03 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα χαλάρωση στον έλεγχο κεφαλαίων – Ποιες αλλαγές έρχονται

Σημαντικές διορθωτικές κινήσεις στα capital controls ετοιμάζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση με στόχο τη διευκόλυνση των εισαγωγικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών εγκρίσεων για την αποστολή εμβασμάτων στους προμηθευτές τους στο εξωτερικό οι εισαγωγικές επιχειρήσεις αναμένεται να πάρουν βαθιά ανάσα.

Ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης είχε χθες σύσκεψη με τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Νικόλαο Φράγκο και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, κ. Ιωάννη Μούργελα, όπου τέθηκε επί τάπητος το θέμα της χαλάρωσης των capital controls.

Στη διάρκεια της συζήτησης έπεσαν στο τραπέζι μια σειρά παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην κατεύθυνση ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και περαιτέρω τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά.

Ακολούθως τις προτάσεις εξέτασε η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για την άμεση υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τις εγκρίσεις που ζητούν οι επιχειρήσεις για την πραγματοποίηση εισαγωγών.

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας αποφάσισε, την αναστολή, καθ” όλη την προεκλογική περίοδο, των δράσεων δημοσιότητας προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή οποιουδήποτε άλλου εποπτευόμενου φορέα.