04 Νοεμβρίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Σκηνές χάους στην Κύπρο: Πρόσφυγες στη βρετανική βάση καίνε σκηνές και απειλούν να αυτοκτονήσουν

Το Σάββατο, πρόσφυγες που κρατούνται στη βάση παρά τη θέλησή τους έβαλαν φωτιά στις σκηνές τους και συγκρούστηκαν με αγγλικές αστυνομικές δυνάμεις
Το σοκαριστικό οπτικό και ηχητικό υλικό που δημοσίευσε χθες ο ιστότοπος της εφημερίδας Guardian δείχνει τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν πριν λίγες μέρες στην βρετανική αεροπορική βάση της Δεκέλειας στην Κύπρο, όταν πρόσφυγες που κρατούνται εκεί παρά τη θέλησή τους έβαλαν φωτιά στις σκηνές τους και συγκρούστηκαν με αγγλικές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο αποκαλυπτικό βίντεο αλλά και στις φωτογραφίες που εξασφάλισε η εφημερίδα, ένας άνδρας φαίνεται καθαρά να απειλεί να αυτοκτονήσει προτού σπεύσουν να τον εμποδίσουν οι Βρετανοί αστυνομικοί. Ένας άλλος πρόσφυγας εμφανίζεται με το πρόσωπό του γεμάτο με αίμα, έπειτα από αυτοτραυματισμό.

Σε άλλα βίντεο, ορισμένοι από τους συνολικά 114 Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων και 28 παιδιά, εκλιπαρούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Δεκέλεια, όπου βρίσκεται η μία από τις δύο βρετανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.


«Είμαι 12 χρονών. Εδώ μας έχουν κλεισμένους σε σκηνές όπου κρυώνουμε και δεν μας αφήνουν να βγούμε έξω. Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας», εμφανίζεται να λέει ένα παιδί.

Άλλη μία γυναίκα από την ομάδα των 114 περιγράφει τις συνθήκες διαβίωσης στη βάση που θυμίζουν φυλακή: «Λέγομαι Μανάρ και είμαι από τη Συρία. Είμαι 27 χρονών. Ήρθαμε εδώ κατά λάθος για να γλιτώσουμε από τον πόλεμο. Ήμασταν 3 μέρες στη θάλασσα και κοντέψαμε να πνιγούμε. Εδώ μας μετράνε κάθε μέρα λες και είμαστε φυλακή. Δεν αντέχουμε άλλο».


Το περασμένο Σάββατο, ορισμένοι από τους πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στις σκηνές τους, όπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσίευσε ο Guardian. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τάκης Νεοφύτου, γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκε να σχολιάσει τα επεισόδια μετά την σύντομη επίσκεψή του στη βάση τη Δευτέρα. Ανέφερε ωστόσο ότι τα άτομα που έφτασαν στο νησί τον περασμένο μήνα είναι «ιδιαίτερα εκνευρισμένα».