14 Οκτωβρίου 2015

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι σχεδιάζεται για τα ενοίκια, τους αγρότες και τα «μπλοκάκια» ώστε να μαζέψουν (έτσι νομίζουν) περισσότερα

Δε σας άρεσε ο Σαμαράς που σας φορολογούσε ξεχωριστά τα ενοίκια μόνο με 11%... τώρα που θα προσθέτονται στο εισόδημα και θα φορολογούνται με 20-30 και 40% θα είναι καλά... "ναι αλλά διαπραγματεύτηκαν" ακούω να λέει κάποιο γίδι  

Με την κλίμακα των μισθωτών και όχι αυτοτελώς θα φορολογούνται από το 2016 τα ενοίκια τα οποία θα αθροίζονται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου (μισθοί, συντάξεις, τόκοι καταθέσεων κλπ.). Το μέτρο αυτό ίσχυε και παλαιότερα με σημαντική συμβολή στις εισπράξεις του δημοσίου.

Μετά από διαβουλεύσεις με τους δανειστές που θεωρούν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο καθεστώς της αυτοτελούς φορολόγησης η κυβέρνηση προχωρεί στην επαναφορά του. Να σημειωθεί από το 2013 και μετά τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται ξεχωριστά και με διαφορετική κλίμακα από αυτή που ισχύει για μισθούς και συντάξεις.

Όμως, με βάση τους νέους σχεδιασμούς από το 2016 η φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία, ενώ θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα άρα και περισσότερα φορολογικά κλιμάκια έτσι ώστε τα φορολογικά βάρη να διαχέονται στα μεγαλύτερα εισοδήματα.

Σε αυτή θα… ανεβαίνουν όλα τα εισοδήματα είτε αυτά προέρχονται από μισθούς και συντάξεις είτε από κινητές αξίες και ακίνητα, ενώ θα υπάρχει και αφορολόγητο ποσό. Το ύψος του νέου αφορολόγητου, αν και δεν έχει ακόμη αποφασισθεί καθώς εξαρτάται από τις αντοχές του προϋπολογισμού, τα πρώτα σενάρια κάνουν λόγο για ποσό που θα φτάνει τα 9.000 ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση τα 12.000 ευρώ.

Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής ενδεχομένως να ξεκινάει από το 6%-8% και ο καταληκτικός θα φτάνει στο 50% για εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Στην νέα κλίμακα θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με διαφορετική κλίμακα, αν και ακόμη όλα είναι ανοικτά. Σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, 32% για εισοδήματα μέχρι 42.000 ευρώ και 42% για υψηλότερα εισοδήματα.

Παρά το σύστημα έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ προκύπτουν σημαντικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες που έχουν έως τρία παιδιά και εισόδημα μεγαλύτερο των 21.000 ευρώ.

Τις αλλαγές αυτές θα ενσωματώνει το φορολογικό νομοσχέδιο που έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενώ χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Τρύφωνας Αλεξιάδης έκανε το πρώτο βήμα αποσύροντας διάταξη του πολυνομοσχέδιο που προέβλεπε την αύξηση και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια από 11% σε 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για εισοδήματα πέραν των 12.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών αναζητάει φόρμουλα για τη φορολογική μεταχείριση των ανείσπρακτων ενοικίων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι. Το θέμα αυτό εξετάζεται με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και εκκρεμεί η κατάθεση σχετικής ρύθμισης.

Στο πολυνομοσχέδιο διατηρείται η διάταξη που προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο. Ωστόσο αναζητείται λύση για το θέμα της φορολόγησης τους.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
1. Να γίνει υποχρεωτική η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπέζης και όχι με μετρητά για όσα είναι κάτω των 500 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογούνται ως «εισόδημα» του ιδιοκτήτη μόνον τα ποσά που κατεβλήθησαν στην τράπεζα.

2. Να θεσπιστεί έκπτωση- φοροαπαλλαγή στο φέσι που φορτώθηκε ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

3. Φορολόγηση των ενοικίων στο χρόνο κατά τον οποίο εισπράττονται. Για παράδειγμα ποσό ενοικίων που δεν εισπράχθηκε το 2015 εφόσον καταβληθεί το 2016 να φορολογηθεί ως εισόδημα που αποκτήθηκε τη συγκεκριμένη χρονιά.

4. Να περιληφθεί στη νέα φορολογική δήλωση ειδικός κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουν τη φορολόγησή τους.