09 Νοεμβρίου 2015

Προνόμια-πρόκληση στους «πρώην»

Γνωρίζετε ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης εισπράττει σύνταξη 6.500 ευρώ (όπως όλοι οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας), φυλάσσεται από οκτώ αστυνομικούς και έχει στην υπηρεσία του πέντε μετακλητούς υπαλλήλους; Επίσης, ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας φυλάσσεται από δεκατρείς αστυνομικούς; Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει στη διάθεσή του νύχτα-μέρα δεκατρείς αστυνομικούς.

Στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η Βουλή διαθέτει τρία γραφεία στην οδό Μητροπόλεως, ενώ η ίδια έχει στην υπηρεσία της (όπως και όλοι οι πρώην πρόεδροι) έξι μετακλητούς υπαλλήλους.

Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν με τους «πρώην αξιωματούχους» στην Ελλάδα των μνημονίων και της «πρώτη φορά Αριστεράς» κυβέρνησης (όπως και των πρώην κυβερνήσεων).

Η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στα πρόσωπα που διετέλεσαν στα αξιώματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, καθώς και των αρχηγών των κομμάτων συνοψίζεται στο δόγμα: «Άπαξ αξιωματούχος, πάντα αξιωματούχος».

Σε χαλεπούς καιρούς, κατά τους οποίους στενάζει η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, οι πρώην, αλλά και οι νυν της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας εξακολουθούν να απολαμβάνουν πλουσιοπάροχα προνόμια, παχυλούς μισθούς και παροχές, σαν να ζουν σε άλλη χώρα.

Και επειδή ο «κόσμος το ’χει τούμπανο», ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έσπευσε να προαναγγείλει μειώσεις στους μετακλητούς υπαλλήλους που απασχολούνται σε κόμματα, βουλευτές, πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους, που θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό της Βουλής, χωρίς ωστόσο περαιτέρω διευκρινίσεις για τον αριθμό των περικοπών.

Μόλις κατά ένας θα μειωθούν οι συνεργάτες

Ο κ. Βούτσης αρκέστηκε να πει ότι θα μειωθούν τουλάχιστον κατά έναν οι συνεργάτες των πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων, που αυτήν τη στιγμή –χωρίς κανέναν δικαιολογημένο λόγο– απασχολούν υπαλλήλους, είτε μετακλητούς είτε αποσπασμένους, ενώ δεν κατέχουν κανένα αξίωμα.

Έτσι, είναι απορίας άξιο γιατί –σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής– ένας πρώην πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να απασχολεί έως και πέντε υπαλλήλους και ένας πρώην πρόεδρος Βουλής έως και έξι…

Πέντε είναι οι πρώην πρωθυπουργοί στους οποίους η Βουλή διαθέτει γραφεία, με τους περισσότερους είτε να μην πηγαίνουν καθόλου, είτε να τα επισκέπτονται πολύ σπάνια.

Ο μόνος που δέχθηκε να μετακινηθεί από το ιστορικό γραφείο που διέθετε απέναντι από την αίθουσα της Ολομέλειας, για το οποίο έριζαν ουκ ολίγοι στο παρελθόν, είναι ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είναι και ο μοναδικός που δεν κάνει χρήση και των πέντε υπαλλήλων που του διαθέτει το ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά μόνο των τριών εξ αυτών.

Στο συγκεκριμένο γραφείο μετακόμισε πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς με τους πέντε συνεργάτες που δικαιούται.

Ο πρώτος από όλους που απόλαυσε τα προνόμια των πρώην πρωθυπουργών είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που διατηρεί το γραφείο του στο ισόγειο του κεντρικού Μεγάρου, το οποίο εδώ και κάποια χρόνια χρησιμοποιούν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνολικά απασχολεί πέντε υπαλλήλους, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται καθημερινά εκεί και κάποιοι άλλοι είναι στο πολιτικό του γραφείο, στην Αραβαντινού.

Με τις τελευταίες περικοπές, η πρωθυπουργική σύνταξή του έχει περιοριστεί στα 2.500 ευρώ.

Και γραφείο και φρουρά

Στο ισόγειο της Βουλής βρίσκεται και το γραφείο του Κώστα Σημίτη ο οποίος έρχεται πιο τακτικά, πάντως όχι με τέτοια συχνότητα, που να δικαιολογεί ένα αρκετά ευρύχωρο γραφείο, από το οποίο μάλιστα δεν δέχθηκε να μετακινηθεί, όταν του ζητήθηκε από τον νέο πρόεδρο της Βουλής για τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της εισόδου της Ένωσης Κεντρώων στο Κοινοβούλιο. Έχει αξιοποιήσει πλήρως τη δυνατότητα να απασχολεί πέντε υπαλλήλους, πέραν της αστυνομικής φρουράς, η οποία –όπως αυτή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη– περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι αστυνομικούς.

Στην οδό Σέκερη βρίσκονται τα γραφεία των διατελέσαντων προέδρων της Βουλής, δηλαδή του Φίλιππου Πετσάλνικου, του Δημήτρη Σιούφα, του Βύρωνα Πολύδωρα και της Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, για το γραφείο της οποίας, μάλιστα, είχε κυκλοφορήσει πρόσφατα η φήμη ότι παραχωρήθηκε, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώνεται.

Ο Απόστολος Κακλαμάνης έχει το γραφείο του στο Μέγαρο Αρβανίτη, απέναντι από το Κοινοβούλιο, στο κτήριο όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Καναλιού της Βουλής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Ν. Βούτση, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να έχουν γραφεία έως και 75 τετραγωνικά, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών απασχολούν λιγότερους από έξι συνεργάτες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από επίσημη ενημέρωση ο ακριβής αριθμός.

Ακόμα και ο επιστημονικός επικεφαλής της Επιτροπής για τον Έλεγχο του Χρέους, Ερίκ Τουσέν, διέθετε γραφείο στη Βουλή μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη της ίδιας επιτροπής, κατόπιν εντολής της πρώην προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, οι υπηρεσίες προχώρησαν σε έξωση των μελών από τα γραφεία που τους είχαν παραχωρηθεί σε κτήριο της Βουλής επί της οδού Μητροπόλεως.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε στον Νίκο Βούτση με ανάρτησή της στο Twitter, στην οποία κάνει λόγο για εκκαθαρίσεις. Η κα Κωνσταντοπούλου, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι παραπονεμένη, καθώς υπεγράφη η απόφαση με την οποία της παραχωρούνται τρία γραφεία –25 τετραγωνικών το καθένα– στην οδό Μητροπόλεως.

Οι πρώην του Προεδρικού Μεγάρου

Στους εν ζωή διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας Χρ. Σαρζετάκη, Κ. Στεφανόπουλο και Κ. Παπούλια δεν έχει παρασχεθεί κάποιο κρατικό γραφείο, ενώ η μηνιαία σύνταξή τους, μετά και τις περικοπές που έγιναν με εντολή του πρώην Προέδρου Κ. Παπούλια, φθάνει περίπου τα 6.500 ευρώ.

Οι κ.κ. Σαρτζετάκης και Στεφανόπουλος έχουν οκτώ αστυνομικούς έκαστος, ενώ ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας διαθέτει δεκατρείς αστυνομικούς.

Της Στέλλας Παπαμιχαήλ
* Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 7/11/2015.