23 Οκτωβρίου 2015

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ; Για μαύρα ταμεία ελέγχεται ο Φλαμπουράρης, για παράνομο πλουτισμό ο Σταθάκης

[Ντάξ' μωρέ λέμε και καμιά μαλ@κία... Δε ζήτησε τις παραιτήσεις τους ο Τσίπρας αφού μετά από έλεγχο που έκανε ο ίδιος, διαπίστωσε ότι... είναι 60 χρόνια αριστεροί οπότε έχουν ηθικό πλεονέκτημα]

Για περαιτέρω έλεγχο παραπέμπονται οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και του υπουργού Οικονομίας

Εντολή ελέγχου για ενδεχόμενο παράνομο πλουτισμό του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη έδωσε η επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής στους ορκωτούς λογιστές ενώ για τον τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη διετάχθη κατεπείγουσα έρευνα για την μεταβίβαση των μετοχών της κατασκευαστικής του εταιρείας αλλά και για τυχόν ύπαρξη «μαύρων ταμείων» στα λογιστήριά της μετά από τις σχετικές καταγγελίες του κ. Χάρη Θεοχάρη.

Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα το πρωί και σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Γιώργου Βαρεμένου, ο κ. Σταθάκης δεν ενέγραψε ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ στις δηλώσεις του γι αυτό και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί ο φάκελός του στους ορκωτούς λογιστές. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρεμένο οι έρευνες γίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνεται το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού. Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος επανήλθε και είπε ότι αντί του παράνομου πλουτισμού θα διερευνηθεί εάν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ είχε συμπεριληφθεί στην φορολογική δήλωση του υπουργού.

Πάντως, ο κ. Βαρεμένος παραδέχθηκε ότι στην δήλωση του κ. Σταθάκη που κατατέθηκε το 2012 (σ.σ. χρήση 2011) «υπάρχει παράληψη». Επισήμανε όμως ότι για τα επόμενα πόθεν έσχες που έχουν κατατεθεί δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα και άρα ο υπουργός έχει το δικαίωμα να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει – ούτε να διαψεύσει – αν ο κ. Σταθάκης κατέθεσε την συμπληρωματική δήλωση οικειοθελώς ή μετά από κλήση για εξηγήσεις από τους ελεγκτές, ούτε αν η «παράληψη» αφορά  ένα ή περισσότερα «πόθεν έσχες».
Αναφορικά με την υπόθεση Φλαμπουράρη, ο πρόεδρος είπε ότι δόθηκε εντολή να ερευνηθεί ο συγκεκριμένος φάκελος κατά προτεραιότητα καθώς ο έλεγχος για τα πόθεν έσχες που κατατέθηκαν το 2015 δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Ο κ. Βαρεμμένος εκτίμησε ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη εντός του επόμενου 15θημερου ενώ σημείωσε ότι μαζί με το αίτημα προς τους ελεγκτές επισυνάπτονται οι ισολογισμοί της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Φλαμπουράρη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Θεοχάρη περι ύπαρξης μαύρων ταμείων.

Χαϊκάλης και Μητρόπουλος οι άλλες δύο υποθέσεις

Από την ενημέρωση προέκυψαν τα ονόματα και των δύο βουλευτών με τους ανοικτούς φακέλους. Πρόκειται για τις γνωστές υποθέσεις των κ.κ. Παύλου Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλου.  Αναφορικά με τον πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ εκτιμήθηκε ότι δεν συντρέχει ζήτημα ύπαρξης offshore εταιρείας καθώς μετά την ένταξη στην ΕΕ της Κύπρου το 2003 δεν υφίσταται η έννοια των εξωχώριων εταιρειών «ακόμα και αν λειτουργούν κατά των ίδιο τρόπο» όπως είπε ο κ. Βαρεμένος. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας ο κ. Χαϊκάλης εισέπραξε 30.000 ευρώ και θα ερευνηθεί εάν έχει φορολογηθεί. Για τον κ. Μητρόπουλο τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων και ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί ξανά μόνο αν υπάρξει σχετικό αίτημα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Πέραν αυτών ο κ. Βαρεμένος είπε ότι πολύ σύντομα θα δοθούν στην δημοσιότητα τα πόθεν έσχες που κατατέθηκαν το 2013 και αφορούν το 2012. Επισήμανε ότι έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε 50 – 60 υποθέσεις, πως οι συγκεκριμένοι υπόχρεοι έχουν ήδη ενημερωθεί και έχουν κληθεί για εξηγήσεις εντός 10 ημερών.

Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ