31 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-ΦΤΙΑΞΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΜΠΑΝ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ! Δραγασάκης: Να φτιάξουμε δικές μας τράπεζες, που να μην τις ελέγχει η ΕΕ!

Απίστευτα όσα ακούμε από τον σοβαρό του ΣΥΡΙΖΑ....

Μια... βόμβα έριξε πριν από λίγο στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

«Είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής η ανακεφαλοποίοηση των τραπεζών», είπε αρχικά ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και συνέχισε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες»!

Οπως ήταν φυσικό, η ομιλία του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών, που τον παρακολουθούσαν έκπληκτοι να κάνει λόγο για παράλληλο τραπεζικό σύστημα, όπως δηλαδή είχε κάνει και την άνοιξη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Τι απαντά η αντιπροεδρία

Στην ενίσχυση του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών και στην ανάγκη δημιουργίας Αναπτυξιακής τράπεζες αναφέρθηκε ο Γ. Δραγασάκης στη Βουλή, διευκρινίζουν κύκλοι της αντιπροεδρίας, χαρακτηρίζοντας ανεξήγητο το θόρυβο που προκλήθηκε.

Επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε του ρόλου των Συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες και σήμερα δεν εποπτεύονται από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις περιφερειακές ή ειδικού ρόλου τράπεζες που λειτουργούν π.χ. στη Γερμανία. Ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία και λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει πίεση και από τους Ευρωπαίους, έτσι ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση της οικονομίας μόλις επιστρέψει σε ενάρετους κύκλους.

Από την άλλη, η αναφορά του Γ. Δραγασάκη στην Τράπεζα Αττικής έγινε μάλλον για την... τιμή των όπλων, καθώς οι μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που ανέδειξαν τα stress tests (857 εκατ. ευρώ το βασικό σενάριο και 1,021 δισ ευρώ το δυσμενές), είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι μπορούν να καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια. Σε αυτή την περίπτωση, η αναδιάρθρωση θα γίνει με χρήμα από το ΤΧΣ, οπότε και ο έλεγχος θα περάσει στην πραγματικότητα στην ΕΚΤ.