21 Οκτωβρίου 2015

Ε ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ; Αυγενάκης: Ο Νίκος Παππάς «στήνει» πρεσβείες τύπου και παρακάμπτει το ΥΠΕΞ

Το σχέδιο νόμου παρακάμπτει εντελώς τον υπουργό Εξωτερικών δημιουργώντας στην πράξη «Πρεσβείες Τύπου», καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία

Για παρεμβολές στην χάραξη και υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής μέσω συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχέδιου για τα ΜΜΕ κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Επικρατείας η Νέα Δημοκρατία διά του εισηγητή της Λευτέρη Αυγενάκη. Ο βουλευτής Ηρακλείου υποστηρίζει ότι στο 5ο κεφάλαιο του νομοσχεδίου για την «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας» οι ρυθμίσεις δημιουργούν «Πρεσβείες Τύπου» υπό την αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας και ουσιαστικά αφαιρούν τις αρμοδιότητες αυτές από την επικοινωνιακή πολιτική και διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η κατάφωρη αυτή παρέμβαση στην επικοινωνιακή διπλωματία και στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την άσκηση και την επικοινωνία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας» σημειώνει ο κ. Αυγενάκης και προσθέτει:
«Σε μια περίοδο που η αστάθεια του διεθνούς περιβάλλοντος και οι καταιγιστικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο απαιτούν μια καλά σχεδιασμένη και στοχευμένη εξωτερική πολιτική και προσεκτικές διπλωματικές κινήσεις, η κυβέρνηση αφαιρεί την κρίσιμη αρμοδιότητα της επικοινωνιακής διπλωματίας από τις έμπειρες διπλωματικές υπηρεσίες και το διπλωματικό προσωπικό του ΥΠ.ΕΞ. και τις μεταφέρει σε ένα νεοσύστατο, δίχως εμπειρία και δίχως διπλωματικές γνώσεις, θεσμό» ενώ υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν «μικροκομματικά συμφέροντα και ημέτεροι».