21 Οκτωβρίου 2015

Παππάς για τις άδειες: Το ΕΣΡ δεν έχει ούτε νόμιμη σύνθεση ούτε επαρκείς γνώσεις

Επιχείρηση υποβάθμισης του ρόλου της ανεξάρτητης αρχής - Συνεχείς κόντρες με την αντιπολίτευση - Να καταθέσει τις προτάσεις του... γραπτώς ζήτησε ο υπουργός από τον εισηγητή της ΝΔ  Λευτέρη Αυγενάκη

«Το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη σύνθεση όπως παραδέχεται και το ίδιο ούτε επαρκείς γνώσεις για να κρίνει τεχνολογικές μελέτες», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για να υπερασπιστεί τις διατάξεις του νομοσχέδιου για τα ΜΜΕ που του παρέχουν την πλήρη αρμοδιότητα να ορίζει τον αριθμό των αδειών αλλά και το τίμημά τους.

«Πού θα τις αναθέσουμε αυτές τις αρμοδιότητες» αναρωτήθηκε ο υπουργός επιχειρώντας να απαντήσει στην αντιπολίτευση που τον κατηγορεί ως «υπουργό Καναλάρχη» για να συνεχίσει: «Το ίδιο το ΕΣΡ μας λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις άδειες».

Πάντως από την πλευρά της αντιπολίτευσης υποστηρίζεται ότι ο κ. Παππάς με πρόσχημα την σημερινή προβληματική σύνθεση του ΕΣΡ επιχειρεί να υποβαθμίσει εν συνόλω το ρόλο της ανεξάρτητης αρχής προκειμένου να γίνει ο ίδιος ρυθμιστής του κρίσιμου και ευαίσθητου ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών. Ενδεικτική είναι η παρατήρηση του εισηγητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου που εξήγησε πως «πρέπει η δέσμια αρμοδιότητα να ανήκει στο ΕΣΡ. Δεν μπορεί αυτή την δέσμια αρμοδιότητα να την έχει ο υπουργός. Το ΕΣΡ είναι Συνταγματικά αναγνωρισμένη αρχή και μπορεί να επιτελέσει το ρόλο της».

Ο κ. Παππάς εν τούτοις κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξακαθαρίσουν την θέση τους απέναντι στο συζητούμενο νομοσχέδιο ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Δεν θα κάνουμε το λάθος των προηγούμενων που νόμιζαν ότι με την ανοχή στην παρανομία θα αποσπάσουν την εύνοια. Κάποιοι ίσως θελήσουν να γίνουν πιο σφοδροί στην κριτική απέναντι στην κυβέρνηση. Δημοκρατία έχουμε και είναι δικαίωμα τους».

Από την άλλη πλευρά ο εισηγητής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε από τον υπουργό να καταθέσει τυχόν νομοτεχνικές αλλαγές προκειμένου η αντιπολίτευση να καθορίσει την τελική της στάση με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί νέος γύρος σύγκρουσης:
Λ. Αυγενάκης: Χθες ο κ. Παππάς είπε ότι είναι ανοικτός και διαθέσιμος για συναινέσεις και θέλουμε να ρωτήσουμε τι αλλαγές θα κάνει.
Ν. Παππάς: Μπαινοβγαίνετε και κάνετε συνεχώς παρατηρήσεις. Ήδη καταφθάνουν γραπτές προτάσεις για νομοτεχνικές βελτιώσεις. Εσείς όμως δεν μας έχετε καταθέσει καμία.
Λ. Αυγενάκης: Όταν μιλάμε από το βήμα τι νομίζετε ότι κάνουμε;
Ν. Παππάς: Πρέπει να τις καταθέσετε γραπτώς.
Λ. Αυγενάκης: Εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις κομμάτι - κομμάτι και σας ρωτάμε τι θα κάνετε πριν τοποθετηθούμε ως εισηγητές;
Ν. Παππας: Σας λέω ότι για να αποφανθούμε πρέπει να μας το καταθέσετε γραπτώς.
Λ. Αυγενάκης: Είμαι εισηγητής κόμματος κύριε υπουργέ και μου λέτε ότι πρέπει να το κάνω γραπτά; Ρωτήστε τους υπηρεσιακούς σας και δείτε πώς γίνεται η κοινοβουλευτική διαδικασία.

Χρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ