17 Νοεμβρίου 2015

Η 23χρονη «φοιτήτρια» στη Θεσσαλονίκη που παρέχει… ερ@τικές υπηρεσίες

«Είμαι 23 ετών και θέλω να ζήσω έντονα τη σ@@ουαλική μου ζωή, θα βρίσκομαι έως 11/12 στη Θεσσαλονίκη». Με αυτή την πολλά υποσχόμενη πρόταση, νεαρή αυτοαποκαλούμενη… «φοιτήτρια» από μια επαρχιακή κωμόπολη, τάζει στους υποψήφιους πελάτες της νύχτες καυτού και άγριου σ@ξ μέσα από την προσωπική της ιστοσελίδα. Το «πεζοδρόμιο» του διαδικτύου διευρύνεται και είναι για γερά πορτοφόλια.

Η 23χρονη αυτοπροσδιορίζεται ως ιδιαίτερα εχέμυθη που δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να συνευρεθεί μαζί της σε δικό του χώρο ή σε ξενοδοχείο με σκοπό να κάνει τα πάντα «για να παραμείνεις σταθερός πελάτης». Πρόκειται για μια από τις πολλές αγγελίες γυναικών που προσφέρουν έντονη σ@ξουαλική απόλαυση σε άνδρες που δεν μπορούν να τη βρουν σε συμβατικούς οίκους ανοχής. Οι διεθνώς αποκαλούμενες escorts ή ελληνιστί ι@ρόδουλες πολυτελείας έχουν στήσει τη βιτρίνα τους στο διαδίκτυο και περιμένουν τους πρόθυμους πελάτες που ναι μεν θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αλλά θα έχουν υπηρεσίες για απαιτητικούς.

Φυσικά πρόκειται για μια δραστηριότητα πέρα για πέρα παράνομη, με τα χρήματα να καταλήγουν στην κοπέλα που προσφέρει τις υπηρεσίες της. Το κόστος βέβαια, για να μην προκαλείται το αστυνομικό ενδιαφέρον αποκαλείται σε πολλές περιπτώσεις ως «δωράκι». Βέβαια το οικονομικό αντάλλαγμα που χαρακτηρίζουν λίγο πολύ φιλοδώρημα, μόνο τέτοιο δεν είναι αφού κάθε απαίτηση έχει τη δική της τιμή. Από μια απλή σεξουαλική επαφή μέχρι και ομαδικό σεξ, ο τιμοκατάλογος των «δώρων» μπορεί να ξεκινήσει από τα 100 και να φτάσει μέχρι και χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τις υπηρεσίες και το… κάλλος της κοπέλας, που εξαρχής θεωρείται δεδομένο ότι είναι υψηλότατου επιπέδου.

Ηλεκτρονικό… trafficking

Ο Γρηγόρης Λάζος είναι αναπληρωτής καθηγητής εγκληματολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου. Ο ίδιος έχει ερευνήσει ενδελεχώς το ζήτημα της π@@νείας στη χώρα μας. Όπως αναφέρει στην Karfitsa ο ίδιος, «υπάρχουν δίκτυα trafficking όπως και ντόπιοι (όπως και γυναίκες συνήθως στις αρχές τους στην π@@νεία αλλά και προς τα τελειώματα ή όταν πέφτουν σε πελατειακό κενό) συχνά αλλά άτακτα αξιοποιούν το διαδίκτυο στην προσέλκυση πελατείας».  Όσο για το εάν οι μορφές αυτές της π@@νείας χειραγωγούνται από οργανωμένα κυκλώματα ο κ. Λάζος παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που μπορεί να μην ισχύει κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι σπάνιο να συμβεί. «Αν και υπάρχουν συγκυρίες όπου εκδηλώνεται και π@@νεία χωρίς άμεση διαχείριση από ντόπιους ή αλλοδαπούς σωματέμπορους (η καλούμενη “ελεύθερη” – μάλλον σε όρους νεοφιλελευθερισμού παρά σε πολιτικούς όρους), δεν μπορώ να φανταστώ μια π@@νεία χωρίς διαχειριστές συσσώρευσης κερδοφορίας με τη χρήση βίας ή και εκβιασμών», εξηγεί ο κ. Λάζος. Παράλληλα ο αναπληρωτής καθηγητής της Εγκληματολογίας αναφέρει ότι η π@@νεία στο διαδίκτυο είναι περισσότερο διστακτική σε σχέση με την άμεση π@@νεία. «Επικρατεί δισταγμός λόγω της παρουσίας της ΕΛΑΣ. Εκτός από την π@@νεία πολυτελείας που προορίζεται για εύπορους σε περιορισμένες δικτυώσεις», επισημαίνει ο κ. Λάζος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο τζίρος στην π@@νεία στη χώρα μας ξεπερνά τα 600 εκ. ευρώ, όπως είχε επισημανθεί σε ημερίδα που συμμετείχε και ο κ. Λάζος. Τα έσοδα αυτά στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν ενισχύουν φορολογικά τουλάχιστον τον κρατικό κορβανά. Όσο για τη διαδικτυακή π@@νεία, το γεγονός ότι είναι τελείως παράνομη, δεν μπορεί αν μιλήσει κανείς για παραστατικά παροχής υπηρεσιών.

«Είμαι φιλοξενούμενη»

Το να μπορέσει η αστυνομία να ξεσκεπάσει ένα ροζ κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, φαντάζει να είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οι αστυνομικοί ανακαλύπτουν ροζ αγγελίες στο διαδίκτυο τις οποίες εάν υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να είναι σοβαρή περίπτωση εμπορίας ανθρώπων, τότε κινητοποιείται το αντίστοιχο τμήμα της Ασφάλειας ώστε να εξιχνιαστεί ή να εξακριβωθεί τι γίνεται. Λόγω των υψηλών ποσών που συνήθως ζητούνται σε αυτές τις ροζ αγγελίες τι φαινόμενο δεν έχει μεν έξαρση, αλλά συνεχίζει να υφίσταται σε ανεκτά  επίπεδα.

«Εάν μπαίναμε στη διαδικασία να ερευνούμε κάθε τέτοια περίπτωση ξεχωριστά θα έπρεπε να ασχολούμαστε συνέχεια με τέτοιες υποθέσεις. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τέτοιου τύπου αγγελίες ακόμα και σε νυχτερινά τηλεοπτικά προγράμματα. Η έρευνα σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είναι ενδελεχής  και φυσικά να βασίζεται σε μια καταγγελία. Αλλιώς δεν είναι εύκολο να φτάσουμε στο στόχο», εξηγεί στην Karfitsa o διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζησιμόπουλος.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση όπου μετά από πληροφορίες αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη ανακάλυψαν ότι μία γυναίκα εκδιδόταν μέσα από ροζ αγγελίες στο διαδίκτυο σε διαμέρισμα. Όταν την ανακάλυψαν η ίδια είπε ότι… είναι φιλοξενούμενη στο σπίτι, αρνήθηκε να καταθέσει για μια ούτως ή άλλως πταισματική παράβαση, που συνεπάγεται ότι το αδίκημα δεν ακολουθείται από σύλληψη.

Κυκλώματα πίσω από αυτές τις περιπτώσεις μπορεί και να υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι λίγα και τα μεμονωμένα περιστατικά. Αξιοσημείωτη περίπτωση ήταν αυτή στην οποία οι αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης είχαν βρεθεί πριν από μία πενταετία. Μια 25χρονη αλλοδαπή καλλονή που απευθυνόταν στα υψηλά βαλάντια, πρόσφερε τις ερωτικές της υπηρεσίες σε πολυτελή ξενοδοχεία μετά από συμφωνία που προέκυπτε από σχετική αγγελία στο διαδίκτυο. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, η 25χρονη συνάντησε αστυνομικούς που υποδύθηκαν τους πελάτες και αφού έλαβε το συμφωνηθέν ποσό σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα συνελήφθη. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η αλλοδαπή συμμετείχε σε διαδικτυακή επιχείρηση που προσέφερε ερωτικές υπηρεσίες έναντι αδράς αμοιβής.

Η νομοθεσία

Όπως προκύπτει από τους νόμους που διέπουν την π@@νεία στη χώρα μας, οι ερωτικές παροχές μέσω διαδικτύου δεν καλύπτονται από καμία νομοθεσία και δεν αναφέρονται καθόλου. Ο τροποποιημένος νόμος 3938/2011 που αναφέρεται στην έκδοση προσώπων επ’ αμοιβή, επισημαίνει ότι η άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος με την παροχή πιστοποίησης γίνεται όταν το άτομο είναι άνω των 18 ετών, είναι άγαμο, δεν πάσχει από αφορδίσια ή άλλη μολυσματική νόσο, δεν είναι χρήστης ουσιών ούτε πάσχει από ψυχική νόσο και δεν έχει καταδικαστεί για σωρεία κακουργημάτων που αναφέρονται αναλυτικά στη νομοθεσία. Η άσκηση του επαγγέλματος πρέπει να γίνεται σε εγκατεστημένο χώρο, που θα είναι αδειοδοτημένος από τον οικείο δήμο, θα έχει την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
http://www.karfitsa.gr/2015/11/16/to-pezodromio-tou-diadiktiou/