04 Σεπτεμβρίου 2015

Με εισφορές από τα δημόσια έργα θα πληρώσουν τις συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Με πόρους από το… Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα "πληρωθούν" οι συντάξεις του ΙΚΑ από τον Οκτώβριο και έπειτα.

Κορυφαία στελέχη του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr  πως οι μεγαλύτερες ελπίδες για  μία διακριτή ανάκαμψη των εσόδων του ΙΚΑ  από ασφαλιστικές εισφορές  μέχρι τέλος του 2015`είναι το ξεμπλοκάρισμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η επανεκκίνηση των μεγάλων δημοσίων έργων  και, έτσι, η καταβολή των εισφορών των εργαζομένων σ’ αυτά.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως  η πρόσφατη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας δημοσίων επενδύσεων για εκταμίευση 150 εκατ. ευρώ δημιουργεί ελπίδες για την ομαλοποίηση των ροών του ΕΣΠΑ προς τα … εργοτάξια, μετά από 3 ½ μήνες "παγώματος", η οποία στοίχησε πολλά εκατομμύρια στο ΙΚΑ, το οποίο δεν ελάμβανε τις προβλεπόμενες εισφορές.

Η δεύτερη ελπίδα του ΙΚΑ για περισσότερα έσοδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 ακούει στο όνομα "εξόφληση ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες". Το νέο Μνημόνιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα λάβει 4 δις. ευρώ από το 3ο πακέτο διάσωσης γι’ αυτό το σκοπό. Τα 900 εκατ. ευρώ από αυτά προβλέπονταν να εκταμιευτούν κατά τον τρέχοντα μήνα. Ωστόσο, η προκήρυξη των εθνικών εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου ματαίωσε αυτή την εξέλιξη, στερώντας στην αγορά αυτό το σημαντικό ποσό, μέρος του οποίου θα έρεε και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ.  

Η τρίτη ελπίδα για το ΙΚΑ ακούει στο όνομα "ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης μετά τις εκλογές". Στο Υπ. Εργασίας επισημαίνουν πως η πορεία των εσόδων από εισφορές είναι ευθέως ανάλογη με το πολιτικό κλίμα. Όσο επιδεινώνεται το πολιτικό κλίμα, τόσο πέφτουν τα έσοδα του ΙΚΑ λόγω της αβεβαιότητας οπου δημιουργείται στην αγορά.

 Ξανά εσωτερικός δανεισμός για την καταβολή των συντάξεων

Κατά τ’ άλλα, το ΙΚΑ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα γνωστά "μαξιλάρια" που χρησιμοποιεί για να καταβάλλει τις συντάξεις κάθε μήνα.

Ένα από αυτά θα χρησιμοποιήσει και τον Οκτώβριο, δηλαδή θα προβεί σε εσωτερικό δανεισμό από τα ασφαλιστικά του Δημοσίου ύψους 210 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα θα δανειστεί από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ –ΔΕΗ, 70 εκατ. ευρώ από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφάλισης Δημοσίου και 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα για ώρα ανάγκης, η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ήδη κάνει αίτηση προς το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για άντληση 180 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο τρίμηνο προκειμένου να κλείσει τις "τρύπες" του προϋπολογισμού του.