17 Σεπτεμβρίου 2015

«Βράζει» το υπουργείο Οικονομικών για το ΣΔΟΕ - Καταγγελίες ότι διαλύουν το σώμα

Με καζάνι, που είναι έτοιμο να εκραγεί, μοιάζει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του Τ. Αλεξιάδη ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ΣΔΟΕ, εκτιμάται ότι το Σώμα θα δεχθεί το τρίτο και πιο βίαιο πλήγμα, οδηγώντας το τελικά στη διάλυση.

Η πρώτη αποψίλωση του ΣΔΟΕ έγινε όταν η Ν.Δ. αμέσως μετά από την επικράτηση της στις εκλογές του 2004, μετονόμασε το Σώμα σε ΥΠΕΕ, «ξηλώνοντας» έμπειρα διευθυντικά στελέχη, μετακινώντας ελεγκτές και λοιπό προσωπικό και μεταφέροντας αρμοδιότητες του. Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση εξυγίανσης του Σώματος από τις αμαρτίες του παρελθόντος, οδήγησε στην αποδυνάμωση του ή μάλλον στην απαξίωση του, καθώς ουδέποτε έγινε προσπάθεια στελέχωσης και λειτουργίας του με βάση τα πρότυπα άλλων Ειδικών Μονάδων που λειτουργούν στο εξωτερικό για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Το δεύτερο σοκ ήταν στις ημέρες των Μνημονίων, όταν δεκάδες έμπειρα στελέχη- ίσως η τελευταία φουρνιά που είχε απομείνει- αποχώρησαν με πρόωρη συνταξιοδότηση για να γλιτώσουν από τους μνημονιακούς μισθολογικούς και συνταξιοδοτικούς νόμους. Παράλληλα, η μεταφορά της αρμοδιότητας των προληπτικών ελέγχων στη ΓΓΔΕ, εκτός του ότι άφησε ελεγκτικό «κενό», «αφόπλισε» το Σώμα, το οποίο συν τοις άλλοις έμεινε με ελάχιστο έμπειρο προσωπικό για να χειριστεί υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής όπως η λίστα Λαγκάρντ.

Το τρίτο χτύπημα επέρχεται τώρα, καθώς όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο, επί συνόλου 740 υπαλλήλων θα γίνει μεταφορά 500 (!) στη ΓΓΔΕ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πώς θα αναπληρωθούν, πότε θα αναπληρωθούν και το σημαντικότερο, τι θα γίνει με τις υποθέσεις που μένουν σε εκκρεμότητα.

«Αραγε ποιούς εξυπηρετεί η διάλυση του ΣΔΟΕ και η επαίσχυντη μετατροπή των εκθέσεων του ΣΔΟΕ, σε απλά δελτία πληροφοριών, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και εισπραξιμότητας;. Η κυβέρνηση προχωράει με την μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στη διάλυση του ΣΔΟΕ», καταγγέλλει η ΠΟΕ- ΔΟΥ, χαρακτηρίζοντας εθνικό έγκλημα τη διάλυση του Σώματος και θέτει τα εξής ερωτήματα:

Γιατί στην «προαιρετική» δήλωση επιθυμίας παραμονής στο ΣΔΟΕ δεν αναφέρεται πουθενά το που θα καταλήξουν οι εφοριακοί που δεν επιθυμούν την παραμονή τους σε αυτό; Δεν είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να δηλώσουν και την υπηρεσία στην οποία επιθυμούν να μετακινηθούν; Είτε ελεύθερα, είτε με την προσθήκη 2-3 επιλογών; Γιατί τηρείται σιγή ιχθύος από τον Αναπληρωτή Υπουργό και από τη ΓΓΔΕ σχετικά με το που προτίθενται να τους μετακινήσουν;
Γιατί ζητούν από τους υπαλλήλους να συμπληρώσουν στοιχεία, όπως το σε ποια υπηρεσία υπηρετούσαν τα τελευταία χρόνια, τι στιγμή που η πλέον αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού, διαθέτει ήδη αυτά τα στοιχεία;
Για ποιο λόγο στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου ξεκίνησε η διαδικασία της μεταφοράς των 500 συναδέλφων από το ΣΔΟΕ που ούτε νόμιμη είναι, ούτε δημοκρατική;.
Γιατί ζητείται από τον Αν.Υπουργό να αποσταλούν οι πίνακες με τα στοιχεία του προσωπικού του ΣΔΟΕ σε ηλεκτρονική μορφή στο γραφείο του; Δεν υπάρχει αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών ή στο ΣΔΟΕ;
Ποια θα είναι η τύχη δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, εμβάσματα, εξοπλιστικά, πολιτικό χρήμα) που θα παραμείνουν στο ΣΔΟΕ, όταν η διαδικασία παράδοσης και παραλαβής μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια;

Γιώργος Παππούς
iefimerida.gr