20 Οκτωβρίου 2015

ΦΙΛΕΛΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΟΙ Κ@ΛΟΙ-Σουηδία: Δεν έχουμε πού αλλού να στεγάσουμε πρόσφυγες

Θεωρείται από τις πιο φιλόξενες χώρες στον κόσμο, όμως οι διαθέσιμοι χώροι τελειώνουν και διατυπώνονται ανησυχίες πως όσοι νέοι πρόσφυγες φτάνουν στην σκανδιναβική χώρα θα αναγκαστούν να περάσουν τον βαρύ χειμώνα σε σκηνές

«Ακόμα και η Σουηδία έχει τα όριά της», σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε εκτενές του δημοσίευμα για την κατάσταση με τους πρόσφυγες σε μια από τις πιο φιλόξενες χώρες του κόσμου.

Η Σουηδία αυτοαποκαλείται «ανθρωπιστική υπερδύναμη» και εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, αλλά και αφρικανικές χώρες, παρέχοντάς τους στέγη, αλλά και τροφή και τα βασικά είδη για την διαβίωσή τους. Είναι άλλωστε κοινώς παραδεκτό, πως οι Σουηδοί υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες ανά κάτοικο από όλους τους Ευρωπαίους.

Η κατάσταση όμως έχει φτάσει στα όρια, καθώς ήδη έχουν γεμίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, ακόμα και δημόσια θέρετρα σκι. Η κυβέρνηση προειδοποιεί πως ο κίνδυνος να περάσουν τον εξαιρετικά δριμύ χειμώνα της Σκανδιναβίας σε σκηνές, όσοι νέοι πρόσφυγες φτάνουν πλέον στη χώρα, είναι υπαρκτός.

Την κυβέρνηση της Σουηδίας ανησυχεί όμως και η αντίδραση της κοινωνίας, καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί ακροδεξιού χαρακτήρα συγκεντρώσεις κατά των προσφύγων. Από την 1η Ιανουαρίου μάλιστα έχουν καταγραφεί γύρω στις 15 πυρκαγιές, που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια, κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε κέντρα υποδοχής και διαμερίσματα στα οποία ζουν πρόσφυγες.

Με πληθυσμό μικρότερο των δέκα εκατομμυρίων, η Σουηδία έχει ήδη δεχτεί 100.000 πρόσφυγες, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του 2015, ο αριθμός θα αγγίξει τις 150.000 - αριθμός διπλάσιος από τις αρχικές προβλέψεις.

Ήδη το κράτος έχει ξεκινήσει να στήνει θερμαινόμενες σκηνλές, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 35.000 άτομα, κάτι που όμως δεν φαίνεται αρκετό για να αντιμετωπίσει την αμείωτη ροή των προσφύγων.