28 Οκτωβρίου 2015

Ακύρωσαν οι δανειστές τον διορισμό Κουτεντάκη-«Γαλλικά» από τον Ντομπρόβσκις στον Τσίπρα

Οι αντιδράσεις των δανειστών φαίνεται ότι ήταν εκείνες που ανάγκασαν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό να τοποθετήσει τον οικονομολόγο και πρωθυπουργικό σύμβουλο Φραγκίσκο Κουτεντάκη στη θέση της Κατερίνας Σαββαΐδου στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η δυσφορία ειδικά της Κομισιόν για την ενέργεια της κυβέρνησης να απομακρύνει την κυρία Σαββαΐδου και να δρομολογήσει την αντικατάστασή της ήταν γνωστή, αν και ήπια εκφρασμένη δημοσίως, από την αρχή της κρίσης αυτής.

Ωστόσο με την έλευση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις στην Αθήνα το προηγούμενο διήμερο αποκαλύφθηκε ότι υπήρξε μάλλον άγριο παρασκήνιο για την υπόθεση.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος μάλιστα έφτασε στο σημείο να κάνει ανοιχτά και επίσημα συστάσεις στην κυβέρνηση για το πώς θα πρέπει να χειριστεί το θέμα (δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η διαδικασία επιλογής του νέου γραμματέα πρέπει να είναι ανοιχτή και διαφανής» και η ΓΓΔΕ πρέπει να μείνει ανεξάρτητη) αφήνοντας εννοηθεί ότι θα επιθυμούσε τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού, διεθνούς διαγωνισμού για την εύρεση του νέου γενικού γραμματέα.

Οι αντιδράσεις αυτές, δημόσιες καιν παρασκηνιακές, είναι κατά πληροφορίες και η αιτία που η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και δεν τοποθέτησε στη θέση τον κ. Κουτεντάκη, ο οποίος τελικά ορίστηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Μάλιστα για λόγους κατανοητούς, ώστε να μην εκτεθεί το οικονομικλό επιτελείο ο διορισμός φάνηκε να προηγήθηκε των δημόσιων παραινέσεων του κ. Ντομπρόβσκις.

Το πρόβλημα των ευρωπαίων δεν ήταν πάντως ο κ. Κουτεντάκης. Ο οικονομολόγος σύμβουλος του πρωθυπουργού ήταν δραστήριο μέλος στο Brussels Group και συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Είχε πάντα καλή συνεργασία με τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, όπως τους τωρινούς του πολιτικούς προϊσταμένους (Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη) και η τοποθέτησή του στη θέση του γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής έγινε για να ενδυναμωθεί η προσπάθεια για τα προαπαιτούμενα και η πίεση προς τους δανειστές να μην απαιτούν ακραία πράγματα.

Ο κ. Κουτεντάκης θεωρείται πολιτικής επιρροής του Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και του Γιώργου Σταθάκη.

Σημειωτέον ότι ο κ. Κουτεντάκης έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick.

Έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.