Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με το θέμα Φλαμπουράρη, αφού, όπως φαίνεται, οι απαντήσεις αλλά και τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην υπουργός Επικρατείας δεν πείθουν και η ΝΔ τώρα ζητεί ακόμα και την παρέμβαση εισαγγελέα.
Την Τετάρτη ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε πως μεταβίβασε τις μετοχές του στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ με ένα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό στον στενό συνεργάτη του Γιάννη Κοτταρίδη, δίχως όμως ακόμα να έχει απαντηθεί το αν έχει κατατεθεί στην εφορία η πράξη αυτή (άρα και να έχει τεθεί σε ισχύ η μεταβίβαση), αλλά και ταυτόχρονα ανέφερε πως ως αντιπρόεδρο και μέλος του Δ.Σ. στη δική του θέση τοποθέτησε τον γιο του, Μιχάλη Φλαμπουράρη-Ρετσίνα.
Ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις ξεσήκωσε η απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο υπεγράφη το ιδιωτικό συμφωνητικό. Η διαδικασία έγινε στο αρχηγείο της Αστυνομίας, με τη ΝΔ να απαντάει άμεσα και να υποστηρίζει πως «η υπόθεση δεν είναι μόνο περίεργη, αλλά φαίνεται πως έχει και βάθος».
Ιδιωτικό συμφωνητικό στο αρχηγείο της Αστυνομίας
Σύμφωνα με το protothema.gr που έφερε στη δημοσιότητα την υπόθεση, ο ανθυπασπιστής που υπέγραψε την επίμαχη μεταβίβαση ως προς το γνήσιο της υπογραφής είναι γνωστός συνδικαλιστής στον χώρο των αστυνομικών, με έμφαση στις οικονομικές υποθέσεις και με επαφές στον λογιστικό κυρίως κόσμο.
Μάλιστα, σε σημερινό δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από το αρχηγείο της Αστυνομίας, από τον κλάδο Οικονομοτεχνικών και Πληροφορικής, αναφέρει πως είναι πραγματικά πολύ σπάνιο -έως και απίθανο- να έχει ξανασυμβεί αστυνόμος της συγκεκριμένης υπηρεσίας να υπογράφει για το γνήσιο της υπογραφής. Ακόμα όμως και στα απλά κατά τόπους αστυνομικά τμήματα της επικράτειας οι αστυνομικοί δεν προβαίνουν με ευκολία σε τέτοιες δραστηριότητες, παραπέμποντας τους ενδιαφερόμενους πολίτες στα ΚΕΠ.
Αυτή η κίνηση Φλαμπουράρη γεννάει το ερώτημα: «Τι συνέβη λοιπόν και δίχως καμία αιτιολογία ο κ. Φλαμπουράρης με τον συνεταίρο του Γιάννη Κοτταρίδη "φιλοξενήθηκαν" για μια τόσο απλή υπόθεση στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας; Γιατί ο κ. Φλαμπουράρης προχώρησε σε μια επικύρωση που δεν ήταν αναγκαία, καθώς η εφορία δεν απαιτεί τέτοια διαδικασία; Μήπως επιχειρήθηκε να δοθεί μια αίσθηση "νομιμότητας" σε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που ξεκάθαρα μπάζει από παντού και που δεν είναι σε ισχύ;».
Η ΝΔ ζητεί παρέμβαση εισαγγελέα
Η Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου στο θέμα: «Η υπόθεση Φλαμπουράρη δεν είναι μόνο περίεργη, αλλά φαίνεται πως έχει και βάθος. Εταιρεία στην οποία συμμετείχε ο εν λόγω υπουργός πήρε ανάθεση έργου, ενώ το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εταιρείας εμφανίζεται σήμερα να έχει μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο με ιδιωτικό συμφωνητικό, του οποίου το γνήσιο της υπογραφής βεβαιώνεται με περίεργη διαδικασία. Όχι από τα ΚΕΠ, όχι από αστυνομικό τμήμα, αλλά από το αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου δεν έχει πρόσβαση ο καθημερινός πολίτης. Με αποτέλεσμα να μη δύναται να διερευνηθεί αν η μεταβίβαση έγινε μεταχρονολογημένα, αφού δεν τηρήθηκαν οι κανόνες της αρχής της δημοσιότητας.
Η Εισαγγελική Αρχή οφείλει να τα ερευνήσει όλα αυτά, όπως επίσης αν αυτός που πήρε το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας είναι παρένθετο πρόσωπο, δεδομένου, μάλιστα, ότι κατά την ημερομηνία που μεταβιβάστηκαν οι μετοχές δεν καταβλήθηκε κανένα τίμημα, γεγονός παράδοξο για τη συναλλακτική πρακτική.
Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς τσαλακώθηκε και καταφεύγουν στο αρχηγείο της Αστυνομίας για να διασώσουν ό,τι προλάβουν».
Η νέα απάντηση Φλαμπουράρη: Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση γιατί με υποβιβάζει
Για καθοδηγουμένη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς θεωρεί ότι έχει δώσει πλήρεις απαντήσεις για τη σχέση του με την εταιρεία Διάτμηση, και τόνισε ότι έχει στοχοποιηθεί λόγω των εκλογών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, γιατί επικυρώθηκε το γνήσιο της υπογραφής από αξιωματικό στο αρχηγείο της Αστυνομίας και σε άλλα ερωτήματα που τίθενται από μέσα ενημέρωσης, ανέφερε πως «δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση γιατί υποβιβάζει τον ίδιο και τον πολιτικό αγώνα, αφού έχει αποδειχθεί ότι έχει δίκιο».
Πάντως, είπε ότι «δεν απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη για τη μεταβίβαση των μετοχών, ούτε υποχρέωση υποβολής του συμφωνητικού στη ΔΟΥ και πως η υπεραξία των μετοχών θα φορολογηθεί με τη δήλωση του 2016», κάτι που επιβεβαίωσε και ο φοροτεχικός κ. Μουζάκης που ήταν στο στούντιο (κακώς βέβαια γιατί αυτό ισχύει για ιδιώτες και όχι για εταιρίες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα οι οποίες πρέπει να καταθέτουν τέτοια συμφωνητικά στην εφορία). Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι τα έγγραφα έχουν τις πραγματικές ημερομηνίες και όχι μεταχρονολογημένες.
Ο Φλαμπουράρης έδωσε έγγραφα σβησμένα με μπλάνκο
Την ίδια ώρα, το capital.gr αναφέρει πως σε ένα από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέκος Φλαμπουράρης, και συγκεκριμένα στο «Μετοχολόγιο 2», υπάρχει εμφανής διόρθωση με μπλάνκο. Πρόκειται για μία από τις φωτογραφίες που δήθεν παρουσιάζει τις μεταβιβάσεις των μετοχών στον κ. Κοτταρίδη Ιωάννη.
Όπως αναδημοσιεύει και το protothema, έχει σαφώς υπάρξει παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο, δημιουργώντας νέα ερωτηματικά. Ποιοι έκοβαν κι έραβαν το σχετικό μετοχολόγιο, πότε και για ποιους λόγους; Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε πως από τη συναλλαγή, όπως παρουσιάζεται στο έγγραφο που δημοσιοποίησε ο κ. Φλαμπουράρης, οι ημερομηνίες καταβολής των δόσεων εκτείνονται σε βάθος χρόνου, με την πρώτη δόση καταβολής να ορίζεται στις 30 Νοεμβρίου 2015, δηλαδή σε τρεις μήνες από σήμερα.
Πώς όμως ένας 77χρονος επιχειρηματίας -πολιτικός πλέον- επιλέγει να αποπληρωθεί σε τέτοιο βάθος χρόνου, δηλαδή το 2018 κι όταν θα είναι 80 πλέον ετών; Τόσο μεγαλόψυχος είναι και δεν ενδιαφέρεται για τους κόπους μιας ζωής; Γιατί δεν άφησε τις μετοχές στην κόρη του ή στη σύζυγο ή ακόμα καλά-καλά στον γιο του Μιχάλη, που όμως τον άφησε στο πόδι του ως αντιπρόεδρο;
Επίσης, με τι είδους εξασφαλίσεις πούλησε τον Ιανουάριο τις μετοχές του ο κ. Φλαμπουράρης, όπως έχει δηλώσει; Μήπως αυτές οι «εξασφαλίσεις» ήταν η προσωπική του «εποπτεία» ως υπουργού Επικρατείας σε έργα γύρω από το κράτος, όπως αυτό της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Από την εξέταση του συμβολαίου δεν προκύπτει κανενός είδους εξασφάλιση για τον πωλητή, ήτοι τον κ. Φλαμπουράρη. Αίσθηση επίσης προκαλεί μια απλή ανάλυση του ταμείου της εταιρείας ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, το οποίο σε μια περίοδο όπου παρουσίαζε τζίρο 1,9 εκατ. ευρώ είχε ταμείο όχι όπως συνηθίζεται σε τέτοιες εταιρείες, το πολύ έως 50.000 ευρώ, αλλά 1 εκατ. ευρώ!
Θεοδωράκης: Οι απαντήσεις δεν είναι πειστικές
Στο ζήτημα της διαπλοκής, που έχει αναδειχθεί σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24.
«Το Ποτάμι είναι απόλυτα καθαρό. Δεν θα ανεχτούμε να προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους μπλεξίματα με τη διαπλοκή και τη διαφθορά κατηγορώντας τον "αθώο του εγκλήματος"», τόνισε.
Αναφερόμενος, δε, στην υπόθεση Φλαμπουράρη, είπε ότι «οι απαντήσεις που δίνονται σίγουρα δεν είναι πειστικές».
Εκτοξεύοντας βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να είσαι υποψήφιος πρωθυπουργός, να βάζεις όλους τους άχρηστους στις λίστες και περιμένεις να πιστέψουμε ότι θα βάλεις τους ικανούς στην κυβέρνηση;».
Πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες η υπόθεση Φλαμπουράρη
Η εφημερίδα «Καθημερινή» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, με τίτλο «Στο επίκεντρο πολιτικής θύελλας ο Φλαμπουράρης», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην καθυστέρηση του πρώην υπουργού να παρουσιάσει στοιχεία για την υπόθεση. Η υπόθεση Φλαμπουράρη είναι πρώτο θέμα και στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Με τον τίτλο «Υπερήρωας ο Φλαμπουράρης», η εφημερίδα γράφει ότι ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τις καταγγελίες, κατάφερε τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου να καταπολεμήσει την ελληνική γραφειοκρατία.