσα από την
παρουσία μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διαπίστωσα ότι η 
πολιτική ηγεσία υπήρξε… άτολμη σε αυτονόητα πράγματα, όπως η υγεία και η παιδεία. Θα δώσω τη μάχη για τη Θεσσαλονίκη που ταλαιπωρείται επί χρόνια» δηλώνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Αν και βρίσκεται στην... τελευταία - αλλά τιμητική- θέση του ψηφοδελτίου της δεύτερης μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας πραγματοποιεί «μπαράζ» συναντήσεων με εκπροσώπους τόσο της υγείας, όσο και της παιδείας. O κ. Εξαδάκτυλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε), Χρυσόστομο Γούναρη, με τον οποίο όχι μόνο συζήτησαν τα φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τον… πολύπαθο τομέα της υγείας, αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε ένα μνημόνιο συνεργασίας.

«Θα μπει τέλος στην σπατάλη των πόρων»

Όπως είπε o κ. Εξαδάκτυλος παρά τις διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΣΑΝ θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να μπει ένα τέλος στην σπατάλη των πόρων. «Είναι μια από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας καθώς με επιστημονικό τρόπο θα πρέπει να καθορίζονται από εδώ και πέρα οι αποζημιώσεις των ιατρικών πράξεων έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει σπατάλη πόρων, την ίδια ώρα που υπάρχει παντελής έλλειψη» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα υιοθετεί το γερμανικό σύστημα που είναι το πλέον ανεπτυγμένο. Εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες και όλες οι χώρες που έχουν ένα υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας, όπως η Αυστραλία και η Αμερική, διαθέτουν παρόμοια συστήματα».

«Κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα έχουμε»

Ο κ. Εξαδάκτυλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την υποβολή από μέρους της Ελλάδας για αίτημα χρηματοδότησης για την υγεία. «Δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της χώρας μας, δεν έχει υποβληθεί αίτημα για χρηματοδότηση και σχέδιο. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Από την στιγμή που υφίσταται από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό να χάσουμε τους πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του συστήματος», τονίζει και συνεχίζει σχετικά με τις αντιρρήσεις ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ιδιωτικοποίηση της υγείας. «Το ζήτημα της ΕΣΑΝ είχε νομοθετηθεί επί Μάκη Βορίδη και τότε είχε αποτελέσει το αντικείμενο διαμάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω έλλειψης κατανόησης. Έλεγαν ότι προσπαθούν να ιδιωτικοποίησουν την υγεία, ενώ στην πράξη γίνεται η προσπάθεια να ξεκαθαριστεί ποιος παίρνει τι».

«Φρένο και στην υποχρηματοδότηση»

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ και υποψήφιος βουλευτής επισημαίνει ότι μέσω της ΕΣΑΝ θα μπει ένα τέλος στην υποχρηματοδότηση -κυρίως στη Θεσσαλονίκη- καθώς τα κονδύλια θα αξιοποιούνται με επιστημονικό τρόπο. «Η Θεσσαλονίκη είχε σοβαρότατο πρόβλημα στο παρελθόν διότι είχε υποστεί την υποχρηματοδότηση που ήταν στοχευμένη, δηλαδή το 2012 είχε στοχευμένα λιγότερα χρήματα από άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Τα κονδύλια μοιράζονταν με τρόπο εν πολλοίς αυθαίρετο, ενώ μέσα από την ΕΣΑΝ τα κονδύλια θα μοιράζονται με τρόπο επιστημονικό και ανάλογα με τις ιατρικές πράξεις που γίνονται».

Μνημόνιο για… απλοποίηση της υγείας!

Σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο είναι έτοιμοι να προχωρήουν ΙΣΘ και ΕΣΑΝ, ο κ.Εξαδάκτυλος αναφέρει ότι με την συγκεκριμένη θα απλοποιηθούν πολλές βασικές ιατρικές διαδικασίες. «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για να βοηθήσουμε στα τεχνικά ζητήματα του συστήματος υγείας. Δηλαδή, στην απλοποίηση των διαγνώσεων ώστε να γίνονται φιλικές προς τους γιατρούς οι οποίοι ταλαιπωρούνται με τρομερή γραφειοκρατία, στην ανάπτυξη των κατάλληλων ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα έχουν ως στόχο την απλούστευση της καθημερινότητας του γιατρού και του πολίτη, γιατί και οι πολίτες σπαταλούν χρόνο με αυτά τα θέματα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε δράσεις που θα ενημερώσουν τους γιατρούς,τους συμμετέχοντες στον χώρο της υγείας αλλά και τον κόσμο για τη σκοπιμότητα και τον στόχο της ΕΣΑΝ». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, μέσω της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων, θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία που πρέπει και όχι όσα έχουν τους απαραίτητους πόρους. «Είναι ένα σημαντικό βήμα για να ελέγχεται η χρηματοδότηση. Όταν ο μέσος όρος για μια χολολιθίαση είναι 2.000 ευρώ δεν μπορεί να χρηματοδοτείται ένα νοσοκομείο στο οποίο αυτό κοστίζει 7.000 ευρώ και την ίδια ώρα να μην υπάρχουν πόροι για το νοσοκομείο που θα είναι στον μέσο όρο. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν και θα ανακαλυφθούν στη πράξη», λέει.

«Είμαι υποψήφιος γιατί η κοινωνία θυμίζει... ασθενή»

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να «τρέξει» στον πολιτικό στίβο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως λέει πήρε τη μεγάλη απόφαση για να προσφέρει με τη σειρά του όσα έχει αποκομίσει από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και να δώσει τη δική του μάχη όχι μόνο για την υγεία της πόλης που «υποφέρει χρόνια» αλλά για όλη την κοινωνία. «Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της ΝΔ, πρώτον, γιατί η χώρα μας ταλαιπωρείται επί χρόνια και προσπαθεί να εφαρμόσει την οικονομία της στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες και ταλαιπωρείται μαζί και η κοινωνία. Αυτό μου θυμίζει ασθενή που δεν ακολουθεί τις οδηγίες του γιατρού του! Επίσης, γιατί το τελευταίο επτάμηνο είδαμε για πρώτη φορά την πιθανότητα να γκρεμιστεί αυτό που θεωρούμε αυτονόητο, δηλαδή η ελεύθερη οικονομία και η ελεύθερη κοινωνία μέσα στην οποία λειτουργούμε. Κινδυνεύσαμε να βρεθούμε έξω από το ευρωπαϊκό status στο οποίο έχουμε μεγαλώσει. Ο τρίτος λόγος είναι ότι μέσα από την παρουσία μου στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης διαπίστωσα πάρα πολλές φορές ότι η πολιτική ηγεσία υπήρξε τρομακτικά άτολμη και άκομψη σε αυτονόητα πράγματα. Η υγεία της Θεσσαλονίκης υποφέρει χρόνια. Γι’αυτό και η υγεία μαζί με τη παιδεία πρέπει να είναι πρώτες στη λίστα»


Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Υπ. Βουλευτής Α´Θεσσαλονίκης
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης