02 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΟΣ! Γ.γ. υπουργείου Εργασίας: Έχω φεσώσει κι εγώ την Τράπεζα ναουμ

Παράσημο για να γίνει ΓΓ Υπουργείου

Είναι η φράση που έγραψε σήμερα και ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος. Ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και στα Παραπολιτικά 90,1 είπε: «Και εμείς στην κοινωνία είμαστε και εγώ με κόκκινο δάνειο είμαι και όλοι έχουμε τα ίδια θέματα που έχουν όλοι οι πολίτες».

Όταν ρωτήθηκε αν έχει όντως κόκκινο δάνειο απάντησε:

«Βεβαίως, στεγαστικό. Είμαι στο νόμο Κατσέλη προσπαθώ να δω τι θα κάνω τώρα. Όλοι που είμαστε στην κυβέρνηση επειδή δεν είμαστε ούτε από τζάκια, επαγγελματίες ήμασταν και άνθρωποι της δουλειάς έχουμε όλα τα προβλήματα που έχουν όλοι οι έλληνες πολίτες. Προσπαθούμε με μεγάλη σαφήνεια να διατηρήσουμε τον κόσμο ψύχραιμο, όσο μπορεί να είναι, για να μην βγαίνει από τα παράθυρα κάθε φορά που βγαίνει μια ανακοίνωση. Το ότι είμαι τώρα εδώ και 5-6 μήνες γραμματέας του υπουργείου δεν σημαίνει ότι είμαι ζάμπλουτος, πέρασα 3 χρόνια άνεργος εδώ και 40 χρόνια δουλεύω συστηματικά ανελλιπώς οπότε έχω ότι πρόβλημα έχει η ελληνική οικογένεια περισσότερο ή λιγότερο».

Ο κ. Νεφελούδης ρωτήθηκε και για το Ασφαλιστικό. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Για το αν ισχύει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ότι μέχρι της 20- 25 Νοεμβρίου θα πρέπει να πάει το ασφαλιστικό στη Βουλή: «Ναι ισχύει, όταν ετοιμαστούμε θα το δείτε. Είμαστε στη διαδικασία σεναρίων, μελετών και τα λοιπά αυτή την περίοδο. Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε ημερομηνίες, το όριό μας είναι να πάει μέχρι τότε στη Βουλή, φαντάζομαι ότι εντός αυτών των ορίων θα έχουμε καταλήξει σε ολοκληρωμένες προτάσεις που έχουμε να κάνουμε. Ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι μιλάμε για μια αλλαγή εκ θεμελίων σε όλο το ασφαλιστικό σύστημα. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πάρα πολλά χρόνια, από τον Εμφύλιο και μετά γίνεται μια τεράστια αλλαγή σε ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο έχει καταντήσει να είναι βάσανος για τους ασφαλισμένους. Και μιλάμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο σήμερα δεν έχει πόρους και για την Αριστερά είναι η κορωνίδα των ενδιαφερόντων της. Έχουμε δύο βασικές παραμέτρους οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για το νέο ασφαλιστικό, την εθνική σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης και την αναλογική σύνταξη που θα πέφτει πάνω σε αυτή…Η πρώτη θεμελιακή αλλαγή που γίνεται είναι η εθνική σύνταξη για όλους».

Όταν ρωτήθηκε αν έχει κλειδώσει στα 360 ή στα 384€ είπε: «Δεν είναι το ποσό, έχει κλειδώσει με τον εξής συντελεστή είναι το όριο φτώχειας το οποίο όριο φτώχειας κάθε φορά ορίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος. Αυτή την περίοδο αυτό είναι μεταξύ 388 με 392€, αυτό συνδεόμενο με απόλυτη πολιτική προυποθεση και δέσμευση νομοθετική πια με την ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι αν τα πράγματα, όπως ευελπιστούμε, πάνε καλά και έχουμε αύξηση του ΑΕΠ το όριο φτώχειας ανεβαίνει.  Άρα η εγγυημένη σύνταξη θα είναι κάτι κοντά στα 390€ αυτό θα το δούμε στο νόμο που θα έρθει το Νοέμβριο στη Βουλή.

Στο ερώτημα αν πάμε αρνητικά το 2016 σημαίνει ότι το 390€ θα μειωθεί είπε: «Δε νομίζω γιατί τώρα το όριο της φτώχειας μετά τα χρόνια του μνημονίου είναι αυτό δεν έχει μεταβληθεί καθόλου. Απ’ ότι φαίνεται και με μεγαλύτερους ρυθμούς ύφεσης το όριο φτώχειας ήταν αυτό, δεν έχει μεταβληθεί άρα δεν έχουμε κατώτερο να πάμε. Δεν έχει προς τα κάτω να πάει γιατί διαφορετικά προς τα κάτω είναι καταστροφή της χώρας, δεν έχουμε τέτοιες προοπτικές… Είναι κλειδωμένο σε αυτό και μιλάμε μόνο για προς τα πάνω. Η δεύτερη θεμελιακή αλλαγή σε σχέση πάντα με το σημερινό καθεστώς είναι ότι πάνω σε αυτό το κατώφλι της εθνικής σύνταξης θα πέσει το δεύτερο κατώφλι της αναλογικής σύνταξης. Εκεί θα συζητήσουμε τα ποσοστά αναπλήρωσης δηλαδή ότι μαζεύει ο κάθε ασφαλισμένος με τις εισφορές του. Λίγο υπομονή ακόμα όλα αυτά θα ανακοινωθούν. Ο κ. Νεφελούδης είπε ακόμα ότι είναι στον αέρα τα επικουρικά ταμεία.