11 Οκτωβρίου 2015

ΠΥΡΚΑΛ ΜΑΛ@ΚΑ ΜΟΥ! Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΠΑΣΟΚ! Πληρώσαμε δύο φορές μούφα υπερόπλο από την Αρμενία μετά από πλαστογράφηση γραμματίων!

Μία απίστευτη υπόθεση εξοπλιστικού προγράμματος βγαίνει στο “φως”, 11 χρόνια μετά! Πρόκειται για τη σύμπραξη που είχε κάνει το 1999 η τότε ΠΥΡΚΑΛ με την LAZERAYIN TEKHNIKA του Ερεβάν, με σκοπό την ανάπτυξη συστημάτων laser και αρχικό κόστος 2,5 δισ. δραχμών. Ωστόσο το ποσό, αν και είχε εξοφληθεί, επανεμφανίστηκε ως χρωστούμενο το 2001, αφού οι ημερομηνίες στα γραμμάτια είσπραξης είχαν πλαστογραφήθεί! Και προφανώς καταβλήθηκε ξανά!

Τo “Έθνος της Κυριακής” αποκαλύπτει την άγνωστη δικογραφία που έχει πάρει... σειρά προτεραιότητας στα γραφεία ανακριτών Διαφθοράς, για την υπόθεση του υπερόπλου λέιζερ από την Αρμενία, όπως αποκαλούνταν στην “πιάτσα” των εξοπλιστικών, η οποία αφορά μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές τέτοιων προγραμμάτων, για την οποία οι φερόμενοι ως δράστες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, που επισύρουν ακόμη και ισόβια.

Πρόκειται για υπόθεση που παρέμενε επί σχεδόν 11 χρόνια στα... αζήτητα της Δικαιοσύνης και αφορά σύμβαση τεχνογνωσίας του τότε Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της ΠΥΡΚΑΛ και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το εξωφρενικό είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο φέρεται ότι πλήρωσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δύο φορές!. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, την οποία χειρίζεται ανακριτής Διαφθοράς, την περίοδο 1999-2001 οι κατηγορούμενοι, γνωστοί και άγνωστοι, φέρονται ότι ιδιοποιήθηκαν ποσό 2,5 δισ. δρχ. που αφορούσε σύμβαση μεταξύ της ΓΔΑΒΕΤ – υπό την εποπτεία του ΥΕΘΑ - και της ΠΥΡΚΑΛ σχετικά με την αγορά τεχνογνωσίας και τη χρήση της από την κρατική βιομηχανία, με σκοπό την απόδοσή της σε ελληνοαρμενική εταιρεία.

Οι όροι της συμφωνίας
Η υπόθεση διαδραματίστηκε κυρίως επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 30 Ιουνίου 1999, υπέγραψε σύμβαση 15ετούς διάρκειας (1999-2013), προκειμένου η τότε ΠΥΡΚΑΛ να ιδρύσει μαζί με την εταιρεία LAZERAYIN TEKHNIKA, την εταιρεία LT-PYRKAL (LT-P) με έδρα το Ερεβάν της Αρμενίας. Η συμφωνία προέβλεπε ότι η ελληνική εταιρεία θα αγόραζε από την αρμενική και θα μεταβίβαζε στο νέο ελληνοαρμενικό σχήμα τεχνογνωσία ύψους περίπου 2,5 δισ. δραχμών, την οποία – όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας που διερευνά η ανάκριση – πληρώσαμε δύο φορές, καθώς το συγκεκριμένο ποσό εκταμιεύτηκε δις!

Η νέα εταιρεία είχε σκοπό να αναπτύξει πρόγραμμα κατασκευής οπτικών – ηλεκτροοπτικών εξαρτημάτων και κρυστάλλων laser καθώς και συστημάτων laser ισχύος για αμυντική, βιομηχανική και ιατρική χρήση.
Συνολικά έιχαν συμφωνηθεί να προχωρήσουν εννέα προγράμματα ύψους 5.593.195 δολαρίων. Το πιο σημαντικό ήταν το πρόγραμμα νούμερο 4, που αφορούσε την “Παραγωγή Ειδικού Οπλικού Συστήματος Α”. Για το πρόγραμμα αυτό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, στο πλαίσιο των Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής (ΧΕΠ) πληρώθηκαν στην ΠΥΡΚΑΛ από τον Λόχο ΕΠΥΕΘΑ τρία γραμμάτια, που αφορούσαν ποσόν περίπου 2,5 δισ. δραχμών.

Μετά την πληρωμή, τα ΧΕΠ έπρεπε να καταστραφούν ως απόρρητες δαπάνες, καθώς αφορούσαν απόρρητο πρόγραμμα. Αντί όμως να καταστραφούν, φαίνεται ότι πληρώθηκαν για δεύτερη φορά, καθώς πλαστογραφήθηκαν οι ημερομηνίες τους! Έτσι, ενώ εξοφλήθηκαν το 1999, επανεμφανίστηκαν ως χρεωστούμενα το 2001. Και προφανώς ξαναπληρώθηκαν!
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν άλλαξε η υπηρεσία, η οποία διαχειριζόταν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής