02 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για μια θέση στον… ήλιο – Τα ονόματα που ακούγονται για τα ψηφοδέλτια

Τι θα γίνει με το Επικρατείας αλλά και τους εξωκοινοβουλευτικούς πρώην υπουργούς

Τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα θα φέρουν σύμφωνα με πληροφορίες τα ψηφοδέλτια και οι λίστες του κόμματος στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στόχος του πρώην πρωθυπουργού και του επιτελείου του είναι με τις αλλαγές να σηματοδοτηθεί η αλλαγή στην ταυτότητα του κόμματος.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και γι’ αυτό οι εσωτερικές διεργασίες είναι πυρετώδεις.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα ως το Σάββατο θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, ώστε τα ψηφοδέλτια να λάβουν την έγκριση του ανώτατου κομματικού οργάνου.

Εντός της μέρας Αλέξης Τσίπρας που περιόδευσε στην Κρήτη θα έχει σειρά συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες.

Το επικρατείας

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας καθώς ήδη η Αγλαΐα Κυρίτση που είχε εκλεγεί βουλευτής με αυτό συμπορεύεται με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη.

Μέχρι στιγμής άτομα κοντά στον Αλέξη Τσίπρα έχουν… βολιδοσκοπήσει τον πανεπιστημιακό Κώστα Δουζίνα και στον Κώστα Βεργόπουλο (καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού), αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα αν θα βρίσκονται στο Επικρατείας ή κάπου αλλού.
Ακούγονται επίσης τα ονόματα των Θάνου Μικρούτσικου, Σάββα Ρομπόλη (για τη Β’ Αθήνας ή τη Β’ Πειραιά), Θανάση Λεβέντη (Αττική) αλλά και του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Λαοκράτη Βάσση και μένει να φανεί ποια από αυτά θα…κλειδώσουν.

Τι θα γίνει με τους πρώην υπουργούς

Την τιμητική τους θα έχουν σε αυτή την αναμέτρηση και οι εξωκοινοβουλευτικοί πρώην υπουργοί. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Νίκου Κοτζιά (για το Επικρατείας) Χρήστου Σπίρτζη (πιθανότατα για την περιφέρεια Αττικής), Δημήτρη Μάρδα και Νίκου Παρασκευόπουλου (για τη Θεσσαλονίκη).

Υπουργοί που προέρχονται από το Επικρατείας (Σκουρλέτης, Αντωνοπούλου, Τόσκας) θα κατευθυνθούν σε άλλες περιφέρειες.
Για παράδειγμα ο κ. Σκουρλέτης θα κατέβει στη Β’ Αθήνας και η κα Αντωνοπούλου στην Α’ Αθήνας. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αξιοποιηθεί και ο Γιώργος Τσίπρας καθώς και ο Παναγιώτης Νικολούδης.

Κατεβαίνει ο Κουβέλης;

Ο Φώτης Κουβέλης είναι στη παρούσα φάση το μεγαλύτερο ερωτηματικό καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να μην κατέβη ως υποψήφιος βουλευτής. Ωστόσο, είναι εξόχως πιθανό εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει στην επόμενη κυβέρνηση να προτείνει τον κ. Κουβέλη για κάποια υπουργική θέση.