16 Οκτωβρίου 2015

Ο Ομπάμα η χρεοκοπία του Πουέρτο Ρίκο και η Ελλάδα

Δεν προβληματίζει μόνο το ελληνικό χρέος. Οι χρεοκοπίες κρατών εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες αποσταθεροποίησης, όπως το Πουέρτο Ρίκο... για τις ΗΠΑ. Υπάρχουν διαφορές αλλά και ομοιοκαταληξίες. Ομπάμα και Λαγκάρντδιαφοροποιούνται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους αλλά κρατούν μια διπλή σταθερά: τη λιτότητα και την εποπτεία.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στον τρόπο που διαχειρίζονται οι ΗΠΑ το χρέος του Πουέρτο Ρίκο και στο θρίλερ της διευθέτησης του χρέους της Ελλάδας με τους δανειστές της στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά η επέμβαση της Ουάσιγκτον στην αναδιάρθρωσή του έχει αρκετά κοινά παρά το διαφορετικό περιτύλιγμα.



Η αμερικανική κυβέρνηση παρεμβαίνει στο θέμα της χρεοκοπίας του Πουέρτο Ρίκο πολύ συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται ανώνυμη πηγή. Αξιωματούχοι από ΗΠΑ και Πουέρτο Ρίκο εξετάζουν το ενδεχόμενο έκδοσης νέων ομολόγων, τα οποία θα διαχειρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που ελπίζουν ότι θα διευκολύνει την αναδιάρθρωση του χρέους του νησιού, ύψους 73 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με την υπό συζήτηση πρόταση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα διαχειρίζεται ειδικό λογαριασμό που θα περιέχει ένα μέρος τουλάχιστον των φορολογικών εσόδων του Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Τα χρήματα αυτού του ειδικού λογαριασμού θα χρησιμοποιούνται ώστε να πληρώνονται οι κάτοχοι του νέου ομολόγου, το οποίο θα αντικαταστήσει τα ήδη υπάρχοντα ομόλογα. Όσοι είχαν επενδύσει σε ομόλογα του Πουέρτο Ρίκο αναμένεται ότι θα χάσουν τμήμα των χρημάτων τους, ωστόσο θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποπληρωθούν απ’ ό,τι πριν.



Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να διασώσουν οικονομικά το Πουέρτο Ρίκο και ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν καμία υποχρέωση εκ μέρους της κυβέρνησης του νησιού της Καραϊβικής.

«Η κυβέρνηση έχει (σχηματίσει) μια ομάδα που θα αξιολογήσει τις δημοσιονομικές προοπτικές του Πουέρτο Ρίκο και θα παράσχει τεχνική εξειδίκευση καθώς (η κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο) θα εργάζεται ώστε να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές της προκλήσεις», δήλωσε χθες εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η έκδοση των νέων ομολόγων και η αντικατάσταση των παλιών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για το Πουέρτο Ρίκο, η οικονομία του οποίου βρίσκεται σε ύφεση από το 2006.