19 Οκτωβρίου 2015

ΓΕΛΑΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ! Σκουρλέτης: Συμβουλευτικό το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό

O υπουργός Περιβάλλοντος είπε πως ίσως να χρειαστεί εκ νέου σχεδίαση – Προανήγγειλε μειώσεις στις τιμές της ΔΕΗ – Διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία

Ότι το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό λειτουργεί συμβουλευτικά και όχι δεσμευτικά για την κυβέρνηση διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του «Mega».

Ο κ. Σκουρλέτης εξήγησε πως το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά δεν ασκεί πολιτική. Ακόμη τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και συμπλήρωσε πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% «δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος ακόμη είπε πως ενδεχομένως να χρειαστεί από την αρχή σχεδίαση ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Στην συνέχεια της κουβέντας του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και σημείωσε ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε «πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση», αλλιώς η προσπάθεια θα είναι «ατελέσφορη».

Μιλώντας για τη ΔΕΗ εξήγησε ότι ενδέχεται από το 2016 να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές και στάθηκε στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες όπως είπε δεν πληρώνουν συστηματικά τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Ο κ. Σκουρλέτης μάλιστα αναφέρθηκε και στο θέμα της κ Σαββαΐδου, και είπε πως γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε «σκιά». Η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος ερωτηθείς για το ζήτημα με τα «πόθεν έσχες» των δύο υπουργών, Φλαμπουράρη και Σταθάκη, ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη και χαρακτήρισε «αστείες» τις περιπτώσεις καθώς όπως είπε τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση είτε μαύρου χρήματος είτε μη φορολόγησης κεφαλαίων. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν σοβαρή θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη, ανέφερε.