22 Οκτωβρίου 2015

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν Κούρδους ομήρους από τον ISIS

Στην επιχείρηση έχασε τη ζωή του ένας Αμερικανός στρατιώτης – Πρόκειται για την πρώτη ανθρώπινη απώλεια από τότε που ξεκίνησε το σχέδιο δράσης κατά των τζιχαντιστών και η πρώτη από το 2011, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Ιράκ

Στην απελευθέρωση εβδομήντα και πλέον Κούρδων, τους οποίους κρατούσε όμηρους
ο στρατός του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) προχώρησαν οι ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, σε επιχείρηση που οργανώθηκε με απόλυτη μυστικότητα και ακρίβεια.

Ο αμερικανικός στρατός πλήρωσε ακριβά την επιχείρηση διάσωσης, καθώς ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της μάχης που διεξήχθη με τους τζιχαντιστές, στο βόρειο Ιράκ, όπου κρατούνταν οι Κούρδοι όμηροι. Πρόκειται για την πρώτη απώλεια του αμερικανικού στρατού στη μάχη που έχουν ξεκινήσει κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και η πρώτη από το 2011, όταν αποσύρθηκαν από το Ιράκ.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες της αποστολής. Από μαρτυρίες ντόπιων, διέρρευσε ότι η επιχείρηση διεξήχθη λίγο έξω από τη Χατζίβα. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, οι Αμερικανοί κομάντος μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα και στόχος τους ήταν να πλήξουν μία φυλακή, στην οποία κρατούνταν οι όμηροι από τους τζιχαντιστές. Στη συγκεκριμένη περιοχή το Ισλαμικό Κράτος έχει μεταφέρει Κούρδους μαχητές πεσμεργκά, με τους οποίους συγκρούονται σε καθημερινή βάση στο Βόρειο Ιράκ και στα σύνορα με την Τουρκία.

Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των πεσμεργκά, Σεΐχ Τζααφάρ Μουσταφά, επιβεβαίωσε την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά τόνισε πως δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σάββας Μιχάλαρος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ