24 Νοεμβρίου 2015

Ο διαπραγματευτής της αστυνομίας στο Μπατακλάν αποκαλύπτει: Οι τρομοκράτες ήταν νευρικοί και είχαν πάρει ναρκωτικά

Οι τρομοκράτες, που αιματοκύλισαν το θέατρο Μπατακλάν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, έδειχναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στα σχέδιά τους και τίποτα δεν επρόκειτο να τους σταματήσει. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Nouvel Observateur ο ειδικός διαπραγματευτής της αστυνομίας, που συνομίλησε συνολικά πέντε φορές με τους τρομοκράτες, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ομήρων εντός του θεάτρου.
Ο ειδικός διαπραγματευτής έδωσε την συνέντευξη αποκαλύπτοντας μόνο το μικρό του όνομα, Pascal. Όπως αποκάλυψε είχε εγκατασταθεί σε ένα βαν, χωρίς πινακίδες, έξω από το Μπατακλάν και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους τρομοκράτες, Ismael Omar Mastefai και Samy Amimour, στις 11.27 μ.μ (τοπική ώρα), στις 11.29 μ.μ., στις 11.48 μ.μ., στις 12.5 π.μ και στις 12.18 π.μ. Από την δεύτερη συνομιλία με τους τρομοκράτες ο διαπραγματευτής κατάλαβε ότι δεν είχαν πρόθεση να μην προχωρήσουν στην αποστολή τους και δήλωσε: «Ακούγονταν νευρικοί, ταραγμένοι και μιλούσαν συγκεχυμένα, σαν να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών».



Οι τρομοκράτες συνέχιζαν να επαναλαμβάνουν τις ίδιες φράσεις: «Είμαστε στρατιώτες του χαλιφάτου. Ο Όλαντ φταίει για όλα. Εσείς κάνατε επίθεση στις γυναίκες μας και στα παιδιά μας στη Συρία. Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας με το να επιτιθέμεθα στις γυναίκες και στα παιδιά στη Γαλλία».



Όταν ο Pascal βεβαιώθηκε πως οι τρομοκράτες δεν θα υπαναχωρήσουν ειδοποίησε τον Christophe Molmy, επικεφαλής της μονάδας στην γαλλική αστυνομία που εξειδικεύεται στις περιπτώσεις ομήρων και του έδωσε το «πράσινο φως» ότι η αστυνομία θα πρέπει να μπει στο κτήριο του θεάτρου. Όταν οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο θέατρο βρέθηκαν μπροστά σε σκηνές από την «Κόλαση του Δάντη», δήλωσε ο διαπραγματευτής, καθώς υπήρχαν τραυματίες που προσπαθούσαν να κρυφτούν ανάμεσα στους νεκρούς, άλλοι ούρλιαζαν, ενώ κάποιοι, που επέζησαν, δήλωσαν ότι οι τρομοκράτες είχαν ανακοινώσει ότι θα εκτελούν έναν όμηρο κάθε πέντε λεπτά.

Οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν ανέρχονται σε 89, ο ένας από τους τρομοκράτες πέθανε, όταν αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων πυροβόλησε την ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε επάνω του, λίγο αργότερα, ακούστηκε μία δεύτερη έκρηξη, αλλά δεν ήταν σαφές, αν ο τρομοκράτης ενεργοποίησε ο ίδιος τα εκρηκτικά ή αν αυτό ήταν αποτέλεσμα της πρώτης έκρηξης.



Ο ειδικός διαπραγματευτής αποκάλυψε στο γαλλικό περιοδικό ότι μετά τις εκρήξεις η αστυνομία χρειάστηκε ακόμα μία ώρα για να βγάλει έξω από το κτήριο τους επιζώντες, αφού αυτοί είχαν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στα πιο απίθανα μέρη, όπως σε καμαρίνια, ψευδοροφές και ντουλάπες, ενώ 50 άτομα είχαν ανεβεί στην στέγη του Μπατακλάν.

Εύα Παυλάτου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ