18 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας ο Μνημονιοκτόνος

Για άλλη μια φορά η Ένωση Συντακτών, το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, αφήνει διάφορους τηλεπαρουσιαστές να παραβιάζουν κάθε έννοια δεοντολογίας, να απευθύνουν προκλητικά ερωτήματα και να πιέζουν με τρόπο απίστευτο τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς να παρεμβαίνει για να βάλει ένα τέρμα στα βασανιστήρια που υφίσταται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν έχετε δει τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του πρώην πρωθυπουργού είμαι σίγουρος ότι καταλαβαίνετε τι εννοώ. Με ερωτήματα-γροθιά στο στομάχι και προφανή σκοπό να ρίξουν τον κ. Τσίπρα στο καναβάτσο, να απογυμνώσουν τα επιχειρήματά του και να αποκαλύψουν στους πολίτες όλη την αλήθεια για τους οκτώ μήνες της... κομμούνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι πια καταλαβαίνουμε βλέποντας τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η διαπλοκή παίζει τα... ρέστα της εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι δεν είναι;;; Κάποιοι παλαιοδεξιοί και μερικοί αμετανόητοι ΚΚΕδες είμαι σίγουρος ότι διαφωνείτε. Όμως πραγματικά, δεν έχει σημασία επειδή όλοι γνωρίζουμε τα κίνητρά σας, σωστά;;;

Πέρα από την πλάκα.

Βλέποντας τον Αλέξη Τσίπρα να λέει και να ξαναλέει το ποίημα που συμφώνησε με τους συνεργάτες του να παπαγαλίζει στον ελληνικό λαό πονάει ο εγκέφαλός μου. Όχι μόνο διότι είναι σχεδόν αποκρουστικό να βλέπεις έναν άνθρωπο 40 ετών να διαστρέφει την πραγματικότητα σ' αυτό τον βαθμό. Όχι μόνο επειδή προσπαθεί να παρουσιάσει το ξύδι σαν γλυκάδι, ακκίζεται, αυτοθαυμάζεται και αυτοαποθεώνεται. Κυρίως διότι νομίζω ότι ο κ. Τσίπρας δείχνει να πιστεύει αυτά που λέει, κι αυτό είναι το χειρότερο. Οταν έχεις να αντιμετωπίσεις την σκληρή πραγματικότητα και παραμένεις εγκλωβισμένος στον παραμυθένιο γυάλινο κόσμο σου, τίποτα καλό δεν πρόκειται να έρθει στο μέλλον...

Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα σκίσει τα Μνημόνια. Αφού έφερε μια συμφωνία τρισχειρότερη απ' όλες όσες κληθήκαμε να πληρώσουμε στην κρίση των τελευταίων έξι ετών προσπαθεί ξεδιάντροπα να μας πείσει ότι προσπάθησε, ότι μάτωσε και ότι στο τέλος συναίνεσε για να μην διαλυθεί η χώρα και να μην γίνουν ζάπλουτοι εις βάρος των αδυνάμων οι πλούσιοι που έχουν έξω τα λεφτά τους. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο βασικός υπεύθυνος για την δημιουργία της αυταπάτης ότι υπάρχει δρόμος έξω από την ΕΕ.

Το επιχείρημά του είναι ότι 17 ώρες πάλευε με τους Ευρωπαίους. Και γι' αυτό -εμμέσως πλην σαφώς- μας λέει ότι διαφέρει από τους προηγούμενους, επειδή σε ένα διήμερο είχε συζητήσεις επί 17 ώρες μέχρι να φέρει την άθλια συμφωνία που μας φόρτωσε.

Και ο Βενιζέλος όταν έγινε υπουργός Οικονομικών το 2011 έδιωξε την Τρόικα από το γραφείο του. Για να γυρίσουν όμως υποχρεώθηκε να μας φορτώσει το χαράτσι της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ). Ακόμη και ο θρασύς Βενιζέλος όμως, ουδέποτε τόλμησε να «πουλήσει» στο λαό ότι πέταξε έξω τα γεράκια της Τρόικας ισχυριζόμενος ότι το χαράτσι ήταν ένα μικρό αντάλλαγμα για να μην καταστραφεί η χώρα. Ο Τσίπρας απ' την πλευρά του, δικαιολογεί την άθλια συμφωνία που έφερε με το επιχείρημα ότι αλλιώς θα ερχόταν η καταστροφή.

Η ΝΔ λέει ότι το κόστος της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι 90 δισ.ευρώ, δηλαδή η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα πρόσθεσε στο χρέος αυτό το τεράστιο ποσό που θα πρέπει να πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες. Να δεχθώ ότι τα 90 δισ. είναι ένα ποσό υπερβολικό. Να συμφωνήσω με τους κυρίους Τσίπρα και Τσακαλώτο ότι η επιβάρυνση είναι «μόνο» τα 25 δισ. που θα πάνε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (στα οποία πρέπει να προστεθούν τα εξασφαλισμένα 11 δισ. που υπήρχαν στο ΤΧΣ όμως οι κύριοι Τσίπρας-Βαρουφάκης συναίνεσαν να επιστραφούν στους Ευρωπαίους δανειστές).

Γιατί έπρεπε να επιβαρυνθούμε με ακόμη 25 δισ.ευρώ; Για να λέει ο κ. Τσίπρας ότι έκανε σκληρή διαπραγμάτευση, ότι μάτωσε και ότι έφτασε τα πράγματα στο μη περαιτέρω; Οι τράπεζες είχαν ανακεφαλαιοποιηθεί και στο τέλος του 2014 δεν χρειάζονταν επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τι φταίμε εμείς και φορτώθηκε το χρέος με ακόμη 25 δισ. για να ξανα-διασωθούν οι τράπεζες τις οποίες ο κ. Τσίπρας έφερε στο χείλος του γκρεμού με την άρνησή του να φτάσει σε συμφωνία με τους δανειστές έξι μήνες που διαπραγματευόταν;

Ποιος τον εξουσιοδότησε άραγε να παίζει με το μέλλον του ελληνικού λαού; Πώς μπορεί να λέει ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα ήταν για το γαμώτο του ελληνικού λαού χωρίς να ντρέπεται; Γιατί έπρεπε να μπει όλη η χώρα σε τέτοια περιπέτεια όταν συνέχισε όλα όσα έκαναν οι προηγούμενοι;

Για το άλλο το παραμύθι με το χρέος και τη βιώσιμότητά του ό,τι και να πεις είναι λίγο. Το κόμμα Τσίπρα κατηγορεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επειδή έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Κι όμως. Το χρέος εθεωρείτο βιώσιμο μέχρι το τέλος του 2014. Εδώ και εννέα μήνες δεν είναι βιώσιμο, νομίζω ότι μαντεύετε λόγω ποιας πολιτικής.

Και για να ξέρετε, το χρέος που είναι σήμερα 180%, το 2016 θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.
Μήπως και τότε θα μας πει ο κ. Τσίπρας ότι φταίει ο Καποδίστριας και ο... Ελευθέριος Βενιζέλος;

Τώρα που ο κ. Τσίπρας έκανε το χρέος μη βιώσιμο λέει ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον πιτσιρικά που σκότωσε τους γονείς του επειδή ήθελε να πάει εκδρομή με το ορφανοτροφείο. Σας θυμίζω ότι το 2012 το Eurogroup είχε δεσμευθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους εφόσον η Ελλάδα πήγαινε καλύτερα, ως ανταμοιβή δηλαδή. Τώρα η ελάφρυνση είναι επιβεβλημένη λόγω διόγκωσης του χρέους. Για να μην ξεγελιέστε όμως, αυτό που θα έρθει θα είναι επιμήκυνση, δηλαδή επιβάρυνση των επόμενων γενεών. Ό,τι συμβαίνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα που στο κόμμα Τσίπρα νομίζουν ότι είναι κατόρθωμά τους που συμφωνήθηκε να είναι μικρότερο. Τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα συνομολογήθηκαν με τους δανειστές επειδή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Τι σημαίνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα; Μεγαλύτερος δανεισμός δηλαδή επιπλέον φόρτωμα του χρέους. Αυτό για να μην μας παραμυθιάζουν.

Τις εκλογές της Κυριακής θα τις κρίνουν οι... κοψοχέρηδες. Αυτοί δηλαδή που τις προηγούμενες φορές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και βλέποντας τι έγινε λένε δημοσίως «να μου κοπεί το χέρι αν ξαναψηφίσω Τσίπρα». Εφόσον αυτοί οι ψηφοφόροι πίσω από το παραβάν επιλέξουν το κόμμα Τσίπρα, τότε είναι πολύ πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία που μας έφερε. Και τότε ο κ. Τσίπρας, εκτός από Μνημονιοκτόνος θα γίνει και φορομπήχτης αφού θα πρέπει να υλοποιήσει στην πράξη όσα υπέγραψε στο χαρτί.

Μάκης Πολλάτος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ