15 Οκτωβρίου 2015

Αυτή είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα – Η θέση της Ελλάδας (χάρτης)

Δωροδοκίες, εκλογική νοθεία, πλαστά φάρμακα, ατιμωρησία: η διαφθορά «κοκκινίζει» τον παγκόσμιο χάρτη. Σύμφωνα με την κατάταξη του μη κυβερνητικού οργανισμού Transparency International, οι σκανδιναβικές χώρες κατακτούν για ακόμη μία χρονιά τις πρώτες θέσεις ως οι πιο διαφανείς χώρες, ενώ οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο είναι η Βόρειος Κορέα και η Σομαλία.
Στην 69η θέση, από σύνολο 175 χωρών, βρίσκεται η Ελλάδα ισοβαθμώντας με την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βραζιλία, τη Βουλγαρία, τη Σενεγάλη και τη Σουαζιλάνδη.
Αν και αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα, σε μια κλίμακα από το 0 (απόλυτα διεφθαρμένη) έως το 100 (απόλυτα καθαρή) η χώρα μας ανεβάζει σταθερά το σκορ της στη διαφάνεια τα τελευταία χρόνια, ανεβαίνοντας από 36 βαθμούς το 2012 σε 40 το 2013 και τελικά σε 43 βαθμούς το 2014.

Η πιο “καθαρή” χώρα η Δανία
Νούμερο ένα σε διαφάνεια είναι η Δανία (92 βαθμοί), ακολουθούμενη από τη Νέα Ζηλανδία στη δεύτερη θέση και στη συνέχεια η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ελβετία. Πάντως καμία χώρα δεν κατάφερε να αποσπάσει το απόλυτο 100 και πάνω από τα δύο τρίτα των χωρών του πλανήτη πήραν βαθμούς κάτω από τη βάση (50), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ψηλά στην κατάταξη της διαφάνειας βρίσκονται και η Γερμανία (12η θέση), η Βρετανία (14η θέση), η Ιαπωνία και το Βέλγιο στη 15η θέση και οι ΗΠΑ στη 17η. Παρ’ όλο που η Αυστραλία αντιπροσωπεύεται από ένα «υγιές» κίτρινο χρώμα στον χάρτη της παγκόσμιας διαφθοράς, οι ερευνητές επισημαίνουν την πτωτική της πορεία από το «τοπ 10» στην 11η θέση λόγω των σκανδάλων εκτύπωσης χρήματος και των ερευνών διαφθοράς.

«Κόκκινες» εμφανίζονται στον χάρτη οι αναπτυσσόμενες οικονομίες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας, του Μεξικού, της Ινδονησίας, της Νιγηρίας και της Τουρκίας, με τον Χοσέ Ουγκάζ της Transparency International να εξηγεί: «Οι ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι κυβερνήσεις των οποίων αρνούνται να είναι διαφανείς και ανέχονται τη διαφθορά, δημιουργούν μια κουλτούρα ατιμωρησίας, μέσα στην οποία ανθεί η διαφθορά». Αλλά και η αποσταθεροποιητική επίδραση των αιματηρών συγκρούσεων έχει ρίξει πολύ χαμηλά μια σειρά από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Η πιο διεφθαρμένη χώρα, μαζί με τη Βόρειο Κορέα του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν, είναι η Σομαλία (σκορ 8/100), ενώ στις 20 τελευταίες θέσεις βρίσκονται και το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν (με έντονη ανοδική τάση), το Σουδάν και η Συρία.


Το σκορ
«Ενα χαμηλό σκορ είναι ένδειξη διαδεδομένης δωροδοκίας, ατιμωρησίας της διαφθοράς και δημόσιων θεσμών που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών», ανέφερε ο Χοσέ Ουγκάζ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «και οι χώρες στην κορυφή της κατάταξης πρέπει να δράσουν. Ηγετικά οικονομικά κέντρα σε ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες για να σταματήσουν την ατιμωρησία των διεφθαρμένων. Οι G20 πρέπει να αποδείξουν τον παγκόσμιο ηγετικό τους ρόλο, να αποτρέψουν το ξέπλυμα χρήματος και να εμποδίσουν τις μυστικές εταιρείες να συγκαλύπτουν τη διαφθορά».