19 Νοεμβρίου 2015

Πόσο κοστίζουν οι γαλλικές επιδρομές στη Ράκα της Συρίας;

Ποιο είναι το κόστος για τα καύσιμα των αεροσκαφών, τους μισθούς των πιλότων αλλά και των βομβών που πέφτουν κάθε βράδυ στο συριακό έδαφος

Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο, διαμηνύει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ με τη χώρα του να σφυροκοπά το συριακό έδαφος και πιο συγκεκριμένα τη Ράκα της Συρίας προκειμένου να καταστρέψει θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Μία αεροπορική επιδρομή στη Ράκα, το προπύργιο των τζιχαντιστών, κοστίζει πανάκριβα, όπως επισημαίνει το γαλλικό δίκτυο RTL. O γαλλικός στρατός χρησιμοποιεί δύο τύπους αεροσκαφών γι΄αυτές τις αποστολές: τα Mirage 2000 και τα Rafale.

Μία ώρα πτήσης με Mirage 2000 κοστίζει 25 χιλιάδες ευρώ (περιλαμβάνεται το κόστος της κηροζίνης και ο μισθός του πιλότου) ενώ μία ώρα πτήσης με Rafale κοστίζει πιο ακριβά: 40 χιλιάδες ευρώ. Θα πρέπει όμως να προστεθεί και το κόστος των βομβών. Υπάρχουν δύο τύποι βομβών, όπως εξηγεί το δίκτυο RTL : η GB- 12 (20 χιλιάδες ευρώ ) και η A2SM ( 200 χιλιάδες ευρώ).

Η Γαλλία ρίχνει κάθε βράδυ στη Ράκα της Συρίας είκοσι βόμβες. Συνεπώς, το κόστος των βραδινών αεροπορικών επιδρομών της Γαλλίας στη Ράκα ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια ευρώ.

Mίνα Αγγελίνη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ