07 Οκτωβρίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε το ελληνικό PSI

Υπερασπίζεται το ελληνικό κούρεμα και την ΕΚΤ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς απεφάνθη πως η ΕΚΤ λειτούργησε στα πλαίσια του νόμου το 2012 όταν προχώρησε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η απόφαση βγήκε μετά την προσπάθεια 200 Ιταλών επενδυτών να μηνύσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους από εκείνη την αναδιάρθρωση έχασαν 12 εκατομμύρια ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως οι συγκεκριμένες απώλειες ήταν μέρος του «κανονικού κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Οι Ιταλοί ομολογιούχοι είχαν υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ προχώρησε σε μια μυστική συμφωνία swap με τις αρχές της Ελλάδας το 2012, έτσι ώστε να λάβει νέα, καλύτερα δομημένα ομόλογα και συνεπώς να λειτουργήσει προς όφελος κάποιος και εις βάρος κάποιων άλλων. Έτσι, σημείωναν, υπήρξαν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που έλαβαν νέους τίτλους με σημαντικά χαμηλότερη ονομαστική αξία και μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης, ανέφερε στην απόφασή του ότι η ΕΚΤ ενήργησε αποκλειστικά με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών.

http://www.toxrima.gr/to-eyropaiko-dikastirio-dikaiose-to-e/