17 Νοεμβρίου 2015

Ο τζιχαντιστής που δήλωσε ότι πάει για… διακοπές στη Βιέννη και ο πατέρας που έψαχνε τον καμικάζι γιό του στη Συρία

Ένας από τους καταζητούμενους τζιχαντιστές για την επίθεση στο Παρίσι, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ταξίδεψε στην Αυστρία από τη Γερμανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μικλ-Λάιτνερ, δηλώνοντας ότι πάει για διακοπές.

Ένας από τους υπόπτους που φέρονται να εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ταξίδεψε από τη Γερμανία στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο για άγνωστους λόγους, δήλωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ- Λάιτνερ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ORF.
Σύμφωνα με τον ORF, πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, 26 ετών, ο οποίος διέφυγε στο Βέλγιο νωρίς το πρωί του Σαββάτου και κατάφερε να ξεφύγει από την επιχείρηση της αστυνομίας στη συνοικία Μόλενμπεκ, όπου ζούσε με τους δύο αδελφούς του.

Ένας από τους αδελφούς του ήταν εκ των βομβιστών αυτοκτονίας που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι την Παρασκευή το βράδυ. Ο άλλος του αδελφός, ο Μοχαμάντ Αμπντεσλάμ, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο, όμως αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του.

«Ένας από τους φερόμενους ως δράστες εισήλθε στην Αυστρία από τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ. «Τώρα το ερώτημα είναι πού έμεινε στην Αυστρία και για ποιο λόγο. Οι έρευνες συνεχίζονται», πρόσθεσε η ίδια.

Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός, ο Αμπντεσλάμ τράβηξε την προσοχή της αστυνομίας στη διάρκεια ενός ελέγχου του αυτοκινήτου του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

«Δήλωσε ότι πήγαινε διακοπές στη Βιέννη, αλλά προς το παρόν δεν διαθέτουμε άλλες λεπτομέρειες», είπε η Αυστριακή υπουργός.

Ο πατέρας του καμικάζι Samy Amimour είχε πάει στη Συρία να τον βρει-Μια απίστευτη ιστορία
Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ο Μοχάμεντ Αμιμούρ, 67 ετών, είχε ταξιδέψει στη Συρία για να φέρει πίσω τον γιο του που είχε μπει στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.

Το ταξίδι του κράτησε τρεις εβδομάδες, σε μια θερμοκρασία 50 βαθμών. Γύρισε τσακισμένος, γιατί ο γιος του, Σάμι Αμιμούρ, ο οποίος ταυτοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου ως ένας από τους καμικάζι του Μπατακλάν, 27 ετών, δεν γύρισε πίσω.


Ο πατέρας δεν έχασε την επαφή με το παιδί του. Μιλούσαν τουλάχιστον μια φορά τον μήνα μέσω Skype, αλλά ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί την επίδραση που είχε το Ισλαμικό Κράτος πάνω στον γιο του.

Ο πατέρας, αλγερινής καταγωγής, πουλάει ρούχα στο προάστιο του Παρισιού Σεν Ντενί και είχε μιλήσει πριν από έναν χρόνο στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Eίχε δηλώσει τότε ότι ο γιος του μπορεί να σκοτώθηκε από τους στρατιώτες του Ασαντ, αλλά ήξερε, επίσης, ότι αν επέστρεφε στη Γαλλία θα καταδικαζόταν. Πολλοί νεαροί Γάλλοι τζιχαντιστές είχαν καταδικαστεί μόλις επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Το σχέδιο του πατέρα ήταν απλό: να γλιτώσει τον γιο του από τη Συρία και να επιστρέψει στην Αλγερία, εκεί που δεν κινδύνευε ούτε με θάνατο ούτε με φυλάκιση. «Οι τύποι του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ οργανωμένοι. Χρησιμοποιούν κάρτες τηλεφώνου μόνο μια φορά. Δεν μπορείς ποτέ να τους ξανατηλεφωνήσεις», έλεγε.

Ο Μοχάμεντ δεν είχε προειδοποιήσει τον γιο του ότι θα πάει στη Συρία να τον ψάξει. Οταν έφτασε στην πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, τότε του τηλεφώνησε.


Ο νεαρός τού έδωσε τα ονόματα των διακινητών. Μια εβδομάδα αργότερα, ο πατέρας βρισκόταν σε ένα λεωφορείο «με άντρες, γυναίκες, παιδιά, Ρώσους, Ευρωπαίους, Αλγερινούς. Διασχίσαμε ένα ναρκοπέδιο μέσα στην έρημο», όπως δήλωσε. Τελικά, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπιού, στο Minbej, είδε να ανεμίζει η σημαία του Ισλαμικού Κράτους.


«Ηταν το πρώτο σημείο ελέγχου και το φύλαγε ένας άντρας με καλάσνικοφ. Οι συνοδοιπόροι μου χειροκρότησαν», θυμάται. Οι οικογένειες εστάλησαν σε διαμερίσματα, οι άντρες μόνοι στο στρατόπεδο. «Μου πήραν το διαβατήριο. Οι νεόφερτοι τζιχαντιστές έγιναν δεκτοί από καμιά δεκαριά μουσάτους που φώναζαν “Allah Ouakbar!”. Εμένα με συνέχαιραν: "Παρά την ηλικία σου, ήρθες να πολεμήσεις", μου έλεγαν».

Περιμένοντας να δει τον γιο του, ο Μοχάμεντ περιμένει. Εχει πάθει τροφική δηλητηρίαση και δεν επιτρέπεται να καπνίσει. Μέσα στην πόλη, οι άντρες του Ισλαμικού Κράτους, πάνω σε ένα τζιπ 4Χ4 και με τη σημαία, περιπολούν στους δρόμους την ώρα της προσευχής.

«Περίμενα να ανοίξει ένα ίντερνετ καφέ. Με φώναξαν και με ρώτησαν γιατί δεν πήγα στην προσευχή, με πήραν και με πήγαν μπροστά σε ένα τζαμί». Ηταν 29 Ιουνίου, η πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, ημέρα κατά την οποία ο εμίρης Abou Bakr Al-Baghdadi ανακοίνωσε την ίδρυση του Ισλαμικού Χαλιφάτου μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ».

Εδώ είναι το σπίτι του καμικάζι, σε προάστιο του Παρισιού:


Ο Μοχάμεντ είδε τον γιο του την επόμενη ημέρα. Είχε πατερίτσες, ερχόταν από τη Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. «Ηταν με έναν άλλο τύπο που δεν μας άφησε ποτέ μόνους. Ηταν πολύ ψυχρή η συνάντησή μας. Δεν με πήγε σπίτι του, ποτέ δεν μου είπε πώς τραυματίστηκε, ούτε αν ήταν στη μάχη», λέει ο πατέρας.

Το βράδυ ο Μοχάμεντ έδωσε στον γιο του ένα γράμμα από τη μητέρα του. «Είχα βάλει 100 ευρώ στον φάκελο. Πήγε να διαβάσει το γράμμα σε μια γωνία και μου επέστρεψε τα 100 ευρώ, λέγοντας ότι δεν έχει ανάγκη τα χρήματα».

Εξουθενωμένος ψυχολογικά από αυτή την ψυχρή υποδοχή, ο πατέρας προσπάθησε να καταλάβει από τους συντρόφους του γιου του τι συμβαίνει. Του έδειξαν βίντεο να βασανίζουν ανθρώπους του Σύρου Προέδρου Ασαντ. «Ενας σύντροφος του γιου μου μού έδειξε να δολοφονούν ανθρώπους εν ψυχρώ. Είδα τρομακτικές εικόνες, έπαθα σοκ», διηγείται.

Οι πιο σκληροί, όπως δήλωσε ο πατέρας, είναι οι νεόφερτοι. Την επόμενη ημέρα, δύο Γάλλοι που είχαν γίνει τζιχαντιστές τού έδειξαν πώς εκτελούν τα καθήκοντα αστυνομικών του Ισλαμικού Κράτους μέσα στους δρόμους του Minbej. «Δεν μιλάνε καλά αραβικά. Οι άνθρωποι εκεί λένε "αυτοί είναι λεγεωνάριοι και έρχονται να φέρουν το νόμο σε μας"».

Δύο ημέρες αργότερα, ο Μοχάμεντ ξαναπερνά τα τουρκοσυριακά σύνορα χωρίς πρόβλημα. Ταξίδευε με μια Γαλλίδα, με πράσινα μάτια, από το Μονπελιέ της Γαλλίας, και με το 6 μηνών μωρό της. Ο σύζυγός της επρόκειται να κάνει μια επίθεση καμικάζι και εκείνη έδειχνε ευτυχισμένη.

Στην Κωνσταντινούπολη πήρε το αεροπλάνο για τη βόρεια Ευρώπη, χωρίς να τον σταματήσει κανείς. Αλλά το ταξίδι του δεν χρησίμευσε σε κάτι. Ο γιος του έμεινε στη Συρία και παντρεύτηκε. Εναν χρόνο αργότερα, γινόταν καμικάζι στο Μπατακλάν του Παρισιού.