22 Οκτωβρίου 2015

ΤΙ ΠΙΝΕΙ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ; Χουλιαράκης: Το πρωτογενές έλλειμμα της Αριστεράς είναι 0,25%, αλλά αν δεν είχαμε ύφεση θα είχαμε πλεόνασμα 3%!!!

[Προφανώς αυτό που είπε "επιστημονικά" σημαίνει με απλά λόγια ότι αν δεν είχαμε ΣΥΡΙΖΑ (ύφεση) και είχε μείνει ο Σαμαράς θα είχαμε πλεόνασμα 3%...]

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για πέρασμα από την ανάπτυξη του 2014 σε ύφεση το 2015 και για πλεονάσματα έως και 3% στην περίπτωση που είχαμε αποφύγει την επιστροφή στην ύφεση

Παραδοχές για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης είχε η απόπειρα αποδόμησης της οικονομικής διαχείρισης των προηγούμενων από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομιών Γιώργο Χουλιαράκη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκανε λόγο για «πρωτογενές έλλειμμα της Αριστεράς», για πέρασμα από την ανάπτυξη του 2014 σε ύφεση το 2015 και για πλεονάσματα έως και 3% στην περίπτωση που είχαμε αποφύγει την επιστροφή στην ύφεση.

«Ας περάσουμε τώρα στο σχόλιο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί μια οικονομία από το δημοσιονομικά πλεονάσματα στα δημοσιονομικά ελλείμματα και την εγκλωβίζει πάλι σε ένα καθοδικό σπιράλ» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιαράκης για να συνεχίσει σε άλλο σημείο «Πού είναι τα ελλείμματα; Για ποιο λόγο μιλάτε για ελλείμματα; Μιλάτε προφανώς για ελλείμματα, γιατί αναφέρεστε στο 2015.

Πρώτα απ' όλα, το πρωτογενές έλλειμμα που θα κλείσει η ελληνική οικονομία το 2015 θα είναι της τάξης του 0,25%. Αξίζει να συγκρίνουμε το πρωτογενές έλλειμμα της Αριστεράς, του 0,25%, με τα τεράστια πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργούσε η κυβέρνηση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια που κληρονόμησε στη χώρα ένα τεράστιο χρέος.

Αν θέλετε, η διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο μεγάλα κόμματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παρήγαγε ελλείμματα, όχι σε εποχές ύφεσης, παρήγαγε ελλείμματα «βρέξει - χιονίσει». Κλείδωνε, αν θέλετε, την ελληνική οικονομία στον φαύλο κύκλο που ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τώρα. Επομένως, στην κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να μιλάτε για ελλείμματα».

Επίσης, σημείωσε ότι «ας δούμε πού θα ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του 0,25%, αν η οικονομία δεν βρισκόταν ακόμα σε θέση ύφεσης. Για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιούμε ένα άλλο μέγεθος, αυτό που λέμε «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή, που θα ήταν το πλεόνασμα εάν η οικονομία δεν ήταν σε ύφεση. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ήταν στο 2,5% με 3%».

Πάντως, ο υπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο των πλεονασμάτων της τάξης του 0,5% για το 2016, ενώ εγγυήθηκε «τη δημοσιονομική ισορροπία και το 2016 και το 2017 με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ