17 Νοεμβρίου 2015

Εκλογές ΝΔ: Κινητοποίηση για τη συμμετοχή στη «γαλάζια» κάλπη

Με κινήσεις τακτικής, στρατολόγηση στελεχών και χαμηλούς τόνους στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας ετοιμάζονται να μπουν στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής. Η ανακωχή κρίθηκε σκόπιμη κυρίως για λόγους εσωκομματικής ισορροπίας, αφού οι κλιμακούμενες επιθέσεις εκτιμάται ότι αποσυντόνισαν την κομματική βάση και απομακρύνουν αρκετούς πιθανούς ψηφοφόρους από την εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα, υπάρχει η ψυχολογική φόρτιση που προκαλεί και στην ελληνική κοινωνία η πρωτοφανής τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Επιτελικό στέλεχος του κόμματος σχολίαζε στην εφημερίδα Τα Νέα ότι «αν οι υποψήφιοι αρχηγοί επιδοθούν σε έναν σκληρό εσωκομματικό πόλεμο αυτές τις ημέρες, όχι μόνο δεν θα κερδίσουν τίποτα, αλλά θα διαμορφωθεί μια επιζήμια κατάσταση για τη ΝΔ, καθώς θα φαίνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν δικό της μικρόκοσμο».

Οι ίδιες πηγές προεξοφλούσαν ότι οι τόνοι δύσκολα θα ανέβουν έως την αναμέτρηση της Κυριακής.

Στη βάση αυτή, οι γαλάζιοι διεκδικητές απέφυγαν κατά τις χθεσινές ομιλίες τους να στραφούν κατά των εσωκομματικών αντιπάλων και περιορίστηκαν στην προβολή της δικής τους υποψηφιότητας - όπως καταγράφηκε τόσο στην κεντρική ομιλία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη Θεσσαλονίκη όσο και στις περιοδείες του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα επιτελεία και των τεσσάρων υποψηφίων δεν κρύβουν τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη γαλάζια κάλπη οι επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ιδίως ως προς το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή στην εσωκομματική ψηφοφορία.

Μεσοπρόθεσμα δεν αποκλείουν ενίσχυση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος με φόντο μια σκληρότερη γραμμή για το προσφυγικό, αλλά στην παρούσα φάση οι ίδιες πηγές επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο το συντηρητικό ακροατήριο να επιλέξει ρόλο θεατή της διαδικασίας.

Σε αυτή την περίπτωση, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η ηγεσία που θα προκύψει από τις κάλπες θα έχουν αποδυναμωθεί πολιτικά, αντί να αποκτήσουν νέα δυναμική μέσα από τις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα επιτελεία θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες για να κινητοποιήσουν στελέχη και κομματικά μέλη, ενώ ευελπιστούν ότι οι κεντρικές ομιλίες των υποψηφίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με τις οποίες κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία, θα «ξυπνήσουν» την κομματική βάση και θα τονώσουν το ενδιαφέρον για την ανάδειξη αρχηγού.

Το όριο των 300.000 ψηφοφόρων θεωρείται ότι θα κρίνει την επιτυχία ή μη της διαδικασίας, ενώ πριν από την επίθεση στο Παρίσι οι διεκδικητές της ηγεσίας εκτιμούσαν ότι ήταν εφικτή και μεγαλύτερη προσέλευση.
Newsroom ΔΟΛ