02 Νοεμβρίου 2015

Απομονωμένος ο Φλαμπουράρης μετά τα νέα «κατορθώματά» του-Προσπαθούν όμως να τον κουκουλώσουν

Διακριτική απόσταση κρατούν υπουργοί - Χαρακτηρίζουν «δυσάρεστη» την επιλογή του να κρύβεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και να ταυτίζει προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με το κυβερνητικό έργο - Τι κρύβει και τι ομολογεί ο υπ. Επικρατείας για τις σε βάρος του αποκαλύψεις

Μία ιδιόμορφη πολιτική απομόνωση βιώνει όλο και περισσότερο, ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως ιδιώτης, παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, χωρίς πειστικές απαντήσεις από τον ίδιο.

Καίτοι υπουργός αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Φλαμπουράρης ελάχιστα ασκεί το ρόλο του, αφού οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον αντιμετωπίζουν πλέον με μία συγκαταβατική αδιαφορία και προτιμούν να έχουν επαφή και συνεννόηση με άλλα κέντρα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ο γηραιός πολιτικός, μέντορας άλλες εποχές του Αλέξη Τσίπρα, έχει περιοριστεί σε ένα δευτερεύοντα ρόλο, συμμετέχοντας σε λίγες από τις συσκέψεις που κρίνουν την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Η ηγεσία της κυβέρνησης δεν επιθυμεί βέβαια τον εξοστρακισμό του, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν ευθεία παραδοχή της λαθεμένης επιλογής που έκανε η Κουμουνδούρου να τον καλύψει προεκλογικά όταν και άρχισαν να ξεσπούν τα σκάνδαλα με επίκεντρο το πόθεν έσχες και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δεν θέλει όμως και να ταυτίζεται μαζί του ή να δώσει μάχη για να τον υπερασπίσει. Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση, με την οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να απαντήσει στη νέα αποκάλυψη ότι έλαβε προκαταβολή και παράταση για το έργο που έχει αναλάβει στην περιφέρεια της Πελοποννήσου η τεχνική του εταιρία, εκδόθηκε από τον ίδιο και όχι από κάποια συλλογική έκφραση της κυβέρνησης.

Θεσμικά η κυβέρνηση αποφεύγει να λάβει θέση, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι συστηματικά και οι περισσότεροι υπουργοί δείχνουν μία διακριτική απόσταση και κάθε άλλο παρά σπεύδουν να καλύψουν τον υπουργό Επικρατείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ενδότερα του κυβερνώντος κόμματος και ειδικά στην Κουμουνδούρου, που θέλει αν έχει κριτική στάση έναντι της κυβέρνησης, επικρατεί δυσφορία και ενόχληση για το θέμα Φλαμπουράρη. Θεωρούν δυσάρεστη την τακτική του κ. Φλαμπουράρη να ταυτίζει τις προσωπικές και επιχειρηματικές του δραστηριότητες και επιλογές με την κυβερνητική προσπάθεια και να καλύπτεται πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη της νεώτερης γενιάς που θεωρούν εκπροσώπους της ιστορικής ηγεσίας της αριστεράς ως «βαρίδια», που δεν μπορούν να έχουν πλέον τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ορισμένοι δε διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να απολογούνται και για τέτοιου είδους θέματα στην κοινωνία, όταν έτσι κι αλλιώς το κόμμα πρέπει να υπερασπιστεί μία κυβερνητική πολιτική που είναι επώδυνη και δύσκολη για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που περιμένουν από την αριστερά  μία άλλου τύπου διακυβέρνηση. Φοβούνται μάλιστα ότι πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες «ουρές» στο σκάνδαλο Φαμπουράρη, διότι ίσως να μην έχουν αποκαλυφθεί ενέργειες και επιλογές του, τόσο στο επιχειρηματικό πεδίο, όσο και στην ιδιωτική του σφαίρα, καθώς πρόκειται για ένα πολυπράγμονα και υπερδραστήριο άνθρωπο, ο οποίος γενικώς μόνο στο κόμμα δεν περιόριζε το ενδιαφέρον του.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το μεγάλο… κουκούλωμα του Φλαμπουράρη

Νέα σοβαρά ερωτήματα και υπόνοιες για κυβερνητικές μεθοδεύσεις, προκειμένου να… κουκουλωθεί η υπόθεση με το προβληματικό «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη, εγείρουν οι τελευταίες αποφάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ξαφνικά, λοιπόν, το βράδυ της Δευτέρας, και χωρίς να έχει καν συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής, μια διαρροή στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέβασε αίφνης σε 130 τους βουλευτές που πρέπει να υποβάλουν νέο «πόθεν έσχες», την ώρα που δεν διασαφηνίζεται αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές με βάση το παλιό ή το φρέσκο, άνευ ελλείψεων, «πόθεν έσχες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τελικά, οι βουλευτές που θα επανελεγχθούν δεν είναι 60 με 70, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει ο αρμόδιος αντιπρόεδρος, αλλά τουλάχιστον 130, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν δηλώσεις με βάση τον νέο νόμο (Ν. 4281/2015) ο οποίος ισχύει από 1/1/2015 και προβλέπει τη διαδικασία του διπλού εντύπου έναντι της παλαιότερης που περιελάμβανε το μονό έντυπο, την οποία είχαν χρησιμοποιήσει για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους όλοι οι βουλευτές τον περασμένο Απρίλιο.

Κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο, με ποια κριτήρια επελέγησαν οι συγκεκριμένοι βουλευτές, αλλά και ποια είναι τα ονόματά τους, ενώ η νέα εξέλιξη δικαιολογημένα φουντώνει τα σενάρια ότι κάποιοι θέλουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, να «τσουβαλιάσουν» το επίμαχο «πόθεν έσχες» του υπουργού με αυτό άλλων 129, για να τον καλύψουν.

Στο απολύτως δικαιολογημένο ερώτημα γιατί ενεργοποιήθηκε τώρα ο συγκεκριμένος νόμος, μέλη της επιτροπής επικαλούνται απόφαση που είχε λάβει η προηγούμενη πρόεδρος Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία, ωστόσο, προέβλεπε νέα κατάθεση για το σύνολο βουλευτών και υπουργών, ανεβάζοντας τους υπόχρεους σε περισσότερους από 700 (νυν και πρώην βουλευτές, υπουργοί, ευρωβουλευτές κ.λπ.).

Αλαλούμ και κωλυσιεργία στη διαδικασία ελέγχου 

Εξάλλου, η νέα απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ανακοίνωσε ο Γιώργος Βαρεμένος για κατά προτεραιότητα έλεγχο του «πόθεν έσχες» Φλαμπουράρη και, πλέον, η επιτροπή θα πρέπει να περιμένει το τέλος Νοεμβρίου, χρονική περίοδο κατά την οποία ο υπουργός Επικρατείας, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, θα καταθέσουν τη νέα δήλωση, προκειμένου να γίνει και αυτή αντικείμενο ελέγχου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ορκωτοί λογιστές θα ελέγξουν και τα δύο «πόθεν έσχες» του κ. Φλαμπουράρη, αν και υπάρχει έντονη φημολογία ότι το πόρισμα θα εξαχθεί επί της νέας δήλωσης που θα συμπληρωθεί με βάση τον νέο νόμο.

Στην περίπτωση αυτή, όμως, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί γύρω από το «πόθεν έσχες» του Αλέκου Φλαμπουράρη θα λάβει τέλος και ο υπουργός Επικρατείας στο νέο έντυπο που θα συμπληρώσει θα προνοήσει (!) να δηλώσει και αυτό που δεν συμπεριέλαβε αρχικά και έτσι ο έλεγχος θα τον βγάλει λάδι…

Επανέλεγχος και για τον Γιώργο Σταθάκη;

Στην αρχική ενημέρωση Βαρεμένου είχε διευκρινιστεί ότι κατά προτεραιότητα θα ελεγχθεί και το «πόθεν εσχες» του Γιώργου Σταθάκη και, συγκεκριμένα, εάν το επίμαχο ποσό του 1 εκατ. ευρώ δεν δηλώθηκε μόνο στη χρήση του 2011 ή παραλείφθηκε και σε κάποια από τις επόμενες.

Μάλιστα, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Γιώργος Βαρεμένος μίλησε και για πιθανό ζήτημα παράνομου πλουτισμού, κάτι που ωστόσο γρήγορα αντελήφθη ότι θα προκαλούσε εντυπώσεις, και σε διορθωτική δήλωση έκανε λόγο για φορολογικό έλεγχο.

Πάντως, για την περίπτωση Σταθάκη δεν έχει διευκρινιστεί αν κλήθηκε να προχωρήσει σε συμπληρωματική δήλωση οικειοθελώς ή κατόπιν «σύστασης» των ορκωτών λογιστών.

Έλεγχος και για «μαύρα» ταμεία 

Ωστόσο, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες ετέθη και το θέμα των καταγγελιών του Χάρη Θεοχάρη περί «μαύρων» ταμείων στην εταιρεία του κ. Φλαμπουράρη και συμφωνήθηκε κατά τον έλεγχο της δήλωσης του υπουργού Επικρατείας να επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός της εταιρείας για το 2014.

Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που κατήγγειλε, επίσης από το βήμα της Βουλής, κωλυσιεργία από το ΣΔΟΕ το οποίο δεν έχει παρέμβει, παρότι έχει περάσει ένας και πλέον μήνας από τις αποκαλύψεις για τον κ. Φλαμπουράρη.

*Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015.