30 Νοεμβρίου 2015

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο Παρίσι-Νταβούτογλου: Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την Μόσχα

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Τούρκος ομόλογός του δεν θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα

Διαψεύδει το Κρεμλίνο τις πληροφορίες περί συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Πάντως, ο Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν είναι πιθανό να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από το Παρίσι την Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει να πούμε συγγνώμη επειδή κάναμε τη δουλειά μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτεμπεργκ είπε από την πλευρά του πως όλες οι χώρες-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπερασπίζονται το δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τον εναέριο χώρο της.

Παράλληλα, όμως, σημείωσε πως η συμμαχία ανησυχεί για την αυξημένη ρωσική παρουσία στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Νταβούτογλου: Δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη από την Μόσχα

«Η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους», ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου έπειτα από τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες και αφού εξασφάλισε την υποστήριξη του δικαιώματος της Άγκυρας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να απολογηθούμε, διότι κάναμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Κανένας Τούρκος πρωθυπουργός, κανένας πρόεδρος, καμία αρχή δεν θα ζητήσει συγγνώμη... για το γεγονός ότι κάναμε το καθήκον μας», είπε ο Νταβούτογλου.

«Ελπίζουμε ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις, διότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο μας», πρόσθεσε.

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μέσω των διπλωματικών και των στρατιωτικών διαύλων με τη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση για κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.