29 Οκτωβρίου 2015

Βασιλική Κόκκαλη

Κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου αν δεν καταβάλλει την εγγύηση - Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να παρατείνει την απόφαση που «πάγωνε» τις εγγυοδοσίες για αποφυλακίσεις κρατουμένων -λόγω capital controls- μέχρι 31 Οκτωβρίου

«Όχι» είπε τελικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εκ νέου παράταση της υπουργικής απόφασης με την οποία «πάγωνε» μέχρι 31 Οκτωβρίου η καταβολή εγγυοδοσιών και χρηματικών ποσών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα το περασμένο διάστημα σε δεκάδες κρατούμενους – είτε προφυλακισμένους είτε καταδικασμένους – να αποφυλακιστούν και να καταβάλλουν αργότερα τα χρήματα που χρειάζονταν για την εγγύηση ή για την εξαγορά της ποινής τους.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Βίκυς Στάματης συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, η οποία είχε καταδικασθεί σε πολυετή κάθειρξη για την υπόθεση των εξοπλιστικών και τώρα αποφυλακίστηκε με βάση απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, το οποίο μεταξύ άλλων της επέβαλλε ως όρο εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ. Ωστόσο, η σύζυγος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας δήλωσε αδυναμία να συγκεντρώσει το ποσό της εγγυοδοσίας, με αποτέλεσμα να παραμείνει για λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας των δικαστών, στη φυλακή.

Ωστόσο, ο δικηγόρος του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Παγορόπουλος, κάνοντας χρήση της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε στις 21 Ιουλίου και η οποία ανέστειλε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου την καταβολή εγγυοδοσιών, κατάφερε να αποφυλακίσει τη Β. Σταμάτη, χωρίς εκείνη να καταβάλλει τότε την εγγύηση, αφού είχε το περιθώριο να το κάνει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, περιθώριο το οποίο θα μεγάλωνε αν η ισχύς της απόφασης παρατείνονταν εκ νέου.

Τώρα, όμως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με την οποία η υπουργική απόφαση η ισχύς της οποίας λήγει στις 31 Οκτωβρίου δεν παρατείνεται, η Βίκυ Σταμάτη θα πρέπει να καταβάλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι τις 5 Νοεμβρίου το ποσό της εγγυοδοσίας (.σ.σ. δίνεται περιθώριο πέντε ημερών μετά τη λήξη ισχύος της απόφασης για την καταβολή των χρημάτων). Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν καταβάλει τα χρήματα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί και πάλι πίσω στον Κορυδαλλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είχε εκδοθεί λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στην κίνηση κεφαλαίων και οι οποίοι καθιστούν ανέφικτη την εύρεση χιλιάδων ευρώ που απαιτούνται σε αρκετές περιπτώσεις, για την καταβολή εγγυοδοσίας και για εξαγορά της ποινής.

Επιπλέον, με την μη παράταση ισχύος της απόφασης και μετά την 31η Οκτωβρίου που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και σε υποθέσεις που έχουν φτάσει στο ακροατήριο – κυρίως στα αστικά δικαστήρια – χωρίς οι διάδικοι να έχουν κόψει παράβολα. Και αυτό διότι η ίδια απόφαση «πάγωνε» και την καταβολή δικαστικών παραβόλων. Τώρα, οι υποθέσεις αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν «στον αέρα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους διαδίκους αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Τέλος, με την μη παράταση ισχύος της υπουργικής απόφασης «ξεκλειδώνουν» και οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, οι οποίες επίσης είχαν «παγώσει» βάση της κοινής υπουργικής απόφασης που λήξει στις 31 Οκτωβρίου.