14 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΑΛΛΑ...-Μόνο τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σε distress funds, λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιδιώκει να μην πέσει κάτω από τα 300.000 ευρώ το όριο για την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς

Τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και τη διατήρηση της παρουσίας του κράτους, αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε ακόμα να δημιουργηθεί, το αμέσως επόμενο διάστημα, πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», με προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Στόχος της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι να μην μειωθεί το όριο των 300.000 ευρώ για την προστασία της α' κατοικίας.

Όσο για τα «κόκκινα δάνεια», όπως ειπώθηκε, ανέρχονται στο ποσό των 100 δισ. ευρώ, με τα 60 δισ. εξ αυτών να είναι επιχειρηματικά και τα άλλα 40 δισ. στεγαστικά και καταναλωτικά.

Επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων δανειών» σε distress funds, με την κυβέρνηση να εγγυάται ότι αυτό αφορά μόνο στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι και στα υπόλοιπα, στεγαστικά και καταναλωτικά.

Επιπλέον, το κυβερνητικό συμβούλιο ανέθεσε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να συντάξει αναπτυξιακό σχέδιο ανάκαμψης της χώρας το οποίο θα παρουσιασθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα στους θεσμούς, καθώς και σχέδιο για τη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας.