17 Σεπτεμβρίου 2015

Τους τα χώνουν και οι σοβαροί καθηγητές Πανεπιστημίου!


Ας κάνουμε ένα σύντομο τεστ για το παλιό και το νέο

Παρακολουθήσαμε υπομονετικά την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών και οι περισσότεροι από εμάς περιμέναμε από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει ένα θετικό 

μήνυμα. Ένα μήνυμα συνεργασίας και συνεννόησης. Προαπαιτούμενο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Δυστυχώς αντ’ αυτού έκανε και πάλι την ατυχή αναφορά στο παλιό και το νέο. Θεωρεί ότι το κόμμα του εκπροσωπεί το νέο και οι υπόλοιποι το παλιό. Είναι όμως έτσι; Μήπως δημιουργεί και πάλι επιφανειακές εντυπώσεις χωρίς υπόβαθρο για να τις στηρίξει; Μήπως πάλι με ψεύτικα διλλήματα προσπαθεί να μας πείσει ότι διαφέρει; 
Ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός του παλιού και του νέου φαίνεται στα παρακάτω δίπολα. Αριστερά το παλιό και δεξιά το νέο. Τοποθετήστε τη Νέα Δημοκρατία στον ένα πόλο και τον ΣΥΡΙΖΑ στον άλλο, εκεί που ταιριάζει περισσότερο στο κάθε κόμμα. Έτσι, θα προκύψει το κόμμα που αντιπροσωπεύει περισσότερο το παλιό. Αξίζει, να ξεφύγουμε επιτέλους από τις εντυπώσεις των λόγων και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα των γεγονότων.

Ιδέες και φιλοσοφίες – Πρόγραμμα και πράξεις
Αδράνεια - Δημιουργικότητα
Επιδιωκόμενες αυτοδυναμίες - Επιδιωκόμενες συνεργασίες
Ευχάριστα ψέματα - Δυσάρεστες αλήθειες
Ιδεολογικά κολλήματα - Δημιουργική ευελιξία
Κολοτούμπες - Συνέπεια λόγων και πράξεων
Ψηφοθηρικές προσλήψεις - Αναγκαστικές απολύσεις
Μεγάλο κράτος - Ιδιωτική πρωτοβουλία
Συνδικαλισμός - Γόνιμη αντιπροσώπευση
Υποσχέσεις - Αλήθειες

Βάσει βιογραφικών, ο μέσος όρος ηλικίας των υπουργών και υφυπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τα 60 (59,2 έτη). Επιπλέον και σημαντικότερο, οι περισσότεροι από τους μισούς είναι άτομα τρίτης ηλικίας (άνω των 60). Όλοι αυτοί ήταν εκτός πολιτικής τις προηγούμενες δεκαετίες; Ξαφνικά τους ανακάλυψαν; Σίγουρα όχι. Το νέο που προσδοκούν να εκπροσωπήσουν, δυστυχώς, είναι γηραιότερο από αυτό που χαρακτηρίζουν παλιό, πολύ απλά γιατί έχει ενσωματώσει πλήρως το πιο γηρασμένο πολιτικά κομμάτι από αυτό που αποκαλούν παλιό και μάλιστα του έχει δώσει θέσεις και αξιώματα. Στηρίζεται σε αυτό το γηρασμένο παλιό κατεστημένο για να κυβερνήσει και ενστερνίζεται τις απόψεις και τις ιδέες του.
Ας σταματήσουν λοιπόν οι ατυχείς αναφορές στο παλιό και το νέο που απογοητεύουν και εξοργίζουν τους νέους ανθρώπους. Αυτούς, πάνω στους οποίους θα πρέπει να χτίσουμε την αυριανή Ελλάδα. Αυτούς που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά.

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας