09 Σεπτεμβρίου 2015

N.Δ: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Έχοντας αποδομήσει πλήρως δύο από τα βασικά αφηγήματα του τέως πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο δρόμο προς την κάλπη, αυτά περί "παλαιού και νέου" και "αυτοδυναμίας ή ακυβερνησίας", η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στην τελική ευθείας της προεκλογικής περιόδου.

Με τη συσπείρωση της γαλάζιας Παράταξης να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ελέω και του επαναπατρισμού ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς, οι οποίοι τον Ιανουάριο επέλεξαν είτε την οδό της αποχής, είτε την τοποθέτηση σε μικρότερα κόμματα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βλέπει τη στρατηγική της συναίνεσης και της ευρείας συνεργασίας να αποδίδει τα μέγιστα, καθώς από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι εμφανές πως μείζον ζήτημα για τους πολίτες είναι η σταθερότητα της χώρας. Αυτή ακριβώς η κυβερνητική και κατά συνέπεια πολυεπίπεδη σταθερότητα, επάνω στην οποία πάτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ξεδιπλώσει τη ρητορική του, ώθησε τη λεωφόρο Συγγρού σε θέση πρωταγωνιστή.

Ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε σαφώς πως είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα την επόμενη των εκλογών, με στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως οι…αμαρτίες του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του θα μείνουν αναπάντητες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και αποτελούν προνομιακό πεδίο. Τα απανωτά φάλτσα της Κουμουνδούρου στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, οι τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ περί απουσίας θαλασσίων συνόρων, οι μεγάλες επιπτώσεις της επτάμηνης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην πραγματική οικονομία, αλλά και η εικόνα διάλυσης στην εκπαίδευση με τις χιλιάδες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αποτελούν σημεία καίριας κριτικής. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δείχνουν πως δεν είναι διατεθειμένα να αφήσουν σε…χλωρό κλαρί την πρώην κυβερνητική παράταξη, με στόχο να της αποδώσουν χαρακτηριστικά θολής ατζέντας και απουσίας θέσεων και προτάσεων, που θα βαρύνουν στην τελική απόφαση τους αναποφάσιστους και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Αρχής γενομένης από το μεταναστευτικό, όπου η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβε βαθμό πολύ κάτω από τη βάση στη διαχείρισή του, η Νέα Δημοκρατία έβαλε στο στόχαστρό της τον τέως πρωθυπουργό για την περιβόητη εδώ και λίγες ώρες ατάκα περί απουσίας θαλάσσιων συνόρων. "Με τη δήλωσή του, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει το μέγεθος της άγνοιάς του ως προς τα βασικά θέματα Διεθνούς Δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Αποδεικνύει άγνοια που τον καθιστά επικίνδυνο. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, που διεκδικεί την επανεκλογή του, ας μάθει ότι η χώρα μας έχει θαλάσσια σύνορα, τα εθνικά χωρικά της ύδατα. Για όλα αυτά, κανένας δεν του είπε τίποτα; Ούτε ο κ. Καμμένος", σχολίασε, σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας την αβελτηρία της Κουμουνδούρου στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων.

Το μεταναστευτικό ήταν το πρώτο συγκρουσιακό μέτωπο της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο ήταν ο τομέας της Παιδείας, όπου γαλάζια στελέχη επισημαίνουν ότι η πρώην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου άφησε πίσω της…καμένη γη, ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θόδωρος Φορτσάκης έθεσε τα ζητήματα των μεγάλων κενών, των πολυάριθμων αποσπάσεων σε διοικητικούς φορείς, των καθυστερήσεων στη διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών και της μη διασφάλισης της συνέχειας επιδοτούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δείχνοντας πως η στροφή στα θέματα της καθημερινότητας (που κρίνουν πολλά στην κάλπη) θα αποτελέσει, μαζί με την επιμονή στο ζήτημα των μεγάλων συνεργασιών, κεντρική γαλάζια επιδίωξη με το βλέμμα στην 20η Σεπτεμβρίου.

http://www.capital.gr/story/3060911