19 Οκτωβρίου 2015

Συμμορία εφοριακών έσβηνε φόρους

Απίστευτη ιστορία που αφορά και την εποχή Αλογοσκούφη με προστατευόμενούς του να προστατεύουν τα λαμόγια

Στο… κόκκινο η Δικαιοσύνη για δύο υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκονται πρώην και νυν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών!

Η πρώτη αφορά στοιχεία-«φωτιά» που έχουν προκύψει από την πολύμηνη έρευνα της Δικαιοσύνης, τα οποία ωθούν την ανακρίτρια Διαφθοράς –που χειρίζεται την «καυτή» δικογραφία για το κύκλωμα επιθεωρητών-ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών που διέγραφε φόρους και πρόστιμα, τα οποία είχαν καταλογισθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις– να απαγγείλει εναντίον τους επιπλέον κατηγορίες για το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η υπόθεση αυτή, στην οποία εμπλέκονται 16 στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών, είχε μπει στο τελικό στάδιο της ανάκρισης, καθώς έχουν ήδη απολογηθεί οι 15 από τους 16 κατηγορούμενους ελεγκτές.

Ωστόσο, νεότερα στοιχεία έδωσαν νέα τροπή στην έρευνα, καθώς η ανακρίτρια Διαφθοράς αναμένεται να απαγγείλει συμπληρωματικές κατηγορίες για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος) και να καλέσει για συμπληρωματικές απολογίες τους κατηγορουμένους μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η υπόθεση είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία και είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι 16 κατηγορούμενοι φέρονται ότι διέγραφαν φόρους και πρόστιμα, τα οποία είχαν καταλογιστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις και δήμους. Μάλιστα, ένας από τους εμπλεκόμενους ελεγκτές αυτοκτόνησε πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης…

Το κόλπο είχε στηθεί επιστημονικά, καθώς φορολογούμενοι στους οποίους είχαν επιβληθεί, ύστερα από ελέγχους, φόροι και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, απηύθυναν αιτήματα για επανέλεγχο των υποθέσεών τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, επανέλεγχοι φορολογικών υποθέσεων διατάσσονται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι φορολογούμενοι θα προσκομίσουν νέα στοιχεία, ή αν υπάρχοντα στοιχεία δεν ελήφθησαν υπόψη ή εκτιμήθηκαν λανθασμένα από τον φορολογικό έλεγχο. Δεν επιτρέπονται επανέλεγχοι αν οι φορολογικές υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και έχει επέλθει συμβιβασμός, ή όταν οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Στο στόχαστρο της ανακρίτριας Διαφθοράς έχουν μπει οι επανέλεγχοι σε τέσσερεις δήμους, καθώς και σε τρεις μεγάλες εταιρείες, από όπου το Δημόσιο έχει απολέσει έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το «Π» αποκαλύπτει

Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία από το βαρύ κατηγορητήριο για τους επανελέγχους, που αφορούν μία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Για την υπόθεση αυτή έχουν απολογηθεί οι 15 από τους 16 κατηγορούμενους και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.
Όπως αναφέρεται στο δικαστικό έγγραφο, όσοι εκ των κατηγορουμένων ήταν υπάλληλοι σε ΔΟΥ έπαιρναν εντολές από συγκατηγορουμένους τους διευθυντές της Οικονομικής Επιθεώρησης.

Συγκεκριμένα:

«Με την ιδιότητά τους ως υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που στα καθήκοντά τους αναγόταν η διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και η σύνταξη και έκδοση εκθέσεων ελέγχου, με περισσότερες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου αδικήματος, κατόπιν εντολής των προϊσταμένων και συγκατηγορουμένων τους διενήργησαν φορολογικούς “επανελέγχους”, χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, με πρόθεση να ανατρέψουν τεχνηέντως τα αποτελέσματα των αρχικών ελέγχων, που είχαν διενεργηθεί νομίμως από συναδέλφους τους.

Κατά τη σύνταξη των εκθέσεών τους στο πλαίσιο των “επανελέγχων”, με πρόθεση βεβαίωσαν ψευδώς σε αυτές περιστατικά, που αφορούν στη γένεση, αλλοίωση και απώλεια των δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου σε βάρος των ελεγχόμενων προσώπων, με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους αθέμιτα χρηματικά και υπηρεσιακά οφέλη και στα ελεγχόμενα πρόσωπα αθέμιτο όφελος, που συνίσταται στην απαλλαγή τους από τα πρόστιμα, που είχαν επιβληθεί λόγω βεβαίωσης φορολογικών τους παραβάσεων, βλάπτοντας παράνομα το ελληνικό Δημόσιο κατά τα αντίστοιχα ποσά».

«Με φορτικότητα λόγω της θέσης τους…»

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται για μία εκ των περιπτώσεων ότι:  «Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, διενεργήθηκε φορολογικός έλεγχος – έρευνα στις επιχειρήσεις […] από τους ελεγκτές […], σύμφωνα με το συμπέρασμα των οποίων οι offshore εταιρείες […] (με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους), τιμολογώντας και δεχόμενες τιμολόγια από κυπριακές εταιρείες εξέδωσαν και έλαβαν αντίστοιχα προς αλλήλους εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες στο σύνολό τους συναλλαγές, προκειμένου να δημιουργήσουν κύκλο εργασιών στην εταιρεία και να καλύψουν μέρος των εξόδων της…».

Το σημαντικότερο ακολουθεί, καθώς αναφέρεται:

«Ακολούθως, κατόπιν αιτήσεων επανελέγχου (χωρίς επίκληση νέων στοιχείων), ανατέθηκε στους […] τάδε και τάδε (μετέπειτα αυτόχειρα) η διενέργεια φορολογικού “επανελέγχου” στις ανωτέρω επιχειρήσεις, χωρίς να υφίστανται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Οι […] (κατηγορούμενοι) με φορτικότητα λόγω της ιδιότητος και της θέσης τους ως προϊστάμενοι και παράλληλα με την υπόσχεση χορήγησης χρηματικής και ανταλλαγμάτων χρηματικών και υπηρεσιακών προς τους ανωτέρω ελεγκτές υπαλλήλους, προκάλεσαν σε αυτούς την απόφαση και αυτοί πείστηκαν και συναίνεσαν στη σύνταξη πορισμάτων απαλλακτικών για τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις»…

Η άλλη υπόθεση, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη, αφορά δίκη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με κατηγορουμένους ομάδα επτά νυν και πρώην εφοριακών, τρεις εκ των οποίων ήταν διευθυντές Εφοριών.
Στην πρωτόδικη δίκη, είχαν κριθεί ομόφωνα ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο είχε επιβάλει συνολικά κάθειρξη 70 ετών –από 10 χρόνια στον καθένα– για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, καθώς φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο ζημιά που άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ!

Και σε αυτό το μέτωπο αναμένονται εξελίξεις, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα, που συνεχίζεται η δίκη –που είχε διακοπεί–, αναμένεται να καταθέσει στο δικαστήριο μάρτυρας, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες– θα προσκομίσει σημαντικά έγγραφα, τα οποία δεν είχαν φτάσει στη Δικαιοσύνη μέχρι τώρα.

Οι κατηγορούμενοι εφοριακοί είχαν αφεθεί ελεύθεροι από το πρωτόδικο δικαστήριο με τους περιοριστικούς όρους της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο του μήνα στο ΑΤ της περιοχής τους και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η υπόθεση αυτή είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη, μετά από στοιχεία που έδωσε η συνταξιούχος εφοριακός Αλίκη Κυριακάκη η οποία φέρεται ότι όχι μόνο αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους, αλλά τους είχε καταγγείλει γύρω στα τέλη του 2001, όταν ως ελέγκτρια φορολογικού εισοδήματος ανέλαβε τον έλεγχο μεγάλης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Και… ολικές μειώσεις!

Η καταγγέλλουσα, που μετά από τις καταγγελίες της υπέστη επί σειρά ετών πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βάρος της ελεγχόμενης εταιρείας, ύψους περίπου 12,5 δισ. δραχμές (36 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε τότε, μετά από πιέσεις ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση εφοριακούς, προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις, τις οποίες όμως απέσυρε στο τέλος και έπραξε το καθήκον της, επιβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.

Το 2001 υπέβαλλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με αποτέλεσμα να βρεθούν κατηγορούμενοι οι επτά εφοριακοί, για την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς η ζημιά που φέρονται ότι προκάλεσαν στο Δημόσιο άγγιζε τα 28 εκατ. ευρώ.

Οι επτά κατηγορούμενοι εφοριακοί απαλλάχθηκαν δύο φορές από το Εφετείο Κακουργημάτων, ωστόσο ο Άρειος Πάγος ξανάνοιξε την υπόθεση και τους έστειλε στο εδώλιο για τρίτη φορά, με αποτέλεσμα την πρωτόδικη δεκάχρονη καταδίκη τους.

της Μαίρης Μπελά
** Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 17/10/2015.