19 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ! Πλατινί: Δεν υπάρχει γραπτή απόδειξη για τα λεφτά που πήρα από τον Μπλάτερ

Ο Μισέλ Πλατινί που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μαζί με τον Ζεπ Μπλάτερ, για την επίμαχη υπόθεση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, έριξε φως στην υπόθεση και διακήρυξε την αθωώτητά του - Τι στοιχεία αποκάλυψε για την υπόθεση

Την αθωότητά του διακήρυξε ο Μισέλ Πλατινί σε συνέντευξή του στη Le Monde, για την εμπλοκή του στην υπόθεση κατά την οποία διαπιστώθηκε μια μεταφορά 2 εκατ. δολαρίων από τον πρόεδρο της FIFA το 2011. Ο πρόεδρος της UEFA έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μαζί με τον Ζεπ Μπλάτερ γι' αυτό το λόγο. Ο παλαίμαχος άσος, επιβεβαίωσε πως δεν έχει γραπτή απόδειξη που να δικαιολογεί για ποιο λόγο πήρε αυτά τα χρήματα, όμως επανέλαβε πως επρόκειτο για συμφωνία κυρίων για υπηρεσίες συμβούλου που παρείχε παλαιότερα στον Μπλάτερ και δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο από πίσω.

Ποιο αναλυτικά, διαβάστε τη συνέντευξη Πλατινί για τους καυτούς διαλόγους με τον Μπλάτερ και το πώς κατέληξε να πληρώνεται τα 2 εκατ. ελβετικά φράγκα ( 1,8 εκατ. ευρώ):

Ποια είναι η ιστορία με τον Μπλάτερ; Πώς και γιατί σας πλήρωσε δύο εκατομμύρια ελβετικά φράγκα, χωρίς σύμβαση εργασίας;

Η ιστορία μπορεί να φαίνεται περίεργη, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το 1998, ήμουν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ένας νέος πρόεδρος της FIFA έπρεπε να εκλεγεί. Είμαι στη Σιγκαπούρη και ο Μπλάτερ ζητά να με δει στο δωμάτιό του. Μου λέει αμέσως: Λοιπόν, είσαι μέσα ; Ο Havelange (τότε πρόεδρος της FIFA από το 1974 ο οποίος ολοκλήρωνε την τελευταία θητεία του) μου είπε, Πλατινί για πρόεδρος και Μπλάτερ για γενικός γραμματέας.

Εγώ είπα στον Μπλάτερ ότι δεν με ενδιαφέρει, έχω σημαντική θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Μπλάτερ όμως αποφάσισε να πάει, «Εγώ θα πάω αλλά σε χρειάζομαι», μου είπε.

Συναντηθήκαμε πάλι δύο μήνες αργότερα. Μου ζήτησε να είμαι σύμβουλός του. «Πόσα θες;» με ρώτησε. Και εγώ του απάντησα: «Ένα εκατομμύριο». Ενά εκατομμύριο τι, με ρώτησε. Και εγώ του είπα «Ο,τι θές, ρούβλια, δολάρια....». Δεν υπήρχε ακόμη το ευρώ. Εκείνος απάντησε: «Εντάξει, 1 εκατομμύριο ελβετικά φράγκα ετησίως».

Δεν είμαι άνθρωπος των χρημάτων. Ήμουν εθελοντής πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1992, πήγα στη Ρεάλ Μαδρίτης, και η Ρεάλ μου έδωσε μια επιταγή, όπου μπορούσα να προσθέσω τον αριθμό χρημάτων που ήθελα. Όταν είπα στον Μπλάτερ «1 εκατομμύριο από ό, τι θέλετε», του είπα, επίσης, «διάλεξε εσύ τι θέλεις να μου δώσεις...».

Δεν υπάρχει όμως ίχνος μιας σύμβασης για αυτό το ποσό...

Ήταν μία συμφωνία man-to-man. Ο Μπλάτερ θα γινόταν ο νέος πρόεδρος της FIFA. Της FIFA! Τον εμπιστευόμουν. Εν πάση περιπτώσει, από τότε έχω μάθει στο ελβετικό δίκαιο, μια προφορική σύμβαση θεωρείται μια γραπτή σύμβαση. Τέλος πάντων, εξελέγη και άρχισα να εργάζομαι το Σεπτέμβριο.


Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί τα 2 εκατ. ελβετικά φράγκα που καταβλήθηκαν το 2011. Γιατί καταβλήθηκαν τότε χρήματα για μία εργασία που αφορούσε το διάστημα 1998 και 2002;

Στην πραγματικότητα, εργάστηκα αρκετούς μήνες χωρίς να αγγίξω τίποτα. Κάποια στιγμή, είδα τον Μπλάτερ και του είπα: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την πληρωμή μου;» Είπε: «Ναι. Δεν μπορώ να σε πληρώσω 1 εκατομμύριο ως μισθό. Καταλαβαίνεις... ο γενικός γραμματέας έχει μισθό 300.000 ελβετικά φράγκα. Δεν μπορείς να πληρωθείς το τριπλάσιο από αυτό που παίρνω εγώ. Γι 'αυτό και θα σου δώσω ένα συμβόλαιο για 300.000 ελβετικά φράγκα και θα σου δώσουμε τα υπόλοιπο αργότερα». Μόνο που το αργότερα δεν ήρθε ποτέ.


Και σας πήρε εννέα χρόνια για να του θυμίσετε ότι σας χρωστάει;

Σταμάτησα να εργάζομαι για αυτόν τον Ιούνιο του 2002, όταν μπήκα στην εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Δεν τα ζήτησα γιατί δεν μου έλειπαν. Κερδίζω χρήματα από 17 ετών.

Τέλος πάντων, μετά από λίγο διεκδικήσατε τα χρήματά σας 

Ζήτησα από τις υπηρεσίες μου να έρθουν σε επαφή με τη διαχείριση των οικονομικών της FIFA η οποία ρώτησε τον Μπλάτερ αν μου χρωστούσε χρήματα. Και είπε ναι. Έστειλα ένα τιμολόγιο, κατόπιν αιτήσεώς τους. Και εκεί, έκανα το λάθος. Δεν θυμάμαι ότι θα πληρωνόμουν 300.000 ελβετικά φράγκα, και νόμιζα ότι ήταν 500.000 και μου χρωστούσε 500.000 επί τέσσερα χρόνια. Έτσι, έστειλα ένα τιμολόγιο για 2.000.000. Μου καταβλήθηκε δέκα ημέρες αργότερα, χωρίς καμία δυσκολία από την FIFA και πλήρωσα κανονικά τους φόρους μου σε αυτό το ποσό.