04 Σεπτεμβρίου 2015

Σταϊκούρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε και δεν μπορεί να κυβερνήσει


Με σημαία το κόστος για την οικονομία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πορευτεί η ΝΔ, όπως διεφάνη και από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Συγγρού οι αρμόδιοι συντονιστές τομέων του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης, οι οποίοι και παρουσίασαν όλους εκείνους τους οικονομικούς δείκτες (μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και αναφορές στην πραγματική οικονομία) που επλήγησαν από την επτάμηνη παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία:

«Η κυβέρνηση δραπέτευσε υπό το βάρος των ευθυνών της» ανέφερε ο συντονιστής Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος και ανέλαβε να εξηγήσει το κόστος πολλών δις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τη ΝΔ, η κατάρρευση της οικονομίας αποτυπώνεται στους εξής δείκτες:

- Αυξάνεται και πάλι η ανεργία. Τον Ιούλιο έλαβε χώρα η μεγαλύτερη μείωση στο ισοζύγιο της απασχόλησης. Χάθηκαν 17.000 θέσεις εργασίας, εν συγκρίσει με πέρυσι που δημιουργήθηκαν 30000.

- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο. Η Απόσταση Ελλάδας-Ευρωζώνης περίπου 30 μονάδες, η μεγαλύτερη από τότε που καθιερώθηκε ο δείκτης.

- Υφίστανται Κεφαλαιακοί περιορισμοί, ενώ ο δείκτης της μεταποίησης βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά, στις 30 μονάδες τον Ιούλιο, στις 39 τον Αύγουστο.

- Στο χρηματιστήριο οι επενδυτές πάγωσαν τα επενδυτικά τους σχέδια. Οι τράπεζες απομειώθηκαν (ως προς την αξία του χαρτοφυλακίου τους) σε τρομακτικά επίπεδα. Η συμμετοχή του ΤΧΣ διαμορφώθηκε σε 3 δις από 15 δις στο τέλος του '14, δηλαδή το 1/5 της αξίας τους.

- Η χώρα έχει επιστρέψει στα ελλείμματα, ενώ υπάρχει και κατάρρευση φορολογικών εσόδων.

- Υφίσταται πρωτόγνωρη εσωτερική στάση πληρωμών (4,5 δις ληξιπρόθεσμα), δηλαδή 52% αύξηση εν σχέσει με το τέλος του 2014, ενώ η κυβέρνηση προέβη σε αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό πάνω από 10 δις, "ρεπάροντας" τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και οργανισμών.

-Χάθηκαν καταθέσεις 40 δις ευρώ επιδεινώθηκε η θέση του ενεργητικού των τραπεζών, κυρίως λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων (είτε λόγω αδυναμίας και αβεβαιότητας είτε λόγω κουλτούρας μη πληρωμών που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ).

Η βιωσιμότητα του χρέους έχει δραματικά επιδεινωθεί. Με τη σειρά του, ο Σταύρος Καλαφάτης τόνισε τις δραματικές επιπτώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην καθυστέρηση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, κάτι που δημιουργεί σοβαρές ελλείψεις στην τροφοδοσία της πραγματικής οικονομίας με ζεστό χρήμα.

Συν τοις άλλοις, ο κύριος Καλαφάτης υπέδειξε και την κατάρρευση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με μόλις 1,2 δις ευρώ να βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους στο επτάμηνο, εν συγκρίσει με στόχο 2,6 δις. Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για την εκ νέου αύξηση της ανεργίας, χρησιμοποιώντας ακόμα και παραδείγματα επιχειρήσεων που είτε έκλεισαν είτε τροποποίησαν τον τρόπο εργασίας του προσωπικού τους (χαλυβουργεία στο Βόλο, ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στον Πειραιά, εταιρεία αλουμινοκατασκευών κ.α.), ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας:

«Η απασχόληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας» ανέφερε ο κύριος Παναγιωτόπουλος και υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της τόνωσης της απασχόλησης και για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων:

«Η κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε, μετρήθηκε με τα προβλήματα και διαπιστώθηκε πως δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος διακυβέρνησης» ανέφερε καταληκτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος παράλληλα έθεσε και το ερώτημα «ποια είναι η πολιτική δύναμη που πρέπει να ηγηθεί για να βγει η χώρα από το τέλμα;», κάτι που θα κάνει συχνά η ΝΔ, στο πλαίσιο ανάδειξης της ως ικανότερης να κυβερνήσει τη χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.koolnews.gr/politiki/672891-sinentefxi-tipou-tis-nd-mesa-se-efta-mines-siriza-kai-anel-dielisan-tin-oikonomia-tis-xoras/