02 Νοεμβρίου 2015

Γερμανία: Χωριό με 100 κατοίκους θα φιλοξενήσει 700 πρόσφυγες [εικόνες]

Eνα μικρό γερμανικό χωριό, με μόλις 102 κατοίκους, που δεν έχει καμία υποδομή, έλαβε... εντολή να φιλοξενήσει 750 πρόσφυγες, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να δώσει καταφύγιο στους χιλιάδες ανθρώπους που περνούν τα σύνορά της.
Το Σούμτε, το εν λόγω χωριό, ουσιαστικά πρόκειται για έναν οικισμό σπιτιών χτισμένων ένθεν και ένθεν του δρόμου, χωρίς μαγαζιά, χωρίς σχολείο και χωρίς αστυνομικό τμήμα. Σε αυτό το μικρό οικισμό αναμένεται να αφιχθεί σήμερα η πρώτη ομάδα προσφύγων που θα εγκατασταθεί εκεί.


Για τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του Σούμτε ο δήμαρχος Κρίστιαν Φάμπελ ενημερώθηκε με e-mail το οποίο τον πληροφορούσε ότι το χωριό του θα πρέπει να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες που έχουν αιτηθεί άσυλο! Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 700 άτομα καθώς διατυπώθηκαν ενστάσεις για το κατά πόσο θα μπορούσε να αντέξει τοπικό σύστημα συλλογής λυμάτων.


Σύμφωνα με τους New York Times το νέο της μετεγκατάστασης τόσων εκατοντάδων προσφύγων ήταν τόσο αναπάντεχο και για το δήμαρχο του Σούμτε, που ο ίδιος νόμιζε, αρχικά, ότι πρόκειται για κάποιο αστείο πιστεύοντας ότι είναι αδύνατο να είναι αλήθεια ότι του ζητείται να φιλοξενηθούν 10 φορές περισσότερα άτομα από ότι οι χωρικοί του οικισμού. «Δεν υπάρχει καμία υποδομή εδώ, οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες», τόνισε ο Φάμπελ σύμφωνα με τους Times.



Τα σπίτια του Σούμτε
Στη μίνι... σύσκεψη που είχαν οι χωρικοί για το θέμα ζήτησαν να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας, με ορισμένους να ζητούν τη δημιουργία αστυνομικού σταθμού ο οποίος θα είναι επανδρωμένος όλο το 24ωρο. Προτάθηκε ακόμη η δημιουργία αστυνομικής μονάδας που θα επιφορτιστεί αποκλειστικά με την παρακολούθηση των προσφύγων.


Και οι δύο προτάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Ματία Ολτερντοσφ, ο οποίος χαρακτήρισε τις προτάσεις «υπερβολικές».

Σημειώνεται ότι πάνω από ένα εκατ. άνθρωποι από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν αναζητούν στη Γερμανία καταφύγιο από τον πόλεμο ή τη φτώχεια. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας έχει λάβει πάνω από 75.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, ενώ όλα τα γερμανικά κρατίδια έχουν λάβει εντολή να χρησιμοποιήσουν όλα τα εγκαταλελειμμένα κτίρια στην επικράτειά τους για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες.

Στο Σούμτε θα φιλοξενηθούν σε 23 άδεια γραφεία μιας χρεοκοπημένης εταιρείας. Οι πρόσφυγες θα μπορούν να μείνουν εκεί για ένα χρόνο περίπου ενώ οι αιτήσεις τους για παροχή ασύλου θα εξετάζονται.


Κάτοικοι του χωριού εκφράζουν φόβους ότι η έλευση των προσφύγων θα δημιουργήσει νέο κύμα ρατσιστικής έξαρσης, με τον Ντιρκ Χάμερ, κάτοικο του Σούμτε να λέει ότι το χωριό θα μπορούσε να αποτελέσει την ιδανική πλατφόρμα για την ακροδεξιά. Ο Χόλγκερ Νέιμαν, μέλος του τοπικού συμβουλίου του Σούμτερ, και του Die Rechte, ενός ακροδεξιού κόμματος με ισχυρούς δεσμούς με νεοναζιστικές ομάδες, είπε: «Είναι κακό για τους ανθρώπους, αλλά πολιτικά είναι καλό για μένα».