17 Νοεμβρίου 2015

ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΛΙΤΩΣΑΜΕ ΤΟ ΜΕΪΛ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ! Στο στόχαστρο συντάξεις 800-1.300€-Ως και 40% οι μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις

Απομένει ουσιαστικά μόνο το πράσινο φως του κυβερνώντος κόμματος. Το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας ουσιαστικά έχει καταλήξει στο τελικό σχέδιο για τις συντάξεις που φέρνουν μειώσεις και περικοπές στη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως υπάλληλοι ΔΕΚΟ και Τραπεζών, αλλά και οι μεσαίες συντάξεις.
Θα υπάρξουν μάλιστα και ακραίες περιπτώσεις όπου οι μειώσεις θα είναι ως και 40% καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Ουσιαστικά το νέο ασφαλιστικό προβλέπει για όλους συντάξεις που θα κινούνται στα όρια των σημερινών συντάξεων του ΙΚΑ. Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού ανήκους σε τέσσερις μεγάλες ομάδες.

Όσοι παίρνουν ποσά από 800 ως 1.300 θα έχουν μειώσεις, καθώς έχει παρατηρηθεί στις συντάξεις αυτού του ύψους τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι τα μεγαλύτερα.

Όσοι πήραν σύνταξη σε ηλικία μικρότερη των 60 ετών θα έχουν αρκετά μεγάλες επιβαρύνσεις και μείωση του τελικού ποσού που λαμβάνουν ως σύνταξη.

Ιδιαίτερα αυξημένες θα είναι οι απώλειες για τους υπαλλήλους ΔΕΚΟ που έφυγαν με εθελούσια έξοδο, αλλά και οι τραπεζοϋπάλληλοι που συμμετείχαν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα.
Κίνδυνο περικοπών αντιμετωπίζουν όλοι οι συνταξιούχοι που έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης, βγήκαν σε σύνταξη σε μικρή ηλικία και έχουν υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.