01 Σεπτεμβρίου 2015

Η νέα παγίδα του Τσίπρα

Πως σκοπεύει να ξανακοροϊδέψει το λαό

Οι Έλληνες, και κυρίως εμείς οι δημοσιογράφοι, είμαστε αδιόρθωτοι. Ακόμη κι αν έχουμε πει χίλιες φορές ότι οι δημοσκοπήσεις είναι για τα σκουπίδια, εμείς εκεί. Περιμένουμε πότε θα κάνουν κανένα γκάλοπ για να φάμε το παραμύθι μας, για να χαζέψουμε τα αποτελέσματα και τις μετρήσεις και πολλές φορές για να αποφασίσουμε και τι θα ψηφίσουμε με βάση αυτά που μας σερβίρουν οι γκαλοπατζήδες και τα αφεντικά που πληρώνουν για τις δημοσκοπήσεις.
Τον τελευταίο καιρό έχουν πέσει τόσο έξω οι μετρήσεις που απορεί κανείς που ακόμη τις βλέπουμε. Οκτώ ολόκληρα γκάλοπ ανακοινώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Κάθε πικραμένος παραγγέλνει και μια μέτρηση, μέχρι και η ιστοσελίδα του Λαφαζάνη η iskra έβγαλε τη ΝΔ πρώτη, δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τρίτη με διψήφια ποσοστά τη Λαϊκή Ενότητα.

Και ω του θαύματος. Όλες δείχνουν την ίδια τάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, έστω και οριακά, παρουσιάζει μεγάλη πτώση, η ΝΔ ακολουθεί ενώ τα ίδια κόμματα με την ίδια πάνω – κάτω σειρά θα μπουν στη Βουλή.

Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι ούτε ένα μήνα πριν κάποιοι δημοσκόποι έδιναν διαφορές χαοτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 48% και η ΝΔ στο 19% δηλαδή τεράστια διαφορά.

Στην καλύτερη περίπτωση η ΝΔ είχε να καλύψει μια διαφορά καμιά 10αριά μονάδες τουλάχιστον. Ακόμη και μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο Τσίπρας ήταν κυρίαρχος του παιχνιδιού από τους ίδιους γκαλοπατζήδες. Και ξαφνικά εκεί από τις ξαπλώστρες και τα κουβαδάκια οι Έλληνες άλλαξαν και εγκαταλείπουν τον Τσίπρα; Κομματάκι δύσκολο, μάλλον κάποιο λάκκο έχει η φάβα.

Αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχουν νούμερα μέχρι την κάλπη. Μπορεί να βγει και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, άλλωστε τα λάθη της προεκλογικής περιόδου πάντα παίζουν ρόλο. Επίσης, πρόκειται για πολύ «βουβές» εκλογές στις οποίες ο κόσμος θα ψηφίσει ξανά με το θυμικό. Άλλοι θα ψηφίσουν κατά του Τσίπρα που τους κορόιδεψε, άλλοι υπέρ του γιατί τον θεωρούν ικανό να διαχειριστεί το μνημόνιο. Άλλοι θα εξοργιστούν τόσο που θα ψηφίσουν τους περιθωριακούς της Χρυσής Αυγής ή τον Λεβέντη με τον Γκλέτσο, κι άλλοι τον Λαφαζάνη γιατί βαρέθηκαν με το ευρώ.

Αλλά η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Ότι ο Τσίπρας αυτό που κάνει έξυπνα είναι να μεταλλάσσει το κόμμα του. Διώχνει τα βαρίδια, τους επικίνδυνους, αυτούς που ο κόσμος τους φοβάται. Έτσι στήνει ένα αστικό, κεντροαριστερό κόμμα, έναν σχηματισμό που περνάει εύκολα από τους νοικοκυραίους οι οποίοι φοβούνται για το ευρώ ή μη χάσουν τις καταθέσεις τους.

Ουσιαστικά ο ψηφοφόρος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο... μνημονιακά κόμματα. Μόνο που το ένα κουβαλάει τις αμαρτίες 40 ετών και το άλλο είναι «παρθένο». Χωρίς πολλές ακόμη πληγές διαφθοράς, με τον Τσίπρα να διώχνει Μητρόπουλους, Χαϊκάληδες, Ζωές και όσους πιστεύει ότι θα κάνουν κακό στο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια... ΝΔ στα πρώτα της χρόνια έτσι ώστε ο κόσμος να επιλέξει ανάμεσα στο φρέσκο και το μπαγιάτικο. Ακόμη και αν το αυτό το φρέσκο είναι ψεύτικο ή πιο παλιό από το παλιό και φθαρμένο.

Αυτή είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό μιλά συχνά για τα 40 χρόνια των προηγούμενων κομμάτων. Έτσι θα προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες. Ότι είναι λιγότερο φθαρμένος από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε κι ότι είναι εγγυητές των μεταρρυθμίσεων που δεν τόλμησαν να κάνουν οι άλλοι. Αν μάλιστα βγει και υποσχεθεί ασφάλεια καταθέσεων, προστασία της πρώτης κατοικίας και κάνα δυο μικροπαροχές τότε θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα που εμφανίζεται τώρα στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι παίζεται το παιχνίδι. Δυο συστημικά κόμματα παίζουν παιχνίδια για να κερδίσουν την εύνοια του κόσμου. Και καλά, η ΝΔ είναι ανέκαθεν αστικό κόμμα που πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, έστω κι αν μπλέχτηκε με τους λαϊκιστές και δεν τις έκανε. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι δουλειά έχει σε ξένα χωράφια; Μέχρι πριν ένα μήνα δεν ήταν επαναστατικό, ριζοσπαστικό κόμμα που θα άλλαζε τα πάντα; Έγινε ξαφνικά κάτι άλλο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Κι αυτό για να κλέψει τις εκλογές; Έλεος...

http://www.antinews.gr/Antitheseis/i-nea-pagida-tou-tsipra