12 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ; Τι έγινε στη Σύνοδο της Μάλτας –Τι κερδίζει η Τουρκία για τους πρόσφυγες

Η μεγάλη ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν να πιέσει τους Ευρωπαίους ώστε να αποκομίσει μια σειρά οικονομικών και πολιτικοδιπλωματικών κερδών, φαίνεται ότι είναι το προσφυγικό.
Οπως διεφάνη από την σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα και σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, επιτυγχάνει αρκετά εξ αυτών. Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπό την ασφυκτική πίεση των προσφυγικών ροών που έχουν κατακλύσει τις χώρες της Ε.Ε. φαίνεται ότι υποκύπτουν στους όρους που θέτει ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζήτησε:
  1. Οικονομική βοήθεια για να συμβάλει στην ανάσχεση των ροών
  2. Συμμετοχή της Τουρκίας σε συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.
  3. Επιτάχυνση της επανέναρξης των συνομιλιών της Τουρκίας για ένταξη στην Ε.Ε.
  4. Απλοποίηση των διαδικασιών για να δίνεται ευκολότερα βίζα της ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους.

Επί του παρόντος οι ευρωπαίοι σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, φαίνεται ότι αποδέχονται τελικά – παρά τις ισχυρές ενστάσεις:
  • Το αίτημα Ερντογάν για συμμετοχή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η οποία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Νοεμβρίου.
  • Οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό κατά πληροφορίες το προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προηγουμένως Μέρκελ και Γιούνκερ έδωσαν σκληρή μάχη για να περάσει από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και όσοι δυσφορούν με τις απαιτήσεις του τούρκου προέδρου, έχουν επίγνωση της αδύναμης διαπραγματευτικής θέσης της Ε.Ε με τα καραβάνια των προσφύγων να πλημμυρίζουν καθημερινά τα κράτη-μέλη της Ενωσης και με τον Ερντογάν να έχει θριαμβεύσει στις τουρκικές εθνικές εκλογές προ εβδομάδων.

Ορισμένοι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν ότι συμφωνήσουν σε μια σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή της Τουρκίας, μόνο εφόσον έχει επιτευχθεί συνολική συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και η Αγκυρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις επ' αυτού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reutes αξιωματούχος της Ε.Ε. είπε πως η Τουρκία θα ήθελε να καθοριστεί μια σύνοδος κορυφής πριν εκείνη αρχίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

Ως προς το οικονομικό σκέλος, η Κομισιόν προτείνει να χορηγηθεί στην Τουρκία βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «επιχορήγηση εγκατάστασης προσφύγων» για τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να βοηθηθεί η γειτονική χώρα να φιλοξενήσει τα περισσότερα από δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το υπόλοιπο, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, από τα 28 κράτη μέλη - ανάλογα με τα εθνικά τους εισοδήματα.

Ολάντ: Σύνοδος κορυφής με την Τουρκία μέχρι τέλους του έτους
Ο Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα τόνισε ότι πριν το τέλος του 2015 θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με την συμμετοχή και της Τουρκίας.