19 Οκτωβρίου 2015

Σε ανεξάρτητη αρχή μετατρέπεται η ΓΓΔΕ-Δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τη Σαββαΐδου και επιμένουν να ζητάνε παραίτησή της

Η κυβέρνηση επιμένει: «Ζήτημα αρχής για εμάς η παραίτηση Σαββαΐδου»

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιπαράθεση με την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου η οποία απολογείται αύριο Τρίτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και επιμένει στην παραίτησή της.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ η απομάκρυνση της κας Σαββαΐδου «για την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι θέμα αρχής, καθώς αφορά ζητήματα διαφάνειας». Εξηγούν δε ότι «γι’ αυτό έχει ζητηθεί από την Σαββαΐδου η παραίτησή της»,

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αν προκύψει κατάχρηση του ρόλου της κ. Σαββαΐδου, σε μια τόσο καθοριστικής σημασίας θέση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην ίδια στάση την οποία κράτησε αυτές τις μέρες».

Μάλιστα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλείται και δύο σημερινά δημοσιεύματα. Το ένα, της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο αναφέρει ότι δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, η κ. Σαββαΐδου έστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο τροπολογίας, που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες, για οποιαδήποτε απόφασή της -συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων. Το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας συμπίπτει με την κλήση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ως ύποπτης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση φορολογικών ελέγχων σε εταιρεία.

Αντί να εισπράξει καταλογισμένους φόρους 78 εκατ., ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου να γίνει επανέλεγχος. Επίσης διώκεται για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για χρονική παράταση που χορήγησε πέρα από τα νόμιμα όρια (ένα έτος αντί για ένα μήνα) σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν το 20% επί του φόρου των διαφημίσεων που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου.

Σύμφωνα με «καλά ενημερωμένες πηγές», η συγκεκριμένη τροπολογία «κρίθηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική και ασύμβατη με την κυβερνητική πολιτική σε θέματα διαφάνειας, και συνεπώς απορρίφθηκε» .

Επιπλέον, σε σημερινό κεντρικό σχόλιο η εφημερίδα τα ΝΕΑ επί της ουσίας ακυρώνει το επιχείρημα που άφησε να διαρρεύσει η κυρία Σαββαΐδου, ότι η τροπολογία ήταν «παραδοτέα δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους θεσμούς». Από το σχόλιο της εφημερίδας προκύπτει ότι η κ. Σαββαΐδου δεν διαθέτει την υποστήριξη των θεσμών την οποία επικαλείται.

Οι Βρυξέλλες «βράζουν» και τηρούν στάση αναμονής

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr, οι δανειστές «βράζουν» και αναμένουν την απόφαση για την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων. Δεδομένης της «λεπτής θέσης» στην οποία βρίσκονται, δεν θέλουν να κατηγορηθούν για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας. Ως εκ τούτου, στις Βρυξέλλες απαντούν επισήμως με ένα «ουδέν σχόλιο». Ωστόσο, αν συνομιλήσει κανείς κατ' ιδίαν με αξιωματούχους αντιλαμβάνεται πόσο τεταμένη είναι για μια ακόμα φορά η ατμόσφαιρα.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, όταν ο Χ. Θεοχάρης εξωθήθηκε σε παραίτηση με λίαν άκομψο και οφθαλμοφανή τρόπο, οι Ευρωπαίοι τηρούν επί του παρόντος στάση αναμονής, λέγοντας ότι «αποτελεί εσωτερικό θέμα της Ελλάδας».

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργηθεί πάλι το ίδιο πρόβλημα.

Επί της ουσίας, οι δανειστές εκτιμούν ότι με τις διαρκείς παρεμβάσεις στη ΓΓΔΕ τίθεται θέμα ανεξαρτησίας της και υποστηρίζουν ότι μόνο μια ανεξάρτητη αρχή, μπορεί να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο στην είσπραξη φόρων.

Δράση: Το κομματικό κράτος αντεπιτίθεται - Σπουδή με οσμή Βενεζουέλας

H Δράση σε ανακοίνωσή της, θεωρεί απαράδεκτη την πίεση που ασκεί η κυβέρνηση για να εξαναγκάσει την κ. Κατερίνα Σαββαΐδου σε παραίτηση. Υπενθυμίζει δεμ ότι η κ. Σαββαΐδου είναι η μόνη κρατική λειτουργός σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, η επιλογή της οποίας έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια και χωρίς καμία κομματική παρέμβαση. Μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των αντίστοιχων κρατικών λειτουργών, έχει αποδεδειγμένα επιτελέσει σημαντικό έργο, όπως αναφέρει.

«Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι μηχανισμοί κινήθηκαν υπόγεια εις βάρος της στην συγκεκριμένη υπόθεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση. Γνωρίζουμε όμως ότι με τον συγκεκριμένο τομέα, που είναι δημόσια γνωστό ότι χαρακτηρίζεται επί δεκαετίες από εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις σκληρής διαφθοράς (εκατοντάδες χιλιάδες λαδώματα δηλαδή, όπως αποδεικνύουν οι σχετικές έρευνες της Διεθνούς Διαφάνειας), η δικαιοσύνη έχει ελάχιστα ασχοληθεί. Προκαλεί λοιπόν απορία πως ξαφνικά η κ. Σαββαΐδου, που είναι βέβαιο ότι δεν ανήκει ούτε καλύπτει τα κυκλώματα αυτά, βρέθηκε να είναι η μόνη εμπλεκόμενη με τη δικαιοσύνη, για αμφιλεγόμενες ως προς την στοιχειοθέτησή τους υποθέσεις και ότι η κυβέρνηση «πριν αλέκτορα φωνήσαι» άρχισε να πιέζει για την παραίτηση της.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα η κυβέρνηση -την έλλειψη ευαισθησίας της οποίας στα συγκεκριμένα θέματα δείχνει η απάθειά της στη σκαστή υπόθεση Φλαμπουράρη- γιατί σπεύδει στην υπόθεση Σαββαΐδου; Μήπως επιθυμεί διακαώς να ελέγξει κομματικά την ΓΓΔΕ, ακολουθώντας την «ευγενή» παράδοση αντιδημοκρατικών καθεστώτων –τύπου Βενεζουέλας- που χρησιμοποιούν τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς ως μέσο εξόντωσης των αντιπάλων τους; Κάτι που συνάδει δυστυχώς με την γενικότερη μέχρι σήμερα στάση της σε θέματα κράτους δικαίου και των συνταγματικών εγγυήσεων των δικαιωμάτων των πολιτών».

Τέλος, η Δράση ευελπιστεί, ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης «θα αντιδράσουν στην προσπάθεια ωμής παρέμβασης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στο έργο του μόνου τομέα στον κρατικό μηχανισμό όπου υπάρχει –εδώ και μερικά χρόνια- θεσμικά κατοχυρωμένη αλλά και πραγματική αντίσταση στην αθλιότητα του κομματικού κράτους».

Σε ανεξάρτητη αρχή μετατρέπεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων: Ποιες οι αλλαγές

Προς αντικατάσταση οδεύει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) από μια υπηρεσία που θα είναι στα πρότυπα των ανεξάρτητων Αρχών.

Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, καθώς είναι υποχρέωσή της με βάση τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και δανειστές.

Η νέα Αρχή θα έχει διοικητικό συμβούλιο, διευθύνοντα σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι, αν η σημερινή γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δεν παραιτηθεί από τη θέση της, όπως έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση λόγω της δικαστικής εμπλοκής της, τότε η ίδια θα είναι επικεφαλής και της νέας Αρχής που θα δημιουργηθεί.