11 Οκτωβρίου 2015

Τζιτζικώστας: Εάν δεν μπορεί ο Τσίπρας ας μιμηθεί το μοντέλο της Περιφέρειάς μας

Την έμφαση που θέλει να δώσει στον πρωτογενή τομέα εφόσον αναλάβει τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε στην περιοδεία του στη Βέροια ο υποψήφιος πρόεδρος και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Και πρώτα απ’ όλα, υποσχέθηκε λιγότερους φόρους. Λιγότερους φόρους για τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον επαγγελματία, τον αγρότη, το μισθωτό. Αντί γι’ αυτό, οι πολίτες και η χώρα πνίγηκαν στους φόρους.

Στους νέους, τους υψηλότερους, τους άδικους φόρους. Δεν τον ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα, αν μπορεί, αν αντέχει ο κόσμος να πληρώσει. Φορολογεί ό,τι κινείται, για να φτιάξει το παλιό κομματικό κράτος που ονειρεύεται. Το κράτος των φίλων, των συντεχνιών, των κομματαρχών του. Αυτό το κράτος, ζητάει με νέους φόρους, να πληρώσουμε ο κ. Τσίπρας. Έτσι η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας, σε μία χρονική συγκυρία που η φορολογία των αγροτών αποτελεί φλέγον ζήτημα που απασχολεί όλο τον πρωτογενή τομέα, εξαιτίας των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για σημαντικές αλλαγές στο status quo που θα επιφέρουν σημαντικές επιβαρύνσεις.

Αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχείρησε να υπογραμμίσει την παντελή ένδεια σχεδιασμού, φέροντας ως παράδειγμα το «πετυχημένο μοντέλο» της περιφέρειάς του την τελευταία διετία. «Αν δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, ας αντιγράψουν ένα έτοιμο και πετυχημένο μοντέλο, αυτό που εφαρμόσαμε εδώ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 40 μονάδες, από το 53% στο 93% και είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα.

Είμαστε όμως, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα και στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά σε 24 μήνες πληρώσαμε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ σε έργα που υλοποιήθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία. Δεν είναι απλώς αριθμοί όλα αυτά. Αυτά είναι χρήματα στην αγορά, νέες επενδύσεις, αναβάθμιση στις υποδομές, δουλειές και νέο εισόδημα. Και βεβαίως, δώσαμε έμφαση στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, τους πυλώνες που αποτελούν την παραγωγική και αναπτυξιακή μας βάση» τόνισε.

Όσον αφορά στις θέσεις του για τη Νέα Δημοκρατία την επόμενη ημέρα της κάλπης, ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύθηκε για ένα ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα, με έλεγχο από την κοινωνική βάση επί του έργου του αλλά και με τη συμμετοχή της για τις σημαντικές αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει. Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας προς επίρρωση του τελευταίου, εισήγαγε στην ατζέντα το θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων αλλά και την ανάδειξη του 50% των υποψήφιων βουλευτών από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών.

«Οι πολιτικές χαράσσονται στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για την κοινωνία. Και εμείς θα δώσουμε τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολλά άξια και ικανά κοινοβουλευτικά στελέχη, που θα ανταποκριθούν με πλήρη επάρκεια και επιτυχία, στις θεσμικές λειτουργίες του κοινοβουλίου, με τον τρόπο που ορίζει ρητά το Σύνταγμα, ο κανονισμός της Βουλής, και το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. Θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Θα αγωνιστούμε με τρόπο συλλογικό και ενιαίο. Συμπαγή και δυναμικό. Όπου κι αν δίνει η Παράταξη τη μάχη, τη δίνει ενιαία και συντεταγμένα. Και η φωνή μας θα είναι πιο δυνατή από ποτέ» κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.