30 Νοεμβρίου 2015

Και τώρα …πώληση «κόκκινων δανείων» στα Funds!

Σιγά – Σιγά, μέρα με τη μέρα, αποκαλύπτεται το πραγματικό περιεχόμενο της αναπάντεχης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας παρόντος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Ένα από τα θέματα που –πραγματικά- συζητήθηκαν στο περιβόητο γεύμα, ήταν το νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση των « κόκκινων δανείων» των τραπεζών στους περιβόητους «γύπες των αγορών» δηλαδή στα επενδυτικά funds που κάνουν αυτή τη δουλειά.

Αποτελεί «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας η ψήφιση από το Κοινοβούλιο, ενός νόμου που θα επιτρέπει «την ενεργή διαχείριση των επισφαλών δανείων από εξειδικευμένους οργανισμούς».

Με πιο απλά λόγια, η Βουλή θα ψηφίσει το θεσμικό πλαίσιο για το «πακετάρισμα» των «κόκκινων δανείων» και την πώλησή τους στα επενδυτικά funds.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως ο απόλυτος Ρυθμιστής του Χρηματοπιστωτικού μας Συστήματος, θα πρέπει να εκδώσει μία «Πράξη» με την οποία θα παρέχεται άδεια λειτουργίας στις πρώτες εταιρείες διαχείρισης επισφαλών δανείων.

Για την Κυβέρνηση είναι σημαντικό το «πακετάρισμα της είδησης».

Να μη φανεί δηλαδή ότι τα επισφαλή δάνεια πωλούνται αλλά να παρουσιαστεί ως «ενεργός διαχείριση παγωμένου ενεργητικού» των τραπεζών.
Θα υπάρξουν πρόθυμοι βουλευτές που θα παρουσιάσουν την εξέλιξη αυτή ως «εκσυγχρονισμό και εξυγίανση» που ουδεμία σχέση έχει με το «ξεπούλημα» της περιουσίας των Ελλήνων.
Για την Τράπεζα της Ελλάδος, σημαντικό είναι να ψηφιστεί εγκαίρως το νομοθετικό πλαίσιο από τη Βουλή, αυτό να είναι συμβατό με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κατόπιν να αδειοδοτηθούν αξιόπιστες εταιρείες, με αναγνωρισμένο παρελθόν, εμπειρία και επαρκή κεφαλαιακή βάση ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Προφανώς για να λειτουργήσουν αυτές οι εταιρείες πρέπει να έχουν Γραφείο Εκπροσώπησης στη χώρα και να υπόκεινται στην εγχώρια νομοθεσία.

Από την άλλη όμως πλευρά, η εγχώρια νομοθεσία δημιουργεί μια σειρά από διοικητικά, φορολογικά και νομικά εμπόδια που εμποδίζουν την διαχείριση των επισφαλών δανείων.
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Γιώργος Μιχελής –που μιλά την ίδια γλώσσα με τους κυβερνώντες- έχει παραδώσει έναν κατάλογο με τις «δυσκαμψίες» και τις «δυσλειτουργίες» στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ανέλαβε την  υποχρέωση να διεκπεραιώσει εγκαίρως τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αφού λοιπόν η ΠΦΑ Κυβέρνηση ολοκλήρωσε την παραχώρηση του 95% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα ξένα funds, έναντι πινακίου φακής, ήρθε η ώρα για τη νομοθετική κατοχύρωση των πωλήσεων των επισφαλών δανείων των ελληνικών επιχειρήσεων στα εξειδικευμένα funds.

Για όλα αυτά όμως, δεν θα φταίει η πολιτική της ΠΦΑ Κυβέρνησης αλλά ο «άκαρδος κεντρικός τραπεζίτης» Γιάννης Στουρνάρας που θα εκδώσει τις Πράξεις Αδειοδότησης των επιχειρήσεων αυτών στην Ελλάδα…

Χρήστος Κώνστας
http://www.paraskhnio.gr/kai-tora-polisi-kokkinon-daneion/