24 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΑΝΩΤΕΣ ΦΑΠΕΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΓΑΤΑΚΙ ΠΟΥΤΙΝ! Νταβούτογλου: Καθήκον μας να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας-ΗΠΑ: Το ρώσικο μαχητικό προειδοποιήθηκε αλλά εμείς δεν έχουμε σχέση

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν από λίγο, απαντώντας στον Βλαντιμίρ Πούτιν και όσα είχε πει νωρίτερα είπε ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της, σε έδαφος και αέρα.

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να ξέρει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους θυσία όταν η ασφάλεια και η ζωή των πολιτών μας, αλλά και η ασφάλεια των συνόρων μας κινδυνεύουν. Η κατάρριψη ενός τζετ που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο σήμερα πρέπει να εξεταστεί σε αυτό το πλαίσιο.

Δεν θα υιοθετήσουμε καμία προσέγγιση η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα κάποιας χώρας. Αλλά ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για διεθνές δικαίωμά μας και εθνικό μας καθήκον να λαμβάνουμε μέτρα εναντίον καθενός που παραβιάζει τα σύνορά μας στη γη και τον αέρα, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας έπειτα από την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους πάνω από τη Συρία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι το ρωσικό μαχητικό έλαβε προειδοποίηση -Αλλά κρατούν αποστάσεις

Αν και επιβεβαίωσαν ότι το ρωσικό μαχητικό προειδοποιήθηκε 10 φορές από τους Τούρκους, πριν καταρριφθεί, οι ΗΠΑ κράτησαν αποστάσεις από το συμβάν.

Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, Στιβ Γουόρεν, επιβεβαίωσε τα περί προειδοποίησης, τα οποία είχαν αναφέρει και οι Τούρκοι, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να εξακριβώσουν πού ακριβώς ήταν το μαχητικό πριν καταρριφθεί.

«Ακούσαμε ό,τι συνέβαινε, αυτές οι επικοινωνίες ήταν σε ανοιχτά κανάλια», είπε επιβεβαιώνοντας σε ερώτηση δημοσιογράφων την ανακοίνωση των Τούρκων ότι οι πιλότοι προειδοποιήθηκαν 10 φορές πριν από την κατάρριψη, χωρίς όμως να δώσουν απάντηση.

Ομως, ο Γουόρεν τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που κάνει η συμμαχία, θα συνεχιστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

«Είναι κάτι ανάμεσα στη ρωσική και την τουρκική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται για ζήτημα που έχει σχέση μα τις επιχειρήσεις της συμμαχίας», είπε ο Γουόρεν σε δημοσιογράφους. «Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν και θα κάνουμε χτυπήματα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν καταδικάσει τις τακτικές των Ρώσων πιλότων, όταν τον προηγούμενο μήνα είχαν παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.