21 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΛΙΑΖΟΝΤΑΙ! Βίντεο: Βάρκες φορτωμένες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν συνεχώς στη Λέσβο

Σε στιγμιότυπο μερικών λεπτών που τραβήχτηκε το απόγευμα καταγράφηκαν δύο τουλάχιστον βάρκες με μετανάστες που μόλις έφτασαν στο νησί - Οι αρχές δεν προλαβαίνουν όχι μόνο να καταγράψουν τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, αλλά ούτε να μαζέψουν από τις ακτές τα σωσίβια και τις πλαστικές βάρκες
Ο Οκτώβριος κοντεύει να τελειώσει κι όμως στα ελληνική νησιά η ροή προσφύγων και μεταναστών συνεχίζει αμείωτη. Χααρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα της Λέσβου, στις ακτές της οποίας καθημερινά προσεγγίζουν δεκάδες βάρκες που μεταφέρουν χιλιάδες ανθρώπους, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Στις χαρακτηριστικές εικόνες που τραβήχτηκαν στη Λέσβο σήμερα, φαίνονται τα δεκάδες σωσίβια που αφήνουν πίσω τους οι πρόσφυγες, μόλις βγουν στη στεριά - το θάλασσιο ταξίδι τους τελειώνει στη Λέσβο και δεν θα τα χρειαστούν πια. Στην φωτογραφία διακρίνονται όμως και οι πλαστικές, φουσκωτές βάρκες με τις οποίες προσεγγίζουν τη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Οι αρχές δεν προλαβαίνουν όχι μόνο να καταγράψουν τους ανθρώπους που φτάνουν, ώστε να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους με προορισμό την Ευρώπη, αλλά ούτε και να καθαρίσουν τις ακτές από τα άχρηστα και τρυπημένα φουσκωτά που τους έφεραν ως εκεί.

Το απόγευμα της Τετάρτης, σε μια τυχαία καταγραφή εικόνας, διακρίνονται τουλάχιστον δύο βάρκες με μετανάστες που μόλις έφτασαν ή που επιχειρούν να προσεγγίσουν την βόρεια ακτή της Λέσβου, το σημείο που προτιμούν οι δουλέμποροι για να κατευθύνουν τις βάρκες.



Εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να βγουν σώοι από τη θάλασσα και να τους κατευθύνουν προς το κέντρο της Μόρια ή του Καρά Τεπέ, που ξεκίνησε από σήμερα και πάλι να λειτουργεί, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Λέσβο, που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή και πάλι πάνω από 11.000 πρόσφυγες και μετανάστες.





Live εικόνες από το λιμάνι της Μυτιλήνης